Kaip Eltai sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Lietuvai tai turėtų būti normalus žingsnis.

„Tai yra Vyriausybės programoje ir tai viena iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijų. Europos Sąjungos (ES) direktyva dabar tą leidžia daryti ir dalis valstybių turi įsivedę tokį sprendimą. Normalu būtų ir Lietuvai siekti tokio (sprendimo – ELTA)“, – Eltai sakė A. Veryga.

Anot ministro, kritika, kad šis žingsnis sudarytų gamintojams prielaidą kelti kainą, yra nepagrįsta.

„Tai prielaida, kuri neturi jokio pagrindo, jiems nėra dėl ko kelti kainą. Kiek aš žinau, mūsų gamykla, kuri gamina Lietuvoje tabako gaminius ir anksčiau sakydavo, kad (įvesti – ELTA) vaizdinius įspėjimus būtų brangu, bet gamindavo kitoms šalims su vaizdiniais įspėjimais. Tai nelabai aš čia matau logikos, dėl ko jie turėtų didinti kainą, pakeitę pakuotės dizainą“, – kalbėjo ministras.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovės Gabrielės Banaitytės Eltai atsiųstame komentare informuojama, kad ministerijoje sudaryta darbo grupė, kuri šiuo metu diskutuoja dėl šio sprendimo įgyvendinimo.

„Darbo grupės sprendimai turės įtakos reikšmingai visuomenės daliai, todėl jie bus pateikti viešoms diskusijoms, siekiant optimalaus rezultato“, – sakė G. Banaitytė.

Jos teigimu, PSO konstatavo, kad 8 iš 10 rūkančiųjų pradeda vartoti tabaką dar būdami paaugliais, todėl toks prevencinis žingsnis būtų efektyvus mažinant rūkymo sukeliamą sergamumą ir mirčių skaičių.

Tuo metu Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdantysis direktorius Arnas Marcinkus tokią Vyriausybės iniciatyvą vertino skeptiškai.

„Reikia įvertinti, kad tabako gaminių prekių ženklų cenzūra buvo atmesta Europos Parlamento ir tai nėra priemonė, kurią ES šalys narės turi įgyvendinti“, – Eltai atsiųstame atsakyme sakė A. Marcinkus. Jis taip pat pridūrė, kad tarp šalių, kurios atmetė tokį pasiūlymą, yra Vokietija, Švedija, Danija, Šveicarija, Italija, Ispanija, Portugalija ir kitos.

Anot jo, nėra jokių įrodymų, kad bendrinė tabako pakuotė mažintų rūkančiųjų skaičių ar keistų suaugusių ir nepilnamečių rūkymo įpročius. Jis taip pat teigė, kad tabako gamintojai tikisi, jog ši iniciatyva nebus įvesta bet kokia kaina, o tik tada, kai bus tinkamai aptarta, tinkamai įvertinti galimi padariniai.

„Prekių ženklų cenzūra yra visiškai kraštutinė priemonė, kuri kėsinasi į intelektinės nuosavybės teises, gali padidinti nelegalią prekybą, sumažinti valstybės biudžeto pajamas ir siųsti itin neigiamus signalus užsienio investuotojams“, – teigė A. Marcinkus.

Apie siekį įvesti bendrines tabako pakuotes Lietuvoje pradėta kalbėti dar 2010-2011 metais. Šiuo metu tai įgyvendinusi yra Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Australija.