„Visų mėginių, kurie buvo atvežti į laboratoriją vakar ir ištirti, rezultatai yra neigiami“, – antradienį Lietuvos radijui sakė A. Šešelgis.

Viceministras teigė, kad nuo protrūkio pradžios Lietuvoje buvo tirti daugiau kaip dešimt mėginių, visais atvejais koronavirusas nepatvirtintas.

„Vakar turėjom penkis (mėginius – BNS), aš tokios statistikos nevedu, bet nuo (protrūkio – BNS) pradžios yra jau gerokai daugiau nei dešimt mėginių, kol kas visi mėginiai, kurie buvo atvežti per šį mėnesį, buvo neigiami“, – pažymėjo A. Šešelgis.

Pasak viceministro, laboratorijai gavus mėginį dėl koronaviruso, jį ištirti užtrunka maždaug šešias septynias valandas.

Naujienų portalas lrytas.lt pirmadienio vakarą pranešė, kad dėl iš šiaurės Italijos grįžusio karščiuojančio paciento buvo uždarytas vienas klinikos „InMedica“ filialas.

Klinikos „Inmedica“ Vilniuje regiono vadovė Rasa Lečickaja teigė, kad į klinikos „Vilniaus Alfa“ filialą J. Baltrušaičio gatvėje kreipėsi iš šiaurės Italijos pirmadienį parskridęs vyras dėl peršalimo. Jis medikams skundėsi, kad prieš tai tris dienas karščiavo. Tuo metu, kai kreipėsi į Lietuvos medikus, pacientas temperatūros jau nebeturėjo, nes buvo pavartojęs vaistų.

Siūlo skelbti ekstremalią situaciją

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje buvo pranešta, kad artimiausiu metu Vyriausybė svarstys, ar priimti siūlymą skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją.

„Kad situacija būtų valdoma efektyviau, Lietuvos Respublikos Vyriausybei siūlo skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją“, – po komisijos posėdžio sakė ministrė Rita Tamašunienė.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pasiūlė teikti siūlymą dėl prevencijos skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją. Po balsavimo buvo priimtas sprendimas siūlymą teikti.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis sako, kad dabartinė situacija Italijoje neramina, nes šiuo metu ten daug atostogaujančių lietuvių, kurie nuolat lėktuvais grįžta į Lietuvą. Pasak viceminstro, būtų efektyviau ekstremalią situaciją skelbti iš anksto ir, jei Lietuvoje pasitvirtintų naujojo tipo koronaviruso atvejų, būtų galima veikti iš karto, negaištant laiko.

Nuo pirmadienio visi iš Italijos Veneto, Lombardijos, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionų atvykstantys asmenys bus tikrinami dar neišlipę iš lėktuvo, jiems bus matuojama kūno temperatūra, vertinama bendra savijauta. Toks sprendimas priimtas po smarkiai išaugusio užsikrėtimų koronavirusu skaičiaus Italijoje.

Taip pat bus surinkti jų kontaktiniai duomenys, kad dvi savaites Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai galėtų su jais susisiekti ir sektų tų žmonių sveikatos būklę.

Pasak Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio, pirmadienį sustiprinama prevencija oro uostuose, taip pat bus pradėtas naudoti termovizorius. Kitos prevencijos priemonės bus svarstomos pirmadienį vyksiančiame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje. Taip pat bus sprendžiamas klausimas dėl galimo Sveikatos apsaugos ministerijos rezervo didinimo.

Taip pat pranešama, kad bendradarbiaujama su Lietuvoje esančiais mobiliųjų tinklų operatoriais. Tai reiškia, kad jie savo klientams, esantiems viruso paveiktose teritorijose, pradės siųsti kvietimą užpildyti specialias anketas ir vykdyti NVSC puslapyje pateikiamas rekomendacijas.

Kadangi pastaruoju metu šiaurės Italijoje ėmė plisti koronavirusas, klinikos darbuotojai nusprendė imtis prevencijos priemonių, iškvietė greitąją medicinos pagalbą, kad pacientas būtų išsiųstas į Santaros klinikas ištirti. Pati klinika pirmadienį uždaryta neplaninei dezinfekcijai, antradienį jį planuoja dirbti.

Šiaurės Italijoje nuo koronaviruso mirė penki žmonės, užkratas diagnozuotas daugiau nei 200 žmonių. Tai didžiausias patvirtintų atvejų skaičius Europoje.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iki sekmadienio užsikrėtusiųjų koronavirusu pasaulyje užregistruota 78 tūkst. 811 žmonių, mirė 2462.

Naujasis virusas COVID-19 jau išplito į 28 šalis ir kelia vis didesnį nerimą dėl naujų židinių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)