Tai išbandžiusios forumo dalyvės aiškino, kad siuntimą pas plastikos chirurgus gali išrašyti okulistai, jei pakritę vokai trukdo regėjimui, arba jei susitari su okulistu, kad „trukdo“ regėjimui. Tada neva gauni siuntimą į ligoninę ir „valstybė kompensuoja tą plastiką“.

„Aš užsisakiau informacijos iš vienos klinikos. Nelietuviškos, aišku. Tad gavau atsakymą, kad nemažai moterų po 6-8 metu nori vokų plastiką pakartoti, nes amžius savo daro, ir veidas vis vien krenta žemyn, su visais vokais, aišku. Be to rašo, kad išpjauna ne tik voko dalį, bet ir riebalų, ir raumens kažkiek. Taip pat sužinojau, kad apatinio voko plastika sudėtingesnė negu viršutinio. ir apatiniai vokai ilgiau gyja“, – dalijosi forumo narė.

Žmonėms, kurių apatiniai vokai vos prabudus būna patinę, „žinovės“ žodžiais, su amžiumi bus patinę visada: „tokios moterys – būsimos plastikos chirurgų klientės“.

Taupo operacijai

„Ačiū Dievui, mano tik viršutiniai problemiški“, – pasidžiaugė operacijai pinigus taupanti keturiasdešimtmetė. Kaip sužinojo, bus naudojami siūlai, bet jau kitą dieną išimti.

Randai ant apatiniu vokų greitai išnyksta ir lieka nepastebimi, o viršutinius vokus po pakėlimo tenka maskuoti makiažu, nors irgi po kurio laiko išnyksta. Ilgiausiai randas matyti viršutinio voko vidinėje dalyje, prie nosies“, – dalijosi ji.

„Kai numiršti, visos raukšlės išsilygina“, – plastikos chirurgijos šalininkėms oponavo priešpensinio amžiaus moteris, galingesniu ginklu prieš senatvę vadinanti nuoširdžią šypseną, kurios sau neleidžia raukšlių bijančios lėlės.

Natūralu, kad senėjimo proceso grožio procedūros nesustabdo, tačiau bene dažniausia užduodamas klausimas, ar nesugrįžta viskas vėl į savo vietas, kaip tarkim, po botulino injekcijų, arba pigmentinių dėmių šalinimo lazeriu? Kada geriausia, o kada galbūt per vėlu bandyti susigrąžinti jaunystę?

Atrodė kaip po gero baliaus

„Mano mama darėsi plastinę, – forume pasakojo mergina. – Po operacijos dvi dienas iš namų neišėjo, nes mėlynių gražumėlis buvo ojojoj. Tik po antros operacijos mama sužinojo, kad galima paprašyti chirurgo suleisti vaistų, kurie neleidžia kraujui užsistovėti ir kauptis tose vietose, tad ir mėlynių beveik nebūna. Nors man nemaloniausia – kai siūlai kyšo iš vokų“.

Pati dukra mamos po operacijos nematė, nes atskirai gyvena. Tačiau tėtis pasakojo, kad grįžo kaip iš gero baliaus. Po narkozės tą pačią dieną keliavo namo, nes operacija nelabai sudėtinga. Nejuto jokių blogumų, tik tas patinimas ir mėlynės koją pakišo.

O štai kita forumo dalyvė patyrė, kokios gali būti pasekmės, kai „procedūrą darysi bet kur, pas bet ką“. Po raukšlių mažinimo ji 1,5 metų vaikščiojo lyg suparalyžiuota po insulto. „Atrodžiau siaubingai, pasenusi kokiais dešimčia metų, teko dar dvi operacijas atlikti. Ačiū Dievui, dabar nieko, bet daktarą visoms patarčiau rinktis labai labai atsakingai“, - įsėja ji.

D. Stundys: pacientai dažnai nori visko vienu metu

Į ką atkreipti dėmesį, sugalvojus pasijauninti vyresniame amžiuje, DELFI klausė Estetinės chirurgijos centro Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojo Domanto Stundžio.

-Operuojant vyresnio amžiaus žmones labiausiai reikia atkreipti dėmesį į jų bendrą sveikatos būklę, įvertinti galimas lydinčias ligas. Tam mums pasitarnauja išsamus pokalbis su pacientais, laboratoriniai tyrimai, kurie atliekami prieš operaciją. Svarbi ir gydytojo anesteziologo priešoperacinė konsultacija.

Dėl pacientų saugumo vengčiau siūlyti didelės apimties gydymo - vyresnio amžiaus pacientų pooperacinis žaizdų gijimas gali būti labiau apsunkintas dėl santykinai prastesnės audinių kraujotakos, odos elastingumo sumažėjimo.
Domantas Stundys

- Ar procedūros, operacijos vyresniame amžiuje veiksmingos, su kokiais sunkumais susiduriama?

- Pirmiausia reikia atitinkamai įvertinti pacientų lūkesčius. Nepriklausomai nuo amžiaus, konstruktyvus paciento ir gydytojo dialogas yra nepaprastai svarbu. Jei konsultacijos metu yra pasiekiamas abipusis sutarimas, tikimės vienodo procedūros ar operacijos efektyvumo tiek jauniems, tiek vyresnio amžiaus žmonėms.

- Ar yra riba, kai galbūt per daug rizikinga daryti plastines operacijas, kas tokiais atvejais kaip alternatyva siūloma pacientams? Kokios procedūros vyresnio amžiaus žmonėms nebeatliekamos ir kodėl?

- Vyresnio amžiaus pacientams visų pirma nesiūlyčiau ilgo kompleksinio operacinio gydymo dėl ilgesnio pooperacinio atsistatymo. Neretai pacientai įsivaizduoja, kad galima atlikti absoliučiai viską ir norimą estetinį rezultatą pasiekti vienos chirurginės operacijos metu.

Konsultacijos metu įvertinama objektyvi paciento būklė, anatomija, matomi senėjimo ypatumai. Jei paciento keliami lūkesčiai estetiniam rezultatui yra nerealūs arba jam pasiekti reikia ilgos sudėtingos operacijos, nepuolame iškart operuoti – aptariame kitą galimą gydymą arba tiesiog siūlome mažesnės apimties operacijas arba procedūras, kurios pagerintų paciento estetinį rezultatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)