Naujausias tyrimas parodė, kad nenormalus insulino kiekis organizme yra susijęs su žarnyno vėžiu nepriklausomai nuo to, ar žmogus turi antsvorio, ar neturi.

Tyrėjai išsiaiškino, kad tikrinant šio hormono kiekį kraujyje galima nustatyti, kam gresia rizika susirgti šia liga. Tokiu būdu šią ligą galima diagnozuoti ankstyvoje stadijoje, o tai padidina sėkmingo gydymo tikimybę. Iki šiol buvo žinoma, kad žarnyno vėžio tikimybę didinantis veiksnys yra nutukimas.

Tyrime dalyvavęs mokslininkas dr. Marcas Gunteris iš Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC), esančios Prancūzijoje, pasakė: „Šie rezultatai pirmą kartą parodo, kad žarnyno vėžio rizika yra susijusi su padidėjusiu insulino kiekiu, kuris būdingas ir liekniems, ir apkūniems žmonėms.“

„Didelis insulino kiekis dažniau būdingas antsvorio turintiems žmonėms, liekni žmonės rečiau skundžiasi šia problema. Mes nežinome, kodėl liekniems žmonėms gali išaugti insulino kiekis – galbūt dėl prastos mitybos arba sėdimo gyvenimo būdo.“

„Derėtų ne tik patikrinti KMI (kūno masės indeksą), bet ir ištirti insulino kiekį kraujyje – taip būtų galima tiksliau diagnozuoti, kam gresia didesnė rizika susirgti šia liga, ir ką reikėtų akyliau stebėti.“

Žarnyno vėžys yra ketvirta dažniausiai pasitaikanti onkologinė liga Didžiojoje Britanijoje, kasmet nuo jos miršta 16 tūkst. britų.

Ekspertų vertinimu, apie pusė britų pacientų, kuriems diagnozuojama ši liga, galėtų užkirsti šiai ligai kelią, jei gyventų sveikai.

Tyrime dalyvavo 737 pacientai, kurie susirgo žarnyno vėžiu, ir toks pat skaičius žmonių, kurie šia liga nesusirgo. Jiems visiems buvo atlikti tyrimai, kurie parodė insulino biožymens C-peptido kiekį kraujyje.
Šio tyrimo išvados paskelbtos leidinyje „Public Library of Science Medicine“.

Dr. Panagiota Mitrou iš Pasaulio vėžio tyrimų fondo, kuris iš dalies finansavo šį tyrimą, pasakė: „Šios įdomios naujos išvados leidžia mums nustatyti, kokioms gyventojų grupėms gresia didžiausia žarnyno vėžio rizika. Labai svarbu sveikai maitintis ir reguliariai sportuoti. Tai padės užkirsti kelią ne tik žarnyno vėžiui, bet ir kitiems onkologiniams susirgimams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)