Tyrimas, kuriam vadovavo Anna - Leena Vuorinen iš VTT Suomijos techninių tyrimų centro, analizavo 147 žmonių pusryčių valgymo įpročius. Tyrimas truko nuo 2014 metų rugsėjo iki 2015 metų sausio, rašo independent.co.uk.

Manoma, kad šio tyrimo rezultatai pasitarnaus žmonėms, kurie stengiasi atsikratyti antsvorio.

„Dar kartą mums buvo pasakyta: pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis“, - teigė tyrėjai iš Kornelio universiteto tyrimų laboratorijos „Food & Brand Lab“.

Tyrimo dalyvių vidutinis kūno masės indeksas siekė 21,7, o vidutinis svoris – 60 kg. Dauguma dalyvių buvo moterys per 40 metų. Tyrime jos galėjo dalyvauti tik tuo atveju, jei turėjo sveiką svorį, nepatyrė svorio svyravimų ir su niekuo nesikonsultavo dėl lieknėjimo.

Atsakant į klausimą „Ką valgote pusryčiams eilinę dieną?“, dažniausias sveikų žmonių atsakymas buvo vaisiai: juos rytais valgė 51 proc. tyrimo dalyvių.

Tarp kitų dažnesnių atsakymų buvo pieno produktai (41 proc.), javainiai su šaltu pienu ar skrudinti dribsniai („granola“) (33 proc.), duona (32 proc.) ir javainiai su karštu pienu (29 proc.).

Kiaušiniai taip pat buvo populiarus pusryčių variantas, kurį rinkosi 31 proc. dalyvių. Mokslininkai netgi pažymėjo, kad jų vartojimas buvo „didesnis, negu tikėtasi“.

Tačiau tik 26 proc. tyrimo dalyvių nurodė per pusryčius geriantys kavą.

„Viena svarbi šios studijos išvada yra ta, kad labai daug lieknų žmonių iš tikrųjų valgo pusryčius, užuot juos praleidę. Tai dera su ankstesniais tyrimais, kurie buvo parodę pusryčių svarbą“, - sakė A. L. Vuorinen.

„Tačiau išsiskiria tai, kad tokie žmonės ne tik valgo pusryčius, bet ir jų metu renkasi tokį sveiką maistą kaip vaisiai ir daržovės“, - pridūrė ji.

Be klausimų apie pusryčius, tyrimo dalyviai taip pat buvo klausinėjami apie bendrus mitybos ir fizinio aktyvumo įpročius.

Rezultatai parodė, kad tarp apklaustųjų populiariausia mėsa buvo vištiena (61 proc.), o 63 proc. respondentų vakarienei kasdien valgė daržoves.

39 proc. atsakė, kad jų mėgstamiausias užkandis yra vaisiai, beveik pusė tvirtino nesilaikantys jokių dietų, o 38 proc. nurodė sportuojantys nuo vieno iki trijų kartų per savaitę.

„Jei „Food and Brand Lab“ turėtų savo šūkį, jis skambėtų taip: „Darykite tai, ką daro liekni žmonės“, - teigė studijos autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)