Koronaviruso plitimo ir jo suvaldymo priemones antradienį nuotolinėje spaudos konferencijoje apžvelgė laikinai einantis sveikatos apsaugos ministro pareigas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktorius Danas Bakša ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Siūlys griežtinti karantiną

Ministras priminė, kad trečiadienį Vyriausybei bus pateikti keli pasiūlymai, susiję su griežtesnėmis karantino sąlygomis.

Aurelijus Veryga

Vienas jų – draudimas būriuotis daugiau negu dviem žmonėms. Iki šiol leista būriuotis 5 asmenims.

Taip pat ketinama įtraukti rekomendaciją drausti naudoti pirkimo skatinimo priemones, tai yra nereklamuoti išpardavimų ir kitų prekybinių akcijų.

„Atsižvelgiant į nepalankią koronaviruso infekcijos epidemiologinę situaciją Lietuvoje (...), siūloma sumažinti besibūriuojančių asmenų skaičių viešose ir kitose vietose nuo 5 iki 2 asmenų“, – teigiama nutarimo projekte.

Ministerija taip pat pabrėžia, kad prasidedant šventiniam laikotarpiui daugelyje prekybos vietų yra rengiamos kalėdinės mugės, kuriose įvairūs prekeiviai vykdo prekybą ne fizinėse parduotuvėse, o laikinose prekybos vietose, – jose susirenka dideli pirkėjų srautai, tad sunku užtikrinti reikalavimų laikymąsi.

„Siūloma uždrausti visose parduotuvėse, prekybos centruose bei paslaugų teikimo vietose vykdyti prekybą laikinose prekybos vietose (išskyrus prekybą maisto produktais, pirotechnikos priemonėmis ir prekybines saleles), t. y. kai prekyba vykdoma ne fiziškai atskirtose parduotuvėse, o, pavyzdžiui, bendrose prekybos centrų patalpose, ir panašiai“, – nurodo ministerija.

Ministerija taip pat siūlo rekomenduoti parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos bei paslaugų teikimo vietose nenaudoti trumpalaikių pardavimo skatinimo priemonių, t. y. išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų ir kitų priemonių, kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus nustatytu laiku konkrečioje vietoje. Tai negaliotų internetinei prekybai.

Gresia ir trečioji banga


A. Veryga spaudos konferencijoje sureagavo ir į kai kurių visuomenės narių komentarus, kad karantino Kalėdų laikotarpiu nesilaikys ir švęs taip, kaip visada.

„Jei iš tikrųjų bus taip, tai tikrai neatmestina, kad po Kalėdų švenčių, praėjus maždaug 2 savaitėms, turėsime net ne antrąją, o trečiąją bangą, kuri gali pavirsti į nekontroliuojamus reiškinius. Noriu priminti, kad jau dabar gydymo įstaigos išgyvena didžiulę įtampą, ir kviečiu laiku susimąstyti bei tokių švenčių neorganizuoti“, – kalbėjo laikinasis ministras.

Izoliuotis reikia ir nuo šeimos narių

NVSPL

Laikinasis ministras priminė, kad tie, kurie dėl koronaviruso privalo izoliuotis namuose, turi kaip įmanoma labiau atsiskirti nuo šeimos narių, neturėti su jais kontakto.

Kartu A. Veryga pasisakė apie daug kritikos sulaukusias mobiliąsias medikų komandas.

„Girdime daug skeptiškų pasisakymų dėl šių komandų, yra baimių. Bet noriu pasidžiaugti, kad […] mobiliosios komandos veikia jau 11 šalies savivaldybių“, – sakė A. Veryga ir ragino kitas savivaldybes taip pat greičiau organizuoti mobiliąsias komandas.

„Lėšų ir neturėjo būti numatyta“

A. Veryga atkirto teigiantiems, kad biudžete dingo lėšos COVID-19 vakcinoms įsigyti.

„Norėčiau nuraminti visus ir paprašyti kolegų Seimo narių neskleisti panikos visuomenėje, negąsdinti, nes lėšų vakcinų PSDF biudžete ir neturėjo būti numatyta. Vyriausybė yra priėmusi visus reikiamus sprendimus, kaip įsigyti tas vakcinas“, – kalbėjo laikinasis ministras.

Įsigijimas turėtų būti diversifikuotas, o paskiepyti bus siekiama 70 proc. Lietuvos populiacijos.

„Kai bus aiški suma, kiek reikės vakcinoms, kai bus aišku, kiek Lietuva jų galės gauti, tada turės būti priimtas sprendimas Vyriausybėje ir jau yra sutarta, kad vakcinos bus įsigyjamos iš skolintų lėšų“, – žadėjo A. Veryga.

Naujų protrūkių neužfiksuota

Daiva Razmuvienė

Pasak D. Razmuvienės, galima pasidžiaugti, kad pirmadienį neužfiksuota naujų protrūkių. Tad, galima sakyti, protrūkiai yra lokalizuoti, o nauji atvejai susiję su tais asmenimis, kurie jau buvo izoliacijoje.

„Per vieną parą šeiminių protrūkių užregistruota 15 procentų“, – sakė epidemiologė ir pridūrė, jog šis procentas gali augti aiškinantis dar nežinomus atvejus.

„Nesinori džiaugtis iš anksto, bet, manau, kad visuomenė išgirdo, priėmė taisykles ir padėjo sulaukti vakarykštės paros rezultatų“, – kalbėjo D. Razmuvienė.

Be to, pasak epidemiologės, gautas pranešimas apie koronavirusu užsikrėtusį kūdikį, kuris užsikrėtė nuo sergančios mamos.

Ištiria 80 proc. atvejų

Epidemiologė sureagavo ir į anksčiau antradienį prezidentūroje išsakytą kritiką, kad 50 proc. koronaviruso atvejų NVSC neištiria.

NVSPL

„Norėčiau sureaguoti į šiandien išsakytą nuomonę. Tai yra absoliuti netiesa, kad NVSC neištiria 50 proc. visų atvejų. Tai netiesa ir labai gaila, kad specialistai, kurie turi kitą kompetenciją, gali vertinti epidemiologų darbą.

Epidemiologija yra atskiras mokslas ir, norint jį suprasti, reikia mokytis ilgus metus. […] Kiekvieną dieną atliekami tyrimai, jie užtrunka ne vieną parą. Per visą lapkritį neištirtų atvejų buvo apie 14 proc. Didžiausias procentas buvo daugiau nei 17. Mažiausias procentas buvo apie 7. O, kaip teigia visos organizacijos, jei epidemiologai ištiria 80 proc., situacija yra valdoma“, – kalbėjo epidemiologė.

Pirkimas įvyko

Spaudos konferencijoje Danas Bakša pranešė, jog pirmadienį buvo įvykdytas laboratorijai reikalingų priemonių koronaviruso tyrimams atlikti pirkimas, sukėlęs nemažai aistrų.

Danas Bakša

„Gavome daug geresnius rezultatus nei daugeliu atveju, nesvarbu, kokia forma buvo skelbiamas pirkimas. Dar kartą manau, kad tai patvirtina, jog mes teisingai pasielgėme, atlikę patobulintą pirkimą. Buvo išsiųsti pasiūlymai 23 ar 24 įmonėms, paskui pasiūlymus pateikė 11 įmonių“, – apie daug kritikos sulaukusį pirkimą kalbėjo D. Bakša ir pridūrė, kad pavyko sutaupyti nemažai lėšų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (863)