Liekni žmonės nuo antsvorį turinčių žmonių skiriasi ne tuo, kiek jie priauga svorio savaitgaliais, o tuo, kiek atsikrato šiokiadieniais. Savo tyrime mokslų daktaras Brianas Wansinkas iš Cornellio universiteto kartu su tyrinėtojais iš Techninių tyrimų centro Suomijoje ir Tamperės technologijų universiteto tyrinėjo poveikį, kurį žmogaus svoriui daro septynių dienų ciklas, rašo foodpsychology.cornell.edu.

Jų studijoje dalyvavo 80 suaugusiųjų nuo 25 iki 62 metų amžiaus. Jie buvo suskirstyti į grupes pagal santykinius svorio pokyčius: metančius svorį (lieknėjo iki 3 proc.), priaugančius antsvorio (priaugo 1 proc.) ir palaikančius pastovų svorį (svorio pokyčiai nuo -3 proc. iki 1 proc.).

Visi tyrimo dalyviai buvo paprašyti iš ryto prieš pusryčius matuoti savo svorį. Į analizę buvo įtraukti tik tie duomenys apie svorį, kurie buvo matuojami mažiausiai septynias dienas iš eilės. Minimalus stebėjimo laikotarpis buvo 15 dienų, maksimalus – 330 dienų. Pagrindinis tyrimo tikslas buvo pažiūrėti, ar svorio pokyčiai priklauso nuo savaitės dienų. Visose trijose tiriamųjų grupėse buvo stebimi savaitiniai svorio pokyčių modeliai.

Tyrimo rezultatai atskleidė aiškų savaitinį svorio svyravimų modelį: po savaitgalių svoris būdavo didesnis (sekmadienį ir pirmadienį), o darbo dienomis jis sumažėdavo, žemiausią tašką pasiekdamas penktadienį.

Netikėta buvo tai, kad šių svorio svyravimų modeliuose mokslininkai aptiko skirtumų tarp metančiųjų svorį ir priaugančiųjų svorio. Norintiems sulieknėti buvo būdingas stipresnis kompensavimo modelis (t.y. po savaitgalių svoris pradėdavo mažėti iš karto ir krisdavo iki pat penktadienio).

Tuo tarpu priaugantiems svorio buvo būdinga įvairovė ir šiokiadieniais nesimatydavo akivaizdaus svorio kritimo. Lieknėjantys maksimalų kūno svorį 59 proc. atvejų pasiekdavo sekmadieniais ir pirmadieniais, o minimalus svoris 60 proc. visų atvejų būdavo penktadieniais ir šeštadieniais.

Tarp priaugančiųjų svorio tokių tendencijų neužfiksuota. Minimalus ir maksimalus kūno svoris nebūdavo pasiekiamas konkrečiomis dienomis, bet pasiskirstydavo per visas savaitės dienas.

Remiantis šiais rezultatais galima teigti, kad svorio svyravimai tarp šiokiadienių ir savaitgalių yra normalus reiškinys. Savaitgaliais žmonės turi daugiau laiko kur nors išeiti ir pavalgyti. Pasimėgavimas maistu savaitgaliais nėra kenksmingas, bet žmonės, kurie trokšta sulieknėti, turėtų atkreipti dėmesį į šiuos ciklus ir imtis atitinkamų veiksmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)