Tris vaikus auginanti Erika sako, kad jos šeima daug keliauja. Afrikoje ji sako mačiusi daug poliomielitu sirgusių ir dėl to suparaližuotų žmonių. Jie esą nuo šios ligos nebuvo skiepijami.

„Mes tos ligos Lietuvoje nepažįstame, maži vaikai anksti yra paskiepijami. Štai nepasiskiepijus rizika yra daug didesnė. Jeigu suaugęs žmogus keliauja nepaskiepytas, jis kur kas lengviau gali pasigauti šią ligą“, – aiškino trijų vaikų mama Erika Tauraitė-Kavai.

Dėl kelionių Erikos vaikai paskiepyti nuo visų ligų. O kadangi jų tėtis japonas, vaikai skiepyti net ir nuo Japonijoje paplitusių ligų

„Mes turime ir japoniškus skiepus nuo, pavyzdžiui, ten paplitusios encefalito formos, bet jeigu vaikas alergiškas baltymui, o baltymo yra praktiškai visuose skiepuose, tai galbūt ir neverta vaiko imunitetą dar labiau apkrauti“, – svarstė mama.

Tuo metu gydytojai pastebi, kad dėl visuomenėje atsiradusios nepagrįstos skiepų baimės daugelis tėvų nebenori skiepyti net ir nealergiškų vaikų. Vis rečiau skiepijama ir nuo kokliušo. Gal dėlto sergamumas šia liga pasaulyje pradėjo augti jau nuo 9 dešimtmečio, o Lietuvoje per praėjusius dešimt metų buvo du šios ligos suaktyvėjimo laikotarpiai – 2005 kokliušu susirgo 64 asmenys ir 2009 sirgo daugiau kaip 230 asmenų.

„Per šių metų 7 pirmuosius mėnesius jau užregistruotas 101 kokliušo susirgimo atvejis, t.y. 13 kartų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Serga daugiausiai 10–14 metų vaikai, jie sudaro beveik pusę sergančiųjų. Nors jie ir buvo vakcinuoti, tačiau galbūt jie nebuvo vakcinuoti penktąja sustiprinančia vakcinos doze, kuri skiriama priešmokykliniame amžiuje, todėl būtent paauglystės metais pasireiškia padidėjęs sergamumas“, – aiškino Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro visuomenės sveikatos specialistė Aušra Lileikytė.

Gydytojai sako, kad kokliušu gali sirgti ir suaugusieji, nes pasiskiepijus vaikystėje imunitetas ligai išlieka tik 4–20 metų, tad senstant pavojus susirgti didėja.Tiesa, suaugusieji ligą perneša kur kas lengviau nei vaikai, tačiau kosėdami gali juos užkrėsti.

Kokliušas ypač pavojingas kūdikiams, kuriems jis gali pasireikšti kvėpavimo sustojimais, vyresniems neskiepytiems vaikams liga pasireiškia stipriais kosulio priepuoliais iki vėmimo.

„Pagrindinė apsaugos priemonė nuo kokliušo yra skiepai, nes efektyvaus gydymo susirgus kokliušu nėra. Yra tiktai simptominis gydymas. Nepasiskiepijus kosulys gali tęstis net iki trijų mėnesių – kinai šią ligą vadino 100 dienų liga“, – dėstė Vaikų ligoninės gydytojas vaikų pulmonologas Rimvydas Ivaškevičius.

Suaugusiems asmenims pakartotinai pasiskiepyti nuo kokliušo Lietuvoje galima nuo 2010 metų. Tai atliekama viena vakcina nuo trijų susirgimų – difterijos, stabligės ir kokliušo.