Mokslininkai nustatė, kad lyginant su vyrais moterims reikia apie 20 minučių daugiau miego. Manoma, kad taip yra dėl to, kad moterų smegenys dienos metu sunkiau dirba. Tyrime dalyvavo 210 vidutinio amžiaus moterų.

„Viena pagrindinių miego funkcijų – leisti smegenims atsistatyti ir atsigauti, – tvirtina miego ekspertas Jimas Horne'as, anksčiau vadovavęs Lafboro universiteto Miego tyrimų centrui. – Miego metu žievė – smegenų dalis, atsakinga už atmintį, kalbą ir taip toliau – atsijungia nuo sąmonės ir persijungia į regeneracijos režimą“.

Profesorius J. Horne'as tvirtino, kad būtino miego kiekis priklauso nuo smegenų sudėtingumo ir veiklos intensyvumo dienos metu.

„Kuo daugiau smegenis naudojate dienos eigoje, tuo daugiau joms reikia atsigauti, taigi, tuo daugiau miego jums reikia. Moterys linkusios į daugiafunkciškumą – jos vienu metu daro daug ir yra prisitaikančios – tad jos savo smegenis panaudoja daugiau nei vyrai. Dėl to joms reikia daugiau miego. Vidutiniškai tai yra 20 minučių daugiau, tačiau vienoms moterims gali reikėti šiek tiek daugiau ar mažiau nei tiek“.

Pasak mokslininko, sudėtingus darbus dirbantys vyrai, kuriuose reikia „horizontalaus mąstymo ir sprendimų priėmimo“, taip pat gali jausti poreikį ilgesniam miegui nei statistinis vyras.

Tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, kad prastas moterų miegas siejamas su įvairiais šalutiniais poveikiais: padidėja psichologinis išsekimas, priešiškumo, depresijos ir pykčio jausmai. Tiesa, taip miego trūkumas veikia moteris, bet ne vyrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)