Pakeitus dešreles ir kitus mėsos produktus į lęšius, riešutus ir kitus augalinės kilmės produktus, turinčius proteinų, labai pailgėja gyvenimo trukmė.

Tyrimas atliktas Harvardo medicinos mokyklos ir Masačiusetso ligoninės tyrė maždaug 13,000 žmonių per 36 metus ligos istorijas, mitybą, gyvenimo būdą ir mirties amžių.

Atrasta, kad nors žmogui ir svarbus pakankamas proteinų kiekis, ne mažiau reikšminga yra ir tai, koks proteinų šaltinis – augalinis ar gyvūlinis.

Tyrimas parodė, kad 10 % didesnis mėsos suvartojimas siejamas su 2 % mirčių padidėjimu, tai net 8 % padidina infarkto tikimybę.

Manoma, kad nuo 15 iki 19 gramų būtino žmogui proteinų kiekio iškeitus į vienodą kiekį augalinės kilmės proteinų – riešutų, ankštinių augalų ar grūdų galima labai sumažinti ankstyvos mirties riziką.

Vyriausioji mokslininkė Mingyang Song teigė:

„Nors ankstesni tyrimai kreipė dėmesį į bendrą proteinų suvartojimo kiekį – tai irgi yra svarbu, tačiau nieks ankščiau nesigilino į proteinų kilmę.“

„Mūsų atradimai gali pakeisti dabartinių dietologų rekomendacijas dėl proteinų kiekio, ilgalaikei gerai savijautai svarbu yra jų kilmės šaltinis.“

Tyrime atsižvelgta ir į tai, kad yra ir variacijų tarp gyvenimo būdo faktorių kaip rūkymas, didelis alkoholio suvartojimas ar nutukimas.

Geriausia savijauta pasižymintys tyrimo dalyviai buvo nerūkantys, negeriantys ir daugiau valgantys žuvies ir paukštienos.