Tačiau juk šviežiai spaustos apelsinų sultys, skrebučiai ir kiaušinienė su kumpiu – tai klasikiniai angliški pusryčiai. Kodėl gi mokslininkų dėmesį patraukė būtent sultys, o ne, pavyzdžiui, keptas kumpis, kurį tikrai būtų sunkoka pavadinti sveiku produktu?

Vis dėlto, kaip teigia nutukimo bei mitybos specialistė Susan Jebb iš Oksfordo universiteto, apelsinų sulčių (tiek iš pakelių, tiek iš šviežiai spaustų) sudėtyje esantys saldikliai (nors ir natūralūs) patenka į kraują akimirksniu. Tokiu būdu gliukozės kiekis kraujyje staigiai šokteli bei išskiriamas insulinas, o tai kenkia kasai. S. Jebb paskaičiavo, kad kiekvieną dieną dideliais kiekiais sultis vartojančių žmonių tikimybė susirgti diabetu 20 proc. didesnė.

„Taip pat dietologai nepataria gerti daug apelsinų sulčių, ypač nepatartina tai daryti nevalgius“, - patikino Nacionalinės dietologų asociacijos narė Liudmila Denisenko.

„Tačiau tai susiję visai ne su insulino išskyrimu. Vaisių rūgštys žaloja tuščią skrandį, o tai gali sukelti rėmenį, gastrito paūmėjimą, o kartais net ir opaligę. Be to, rūgščios sultys kenkia dantims. Mano nuomone, geriau suvalgyti apelsiną – juk jo sudėtyje yra vertingos ląstelienos bei pektino, kurių daug mažiau net ir šviežiai spaustose sultyse.

„Visos sultys – tai labiau maistas nei gėrimai“, - patikino Rusijos N. I. Pirogovo medicinos universiteto dietologijos katedros docentas bei klinikos „Mityba ir sveikata“ vyr. gydytojas Michailas Zejgarnikas. „Neveltui Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja per dieną išgerti ne daugiau 200 ml sulčių. Rusijos dietologijai nėra tokie griežti – per parą leidžia išgerti porą stiklinių sulčių. Tačiau vertėtų nepamiršti, jog sulčių sudėtyje yra daug ištirpusių medžiagų – druskos, mikroelementų, vitaminų ir pektino, o svarbiausia – fruktozės. Tai reiškia, kad patekusios į žmogaus organizmą sultys gali tirštinti kraują, tokiu būdu sukeldamos troškulį.

Endokrinologo nuomonė

„Tiesioginio ryšio tarp sulčių vartojimo ir diabeto, žinoma, nėra“, - įsitikinęs endokrinologas Jurijus Redkinas. „Sveiko žmogaus kasa gali sėkmingai kontroliuoti į organizmą patenkančius saldiklius. Tačiau antrojo tipo diabetu sergantiems asmenims rekomenduojama vartoti mažiau angliavandenių. Kalbama ne tik apie sultis, o apie visus saldžius produktus. Pirmojo tipo diabeto atveju kasa visiškai neišskiria insulino. Šio tipo diabeto priežastys nėra žinomos, jas išsiaiškinsiančio laukia Nobelio premija.

Antrojo tipo diabetas išsivysto bėgant metams bei yra susijęs su hormonų, nervų bei kraujagyslių problemomis, kurios kenkia kasos veiklai arba sutrikdo insulino pasisavinimą.

Daugelis klaidingai mano, kad mėgstantys saldumynus rizikuoja susirgti diabetu. Iš tiesų taip nėra. Didelis potraukis saldumynams, kai, atrodo, už pyragaitį atiduotum bet ką, dažniau reiškia didelę nervinę įtampą, nuolatinį patiriamą stresą, o ne kasos ligas. Panikos atakų ir streso metu cukraus kiekis kraujyje mažėja, todėl organizmas reikalauja kuo skubiau jį atstatyti. Šviežiais spaustų sulčių stiklinė – puikus būdas greitai padidinti cukraus kiekį kraujyje.

Rusijos sulčių gamintojų sąjungos skelbiamais duomenimis, vienoje apelsinų sulčių stiklinėje yra vitamino C paros norma, vienoje pomidorų sulčių stiklinėje yra 11 proc. geležies, 20 proc. kalio ir 33 proc. vitamino C paros normos, stiklinėje vynuogių sulčių yra 10 proc. seleno paros normos, stiklinėje morkų sulčių – vitamino A paros norma bei 26 proc. kalio paros normos, o stiklinėje obuolių sulčių – 12 proc. margano ir 10 proc. kalio paros normos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)