Lietuvių gydytojų ir mokslininkų rengtoje „Šeimos sveikatos enciklopedijoje“ (2013) rašoma: „Alkoholio įsisavinimas prasideda burnoje, paskui vyksta skrandyje, žarnyne, jis prasiskverbia į visus organus ir ląsteles.

Alkoholis labai keičia žmogaus elgesį: sumažėja elgesio kontrolė, sprendimai priimami neįvertinus galimų padarinių ir rizikos. Išryškėja agresyvus kai kurių žmonių elgesys.

Net ir nedidelės alkoholio dozės sutrikdo koordinaciją, vairavimo įgūdžius.

Jautrumas alkoholio poveikiui labai individualus: yra individų, kurie dėl savo fermentinės struktūros visiškai netoleruoja net nedidelių alkoholio dozių.“

Kiek vartoti yra saugu?

RVUL gydytoja toksikologė G. Laubner, kalbėdama apie alkoholio dozes, iš pradžių žmones išskiria į dvi grupes: priklausomi nuo alkoholio ir tie, kurie šios priklausomybės neturi.

„Tie žmonės, kurie turi priklausomybę nuo alkoholio, jie visai negali vartoti alkoholio, jei nori būti sveiki. Tokiems žmonėms net ir mažiausia dozė gali ligą atnaujinti, – sako gydytoja.

– O jei kalbame apie tos žmones, kurie neturi priklausomybės nuo alkoholio, tai yra nustatytos pasaulinės normos, alkoholis matuojamas standartiniais alkoholio vienetais.“

Gyd. Gabija Laubner

Pagal Pasaulinę sveikatos organizaciją (PSO), vienas standartinis alkoholio vienetas (SAV) = 10 g gryno spirito.

Higienos instituto duomenimis, vieną standartinį alkoholio vienetą Europoje (10 g absoliučiojo alkoholio) turi 250 ml 5 proc. stiprumo alus, 125 ml 12 proc. stiprumo vynas, 70 ml 18 proc. stiprumo spirituotas vynas (pavyzdžiui, cheresas), 50 ml 25 proc. stiprumo likeris ar aperityvas, 25 ml 40 proc. stiprumo alkoholiniai gėrimai

„Pagal SAV, skaičiuojama, kad vyrams per parą nereikėtų suvartoti daugiau nei tris SAV, moterims – du SAV. Kalbant apie savaitę: vyrams – ne daugiau nei 21 SAV, o moteriai – nedaugiau nei 14 SAV. Šiek kiekiai yra prilyginami minimaliai sveikatos rizikai. Kuo didesnis standartinių alkoholio vienetų skaičius, tuo sveikatai kyla didesnis pavojus“, – sako toksikologė G. Laubner.

Tiesa, neseniai mokslininkų atliktas tyrimas, kurio rezultatai buvo išspausdinti žurnale „Lancet“ parodė, kad saugių alkoholio dozių tiesiog nėra.

Mokslininkai pripažįsta, kad saikingas alkoholio vartojimas gali apsaugoti nuo širdies ligų, bet jie nustatė, kad šią naudą nusveria vėžio ir kitų ligų rizika, rašė bbc.com.

Analizuodami žmonių nuo 15 iki 95 metų duomenis, mokslininkai lygino visiškai alkoholio nevartojančių ir vieną alkoholinį gėrimą per dieną išgeriančių žmonių sveikatą.

Jie nustatė, kad iš 100 tūkst. alkoholio nevartojančių žmonių 914 asmenų išsivystė tokios su alkoholiu susijusios ligos kaip vėžys arba jie patyrė kokią nors traumą. Tačiau geriant vieną alkoholinį gėrimą per dieną, susirgusių ar susižalojusių žmonių skaičus padidėja keturiais asmenimis. Jei per dieną suvartojami du alkoholiniai gėrimai, per vienerius metus susirgusių žmonių skaičus padidėja 63 asmenimis, o jei kasdien išgeriami penki alkoholiniai gėrimai – 338 asmenimis.

Viena iš tyrimo autorių, profesorė Sonia Saxena iš Imperijinio koledžo Londone, sakė: „Vienas gėrimas per dieną jau rodo šiek tiek padidėjusią riziką, bet pritaikykite tai visiems šalies gyventojams ir skaičius bus žymiai didesnis, be to, dauguma žmonių suvartoja ne vieną gėrimą“.

Alkoholis

Kokią įtaką daro sveikatai?

Gydytoja sako, kad alkoholio poveikį sveikatai galima skirstyti į dvi grupes: ūminę intoksikaciją ir lėtinį toksiškumą.

„Ūminė intoksikacija yra tada, kai vienu metu ūmai išgeriama daug alkoholio. Dažniausiai simptomai pasireiškia centrinei nervų sistemai, t. y. galvos smegenims.

Pats poveikis priklauso ne tik nuo to, kiek yra suvartota alkoholio, bet ir nuo žmogaus kūno masės, nes vyrų ir moterų kūno masės ir pasiskirstymas yra skirtingas, – sako gydytoja G. Laubner.

– Kaip alkoholis toleruojamas, priklauso ir nuo pačio žmogaus sveikatos būklės.“

1-2 SAV maždaug sudaro iki 0,5 promilės alkoholio kraujyje. Tokiu atveju žmogus praranda drovumą, pasidaro žvalesnis, drąsesnis, pagyvėja, atsiranda pakilesnė nuotaika, labiau pasitiki savo jėgomis, labiau linkęs rizikuoti, sutrinka elgsenos adekvatumas, sako gydytoja.

„Jei alkoholio kiekis kraujyje padidėja, tarkime, nuo 0,5 promilės iki promilės, tada žmogus pasiduoda impulsams, kuriuos anksčiau slopino. Atrodo, tarsi kaukė nukrenta nuo veido, na nes taip alkoholis veikia mūsų receptorius, – pasakoja gydytoja.

– Tokiu atveju žmogus nesugeba kritiškai mąstyti, tada pradeda kuo nors daugiau rizikuoti. Kuo daugiau alkoholio, tuo didesnė tikimybė, kad sutriks orientacija, koordinacija ir kuo daugiau alkoholio, savaime yra slopinama sąmonė, gali slopti kvėpavimas, širdis.“

Ūminė intoksikacija gali pasireikšti ir virškinimo sutrikimais, sako gydytoja.

„Gali skaudėti skandį, pilvą, jį gali pradėti raižyti, gali pykinti, žmogus gali pradėti vemti, gali didėti rūgštingumas, – sako RVUL medikė.

– Gali atsirasti toks gausus vėmimas, kad dėl spaudimo stemplėje ir skrandyje gali atsirasti įplyšimai. Tokiu atveju ypač vaikams (nes neretai vaikams pasitaiko apsinuodijimo alkoholiu – DELFI) labai smarkiai krenta gliukozės kiekis kraujyje, tokia būklė yra sudėtinga.“

Gydytoja sako, kad nuo ūminės intoksikacijos yra neatsiejamos traumos. „Kas trečias trauminis atvejis dažniausiai būna nulemtas alkoholio“, – teigia toksikologė.

Alkoholis taip pat turi įtakos raumenų pažeidimams, kasos uždegimui (pankreatitas), gali būti pažeidžiama širdis.

Alkoholis sveikatą taip pat gali veikti lėtai, t. y. nedidelėmis dozėmis per kelis gėrimus.

„Lėtinis alkoholio toksiškumas, dažniausiai pasireiškia po ilgalaikio vartojimo.

Apskritai, toksiškumas priklauso nuo trukmės, paciento fiziologinių ypatumų – amžiaus, lyties, fizinio sudėjimo.“

Alkoholis gali sukelti lėtines ligas – lėtinį kasos uždegimą, lėtinį skrandžio uždegimą, širdies pažeidimus, kepenų pažeidimus ir kitus uždegimus.

„Jei alkoholis vartojamas ilgą laiką, tai yra poveikis centrinei nervų sistemai – gali komplikuotis psichoze, traukuliais. Tai labai pavojingos būklės, – sako gydytoja.

– Traukuliai atsiranda tada, kai žmogus alkoholį vartoja ilgą laiką ir staiga nutraukia vartojimą. Tai labai pavojinga dėl bet kokio darbo arba vairavimo, kur reikia labai didelės dėmesio koncentracijos.“

Be to, gydytoja sako, kad yra įrodyta, kad alkoholis prisideda prie beveik visų rūšių vėžio. Ypatingą įtaką turi yra burnos ir viršutinės virškinamojo trakto daliai – stemplės, burnos yra padidinta rizika susirgti vėžiu.

Mutavusios ląstelės

Ką daryti, jei padauginote?

Gydytoja sako, jog įvairios mitinės priemonės pagirioms švelninti alkoholio skaidymo nepaskatins, nebent tik šiek tiek pagerins savijautą.

„Apskritai, toksikologai tai alkoholį pataria vartoti su saiku ir nepamiršti gerti vandens. Labai rekomenduojama vienam standartiniam alkoholio vienetui – stiklinė vandens“, – sako gydytoja.

Du vieninteliai būdai, padedantys kepenims skaidyti alkoholį – miegas ir vanduo su elektrolitais.

„Visa kita – tik savijautos pagerinimo priemonės, bet alkoholio skaldymui tai įtakos neturi. Jei alkoholis yra kraujyje, tai jį pašalins tik kepenys. Ar jūs valgysite, ar ko nors gersite, niekas tam įtakos neturės“, – sako G. Laubner.

Nepadės net vaistai? „Jie tik lengvins tuo metu esančią būklę, bet alkoholio skaldymui jie neturi įtakos, – teigia gydytoja.

– Po alkoholio vartojimo reikėtų atstatyti prarastus elektrolitus. Jei neturite mineralinio vandens, į paprastą vandenį reikėtų įsidėti bent cukraus ir druskos įsidėti. Tinka bet koks mišinys su elektrolitais. Svarbiausia, neskalbti savęs su vandeniu iš čiaupo.“

Kada kreiptis į medikus?

Jei trinka sąmonė, kvėpavimas, širdies veikla, būtina kviesti medikus.

„Jei žmogus be sąmonės, yra labai didelė tikimybė, kad jis gali pradėti vemti, turinys pateks į kvėpavimo takus, tada žmogus gali uždusti, paspringti ir pan., – sako RVUL medikė.

– Jei žmogui yra tik pagirios, tai reikėtų išsimiegoti, vartoti daug skysčių ir pailsėti. Jei tai yra ilgalaikis vartojimas ir tai jau yra abstinencija, yra liga, tada reikėtų gydyti. Tokiu atveju žmogus labai smarkiai prakaituoja, vemia be perstojo, pykina, širdies plakimas suintensyvėja, spaudimas kyla, raudonis išmuša veidą, jis dreba, jei traukuliai prasideda, tada be klausimų reikia kreiptis į medikus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)