Išvažiavus situacija vienokia, o grįžus – kitokia

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, tikrai gali būti, kad išvažiavus situacija bus vienokia, o grįžus – jau kitokia.

„Kaip pavyzdys, kad situacija gali pakisti, galėčiau paminėti Švedijos karalystę. Gegužės 29 dienos duomenimis sergamumas koronavirusu 100 tūkstančių gyventojų 14 dienų laikotarpyje buvo 70,7, o šios dienos duomenimis – 96,2. Iš šitos šalies gali atvykti tik Lietuvos piliečiai ar teisę Lietuvoje gyventi turintys asmenys, – kalbėjo R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

– Bet, matote, kiek sergamumas pakilo per 1 savaitę. Situaciją gali ženkliai pakeisti 1 ar 2 atsiradę židiniai, jei jie tinkamai nebūtų valdoma rizika juose. Per kelias dienas situacija gali ženkliai pakisti“.

Todėl, pasak R. Lingienės, tie asmenys, kurie keliauja į užsienį, turėtų pasidomėti, kokia situacija toje šalyje, jog nesulauktų nemalonios žinios – išvažiuoti negalima.

„Taip pat reikėtų pasidomėti, kokie reikalavimai yra atvykus iš Lietuvos. Tą galima padaryti Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, tos šalies, į kurią ketiname vykti, ambasadoje arba konsulinėje įstaigoje. Taip pat Europos ligų ir prevencijos išleistose rekomendacijose yra patariama apsirūpinti asmens apsaugos priemonėmis, nes yra šalių, kur jos sunkiai prieinamos, nesvarbu, kad šalis ir aukštos ekonomikos, tačiau dėl to gali kilti problemų oro uostuose ar jau nuvykus, – patarė NVSC atstovė.

– Reikia įsivertinti situaciją, kokia yra toje šalyje, kur ruošiamės vykti, nes tai yra visiškai paties asmens rizikos klausimas. Taip pat reikia įsivertinti, ar iš tos šalies atvykus į Lietuvą nereikės izoliuotis 14 dienų“.

Grįžusiems iš kai kurių šalių saviizoliacija nėra būtina

Birželio 8-14 d. galiojantis valstybių sąrašas numato, kad iš į Lietuvą nebus galima atvykti užsieniečiams iš Švedijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės bei Portugalijos. Iš Belgijos ir Airijos atvykusiems užsieniečiams bus privaloma 14 dienų izoliacija. Lietuvos piliečiai į šalį gali sugrįžti iš visų šalių, tačiau atvykusiems iš aukščiau paminėtų valstybių privaloma 14 dienų izoliacija.

Visą sąrašą galite rasti čia.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad jei užsienio valstybėje per pastarąsias 14 dienų susirgusiųjų koronavirusu (COVID-19) skaičius 100 tūkst. gyventojų yra nuo 15 iki 25 atvejų, iš tokios šalies leidžiama atvykti į Lietuvą, tačiau atvykusiems bus privaloma 14 dienų izoliacija. Jei susirgimų skaičius neviršija 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų, iš tokių šalių ne tik leidžiama atvykti, bet atvykusiems nereikia izoliuotis. Lietuvos piliečiams bus leidžiama atvykti iš bet kurios šalies, tačiau jiems, jei 14 dienų sergamumo koronavirusu rodiklis yra 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų reikės izoliuotis 14 dienų.

Ar žmogui būtina izoliuotis grįžus iš užsienio, priklauso nuo pirminio žmogaus kelionės taško. Jei keliaujantysis tokio įrodymo neturės, jam bus taikomos priemonės pagal paskutinę lankytą šalį, iš kurios jis tiesiogiai atvyks į Lietuvą.

Tokių šalių sąrašas bus atnaujinamas kiekvieną savaitę.

Šią savaitę SAM pranešė, kad nuo trečiadienio visi grįžę iš užsienio galės registruotis tyrimui dėl koronavirusinės infekcijos (COVID-19) mobiliuosiuose punktuose, tačiau tik tada, jei patys to norės. Tai reiškia, kad prievolės išsitirti visiems grįžusiems, kaip buvo anksčiau, nebus, todėl tirtis ar ne, spręs pats žmogus.

Kelionės metu reikėtų vengti kontakto su sergančiais žmonėmis, ypač su tais, kuriems pasireiškė ūmios kvėpavimo takų infekcijos požymiai. Keliaujantys taip pat turėtų laikytis rankų higienos, vartoti saugų maistą bei vandenį.

Be to, žmonės, kuriems po kelionės per 14 dienų atsirado ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų užkrečiamųjų ligų požymių, turi likti namuose ir konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai nuotoliniu būdu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)