Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, vis daugiau paslaugų keliasi į elektroninę erdvę, ne išimtis – ir sveikatos apsaugos sektorius, rašoma Sveikatos apsaugos pranešime spaudai.

„Tendencijos yra tokios, jog viskas keliasi į elektroninę erdvę. Tai ne tik neišvengiama gyvenant technologijų aukso amžiuje, bet ir kur kas patogiau. Tą suprasdami mažais, tačiau užtikrintais žingsniais judame į priekį, atverdami galimybes žmonėms paprasčiau, greičiau gauti kai kurias paslaugas, dėl kurių jiems iki šiol reikėjo varstyti kabinetų duris, kaip, pavyzdžiui, elektroniniai vaiko sveikatos pažymėjimai“, – sako A. Veryga.

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos (Akreditavimo tarnybos), atsakingos už licencijų išdavimą, stabdymą ar panaikinimą, direktorės Noros Ribokienės teigimu, tai dar vienas žingsnis, siekiant mažinti medicinos sektoriui tenkančią administracinę naštą.

„Gyvendami skaitmenizacijos amžiuje, turime koja kojon žengti su technologijomis, įgyvendinti tai, kas palengvintų mūsų visų kasdienį darbą. Tuo tikslu jau priėmėme sprendimą, jog gydytojai absolventai ir rezidentai, per pastaruosius dvejus metus baigę studijas, kreipdamiesi dėl medicinos praktikos licencijos išdavimo, tai galės padaryti paprasčiau – internetu. Dabar paprastiname sąlygas ir gydymo įstaigoms“, – sako N. Ribokienė.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, licencijos asmens sveikatos priežiūros veiklai gali būti išduodamos arba elektronine, arba popierine forma. Taip pat nustatyta, jog privaloma išduoti licencijų dublikatus.

Pakeitimais siekiama įtvirtinti, jog visa informacija būtų kaupiama nuo 2015 metų veikiančioje Licencijų informacinėje sistemoje (LIS), kurioje duomenys yra vieši. Skelbiant informacija LIS, valstybė įgis galimybę stebėti išduodamų licencijų skaičių ir licencijuojamos veiklos reglamentavimo tendencijas. Licencijos gavėjas pats galės išsispausdinti licencijos išrašą ir neprivalės rašyti prašymo bei rengti dokumentus licencijos dublikatui gauti. Be to, per sistemą bus kur kas paprasčiau patikrinti, ar licencija galioja.

Taip pat, atsisakius popierinių licencijų, gydymo įstaigoms už licencijų išdavimą, jų duomenų tikslinimą reikės mokėti mažesnę rinkliavą, o už popierinės formos licencijos dublikato išdavimą valstybės rinkliavos nebeliks.

Jei pakeitimams pritars Seimas, jie įsigalios nuo 2019 m. lapkričio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją