Lietuvos Nacionalinės imunoprofilaktikos programos Nepriklausomų ekspertų (patarėjų, konsultantų) grupė, įvertinusi turimus duomenis ir paskelbtas mokslines publikacijas, pasisakė už B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos įtraukimą į Lietuvos Respublikos skiepijimų kalendorių.
Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai atsakė į keletą DELFI klausimų apie šią vakciną:

- Kodėl pasirinktas skiepijimo laikas – kitų metų liepa? Kodėl ne nuo metų pradžios skiepijama ir apsaugoma kuo daugiau vaikų nuo meningokokinės infekcijos, daugiausiai aukų nusinešančios šaltuoju metų laiku?

- Žinoma, norėtųsi šia vakcina pradėti skiepyti kaip galima greičiau, bet naujos vakcinos įtraukimas visada yra pakankami ilgas ir sudėtingas procesas, nes tai susiję su ilgomis viešųjų pirkimų procedūromis, vakcinos tiekimo užtikrinimo klausimais, specialistų ir visuomenės informavimu. Taip pat užtrunka ir teisinės procedūros, turi būti parengti, suderinti ir priimti reikiami teisės aktai. Todėl nustatytas tokia data, iki kurios būtų suspėta pasirengti vakcinavimui.

Dėl vakcinavimo schemos, tai atsižvelgus į paskelbus mokslinius duomenis ir Lietuvos nacionalinės imunoprofilaktikos programos nepriklausomų ekspertų (patarėjų, konsultantų) pateiktas rekomendacijas bei kitų šalių (JK, Airijos) patirtį, Lietuvoje taip pat planuojama taikyti 2+1 skiepijimo schemą, skiepijant naujagimius nuo B tipo meningokokinės infekcijos.

- Iš pradžių SAM kalbėjo apie pačios didžiausios rizikingos grupės skiepijimą valstybės lėšomis: nuo 2 mėn. iki vienerių metų vaikus. Tam būtų reikėję 3-5 mln. eur. per metus. Dabar žadama skiepyti visus didžiausiai rizikos grupei priskiriamus vaikus, t.y. iki 4 metų. Vadinasi, pirmaisiais metais reiks apie 20 mln. eur. Ar toks biudžetas numatytas?

- Šiuo metu dar anksti kalbėti apie tikslų MenB vakcinos įdiegimui reikalingų lėšų poreikį, nes labai daug kas priklauso ir nuo viešųjų pirkimų, nuo ekonominio vertinimo, kuris gali prisidėti prie derybų dėl vakcinos kainos ir pan. Tačiau padedant Pasaulio sveikatos organizacijai tęsiamos procedūros dėl ekonominio vakcinos efektyvumo vertinimo Lietuvoje atlikimo ir tikimasi, kad šis vertinimas bus naudingas derantis su gamintoju dėl geriausios vakcinos kainos.

- Ar bus užtikrintas vakcinos tiekimas? („Bexsero“ vakciną nuo meningokoko B, kuri vienintelė tinkama skiepyti vaikus nuo 2 mėn. amžiaus, gamina tik vienas gamintojas. Technologiškai pagaminti partiją vakcinos užtrunka dvejus metus.)

- Mūsų duomenimis, Valstybinė ligonių kasa jau kreipėsi į vakcinos gamintoją ir gavo patvirtinimą, kad jis galėtų pateikti Lietuvai reikiamą vakcinos kiekį.

Informacija apie meningokokinę infekciją (parengė Miglė Lamanauskaitė)

Registruota 2013 m.

B tipo meningokokinės infekcijos veiksmingumas, skiepijant pagal skiepijimų kalendorių, kaip skiepijimai veikia sergamumą ir mirtingumą nuo meningokokinės infekcijos, vertintas pagal Jungtinės Karalystės duomenis, ir yra publikuoti moksliniuose straipsniuose. Taip pat jau yra paskelbtos ir mokslinės publikacijos dėl skiepijimo nuo meningokokinės B tipo infekcijos ekonominio efektyvumo.

Pirmoji B tipo meningokokinės infekcijos vakcina Europos vaistų agentūroje buvo užregistruota 2013 m. Ši registracijos procedūra leidžia ją naudoti kaip saugų ir efektyvų vaistinį preparatą visose Europos Sąjungos šalyse.

Vakcinos saugumo ir efektyvumo (imunogeniškumo), t. y. gebėjimo sukelti imuninį atsaką, duomenys vertinami didelės apimties klinikinių tyrimų metu ir jų pagrindu vakcina registruojama, t.y. leidžiama ją naudoti. Šie B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos duomenys aprašyti Specialiojoje produkto charakteristikoje ir Informaciniame lapelyje pacientui, kurie skelbiami Europos vaistų agentūros tinklalapyje: (nuoroda čia).

Apie ligą

Kaip užsikrečiama meningokokine infekcija?

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1-10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).
Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus. Pavojus susirgti yra ir kitiems: esant susirgimams virusinėmis respiracinėmis infekcijomis, nusilpus imunitetui, stresui ir kita.

Kokie yra simptomai?

Ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja - išryškėja odos bėrimas.

Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)