Taip yra todėl, kad žuvis pakeičia mėsą? O gal yra kokia kita priežastis?

Kaip teigiama dienraščio „The New York Times“ sveikatos tinklaraštyje, daugelyje žuvies rūšių, ypač riebiose ir tamsesnėse žuvyse, kaip lašiša ar silkė, yra gausu širdžiai itin naudingų polinesočiųjų omega-3 riebiųjų rūgščių. Tačiau sveiki riebalai yra ne vienintelė priežastis, kodėl turėtume valgyti daug žuvies. Rekomenduojama du kartus per savaitę valgyti žuvies, nes „žuvyje yra visas paketas maistingųjų medžiagų“, įskaitant liesus baltymus, vitaminus A, D, B grupės vitaminus, bei tokius mineralus, kaip geležis, jodas, selenas ir cinkas.

Besilaukiančios ir krūtimi maitinančios moterys turėtų valgyti daugiau žuvies ir kitų jūros gėrybių, tačiau turėtų vengti žuvies, kurios sudėtyje yra daug gyvsidabrio – skumbrės, cigarinių ešerių, kardžuvės. Reikėtų saikingai vartoti tuno.

„Žuvyje yra labai mažai sočiųjų riebalų ir cholesterolio“, – pažymėjo JAV mitybos ir dietologijos akademijos atstovė Jennifer McDaniel. Jos teigimu, Viduržemio jūros regiono mitybos besilaikantiems žmonėms, vartojantiems daugiau jūros gėrybių, egzistuoja gerokai mažesnė nutukimo rizika. „Tačiau labai daug žmonių apie tai negalvoja ir tik koncentruojasi į omega-3“, – sakė jis.

Pasak J. McDaniel, žuvis gali būti liesesnis ir mažiau kaloringas baltymų šaltinis. Maždaug šimto gramų virtos menkės porcijoje yra 26 gramai baltymų, vienas gramas riebalų ir 120 kalorijų.

Palyginimui, tokio pačio dydžio jautienos kepsnyje su kaulu yra 28 gramai baltymų, 18 gramų riebalų ir 278 kalorijos.

Maistingųjų medžiagų sudėtis skirtingose žuvyse skiriasi. Kai kuriose, tarkime, yra daugiau seleno, kitose – jodo. Jūros gėrybėse taip pat yra gausu geležies, kurią žmogaus organizmas geriau pasisavina nei augaluose esančią geležį. O smulkūs sardinių kaulai yra puikus kalcio šaltinis.

Ne vienas tyrimas parodė, kad reguliariai žuvies valgantys žmonės rečiau miršta nuo širdies smūgio, lyginant su tais, kurie žuvies valgo mažiau nei kartą per mėnesį.

Ekspertai rekomenduoja per dieną suvartoti 250 miligramų omega-3 riebiųjų rūgščių EPA ir DHA. Geras šių rūgščių šaltinis yra lašiša, tunas, ančiuviai, silkė, sardinės, upėtakis ir moliuskai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)