„Vilniaus savivaldybė priėmė sprendimą ir nuo vasario 22 dienos privačios sveikatos priežiūros įstaigos taip pat galės vakcinuoti prie jų prisirašiusius pacientus. „InMedica“ klinika Vilniuje paskirta, kaip organizuojanti įstaiga, kuri galės vakcinuoti ir savo, ir kitų įstaigų pacientus.

Taip pat svarstome galimybę, kad įstaigos, kurios yra didesnės ir turi didesnius prisirašiusių pacientų srautus, galėtų pačios susivakcinuoti, o smulkesnių sveikatos priežiūros įstaigų prisirašę pacientai bus nukreipiami į didesnius vakcinavimo centrus, tai yra – į „InMedica“ kliniką, kur bus suskiepyti“, – portalui „Delfi“ pasakojo Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas gydytojas Laimutis Paškevičius.

Laimutis Paškevičius

Anot pašnekovo, iš pradžių įstaigoms, kurios įsitraukia į skiepijimo procesą, kelti aukšti reikalavimai. Vienas jų – pildyti labai daug popierinių formų, kas apsunkina procesą. Dabar reikalavimai sušvelnėjo.

„Kiek kalbėjau su kolegomis, kurie vykdo vakcinavimą ir viešajame sektoriuje, dabar labai sumažėjo tų popierinių formų, kur pacientas deda parašus. Bet apskritai dar yra nemažai formų, kurias reikia suvesti į SPBĮ, taip pat reikia gauti sutikimo skiepytis formas iš pacientų. Čia yra tam, kad, jeigu būtų koks teisminis procesas, pacientas nepasakytų, jog jį per prievartą suvakcinavo. Dabar sprendžiama, kad būtų galima, kaip įmanoma, mažinti popierizmo, tai yra, suvesti duomenis į elektroninį formatą“, – sakė L. Paškevičius.

Kol kas privačios sveikatos priežiūros įstaigos į gyventojų skiepijimą įsitraukė tik Vilniaus savivaldybėje. Kitos savivaldybės privačių įstaigų pagalbos neprašė.

„Su kitomis savivaldybėmis yra silpniau, jos nesikreipia, bendravimo nėra. Jos skiepija gyventojus savo pajėgumais, pačios koordinuoja gyventojų vakcinaciją ir joms turbūt to užtenka. Čia yra kiekvienos savivaldybės savitas veiklos stilius“, – pastebėjo L. Paškevičius.

Vis tik pašnekovas nusistebėjo, kad kol kas Lietuvoje nėra bendro visoms savivaldybės modelio, kaip turėtų vykti gyventojų skiepijimas.

„Kadangi vakcinavimas deleguotas savivaldybėms, kiekviena elgiasi pagal savo išmonę. Būtų tikslingiau pasitarti ir turėti bendrą modelį, o ne kiekvienai savo interpretaciją“, – mano L. Paškevičius.

Skiepijimas nuo koronaviruso Kauno klinikose

Šiuo metu, kaip minėta, Vilniaus savivaldybėje privačių gydymo įstaigų, vykdančių vakcinavimą, veiklą organizuoja „InMedica“ klinikų tinklas. Jis pasirinktas, nes yra didelė grupė, prie kurios gydymo įstaigų sostinėje prisirašė daugiausiai pacientų.

„Šita įstaiga išvežios vakcinas kelioms kitoms įstaigoms, kurios vakcinuos. Ji nebūtinai suvakcinuos visus joje prisirašiusius pacientus, bet labiau bus ta, kuri vakcinuos prie smulkių įstaigų prisirašiusius pacientus. O stambesnės įstaigos, kurios turi daugiau pacientų, matyt, pačios vakcinuosis, pasiėmusios vakciną iš „InMedica“ sandėlių“, – paaiškino L. Paškevičius.

Viena iš sveikatos priežiūros įstaigų grupių, kuri pasiruošusi pati skiepyti savo pacientus, yra „Affidea Lietuva“.

Kaip portalui „Delfi“ sakė „Affidea Lietuva“ generalinis direktorius Vitalius Orlovas, gyventojus skiepyti nuo koronaviruso jie yra visiškai pasiruošę, juolab, kad ši vakcinacija nesiskiria nuo kitų vakcinų suleidimo procedūrų.

Tą patį patvirtino Baltijos ir Amerikos klinikos terapijos ir chirurgijos generalinė direktorė Inga Grigienė.

„Esame Lietuvos sveikatos sistemos dalis ir turime suteikti pacientui, kuris nori būti gydomas ar skiepijamas, pasirinkimą. Kliūčių skiepijimui nematome, tikimės, kad skiepų paskirstymo grandinė veiks efektyviai ir sklandžiai. Į skiepijimą žiūrime labai atsakingai – pagal mūsų klinikoje galiojančius reikalavimus prieš kiekvieną skiepijimą pacientą apžiūri gydytojas, įvertina galimas nepageidaujamas, reakcijas, paciento būklę, suteikia visą informaciją, duomenis apie skiepą suvedame į e.sveikata sistemą.

Tikimės, kad artimiausiu metu turėsime galimybę pasiūlyti skiepus nuo COVID-19“, – vylėsi I. Grigienė.

Pašnekovė pridūrė, kad komercinės vakcinos paklausa tarp klinikos klientų būtų išties didelė: „Kol kas privačios gydymo įstaigos neturi galimybes įsigyti mokamos vakcinos, nors iš savo pacientų dažnai sulaukiame klausimų, kada jie galės pasiskiepyti mūsų klinikoje.

Turime ir nuolat besipildantį COVID-19 vakcinacijos laukiančiųjų pacientų sąrašą, kurie nori skiepytis būtent mūsų klinikoje.

Esame pasiruošę skiepyti ir užsienio piliečius – Lietuvoje reziduojančius diplomatinio korpuso narius, iš kurių jau taip pat sulaukėme susidomėjimo apie šią galimybę.“

Oksfordo universitetas atliks tyrimą, kuriame paskiepys gyventojus dviem skirtingų vakcinų nuo COVID-19 dozėmis.

Tad ar galima tikėtis, kad greitu metu privačiose klinikose nuo koronaviruso bus galima pasiskiepyti ir privačiai komercine vakcina?

L. Paškevičius sakė, kad tokia tikimybė reali ir dėl jos deramasi.

„Šituo klausimu mes kreipėmės ir į Vyriausybę, ir į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), prašydami pritarimo, kad, jeigu privačios įstaigos per vakcinos tiekėjus sugebėtų gauti alternatyviu, ne Europos Komisijos būdu patvirtintas vakcinas, tai būtų sutinkama, kaip gera praktika ir pritariama žmonių vakcinavimui.

Suprantama, kad, kai Europos Komisija derėjosi su gamintojais, kalbėjosi dėl dešimčių ar šimtų milijonų dozių. Tokiu atveju vakcinos kainos yra vienos. O jeigu viena ar kelios įstaigos susikooperuos, kainos bus tikrai bus gerokai didesnės, gal net dešimtimis kartų. Matyt, gamintojams nebus didelio intereso parduoti vakcinas mažomis dozėmis, kai dabar pasaulyje yra labai didžiulė paklausa. Bet kuriuo atveju, yra turbūt ir žmonių, ir darbdavių, kurie pasirengę už tai sumokėti.

Jeigu bus tokia galimybė, jeigu pritars SAM ir Vyriausybė, kad tai yra gera praktika, dar didesnė viešo intereso apsauga, nes būtų galima dar daugiau žmonių mažesniu laikotarpiu paskiepyti, tada privačios įstaigos dės visas pastangas, kad atsigabentų vakciną.

Čia nėra labai didelės naujovės. Pvz., gripo vakcina kiekvienais metais aprūpina ir valstybė, ir privačios įstaigos, kurios komerciškai siūlo vakcinavimą, jeigu žmonės susimoka. Ta praktika yra įprasta. Tik tiek, kad privačios įstaigos labiau pirks turbūt ne šalčio vakcinas, bet tas, kurias galima atvežti įprastu būdu.

Galiu tik pabrėžti, kad pačios sveikatos priežiūros įstaigos neturi teisės atsivežti vakcinos. Jos turi pasiekti Lietuvą tik per akredituotus tiekėjus. Mes patys įsipareigojome vežti tik tas vakcinas, kurios aprobuotos Europos vaistų agentūros.

Kol kas apie „Sputnik“ ar kitas vakcinas, kurių aprobacijos procesas yra kažkurioje stadijoje, kalbos nėra. Bet, aišku, bus galima derėtis ir su kitomis gamintojomis, kai jų vakcinos bus aprobuotos, kad būtų galimybė įsivežti“, – sakė L. Paškevičius.

Pašnekovas pastebėjo, kad mokamos vakcinos nuo koronaviruso paklausa yra labai didelė ypač tarp tų, kuriems eilė skiepytis ateis tik vasarą.

„Yra tam tikri kolektyvai, kur darbuotojų kompetencija ypatinga ir juos pakeisti sudėtinga. Jeigu susirgtų daug darbuotojų, praktiškai stotų gamyba, tad kai kur ir darbdaviai mielai finansuotų skiepijimą. Apie galimybę pasiskiepyti už pinigus teiraujasi ir privatūs asmenys“, – sakė L. Paškevičius.

Anot V. Orlovo, „Affidea Lietuva“ mielai prisidėtų prie to, kad kuo daugiau piliečių būtų paskiepyta ir kuo greičiau būtų galima sugrįžti į normalų gyvenimą, tad mielai apsirūpintų komercinėmis vakcinomis, deja, kol kas tai padaryti neatsirado galimybės.

„Kaip žinia, gamintojai pasirašę sutartis su Europos Sąjunga, kuri sudėliojusi kvotas šalims pagal gyventojų skaičių. Gamintojai įsipareigoję patenkinti valstybių narių poreikius, o vėliau, jeigu atsiras daugiau registruotų vakcinų rinkoje, kurios bus aprobuotos atitinkamų institucijų, atsiras ir mums galimybė dalyvauti pirkime, o žmonės galės atitinkamai vakcinuotis. Bus perkamos tik aprobuotos vakcinos, nes kitu atveju ir negalima atlikti šių procedūrų“, – pabrėžė V. Orlovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)