Silpnaprotystė gresia ne tik alkoholikams ir išgertuvių mėgėjams, bet ir tiems žmonėms, kurie vartoja alkoholį, neviršydami rekomenduojamų kasdienių normų, teigiama tyrime.

Jo metu buvo analizuojama 1 300 moterų virš 60 metų amžiaus sveikata per 20 metų.

Silpnaprotystės rizika, pradedant nedideliu pažintinių funkcijų pablogėjimu ir baigiant visiškai išsivysčiusia senatvine demencija, buvo didesnė toms moterims, kurios nurodė vartojančios daugiau alkoholio.

Moterims, kurios nutraukė abstinenciją ir tyrimo metu vėl pradėjo vartoti alkoholį, silpnaprotystės rizika taip pat padidėjo.

Toms tyrimo dalyvėms, kurios vartodavo alkoholį „saikingai“, t.y. nuo 7 iki 14 taurių alkoholinio gėrimo per savaitę, taip pat atsirado problemų su atmintim ir smegenų funkcionavimu – pastarieji simptomai įspėja, kad ateityje gali išsivystyti silpnaprotystė.

7 taurės alkoholinio gėrimo neviršija Didžiosios Britanijos moterims rekomenduojamos savaitės normos, bet turint galvoje, kad Jungtinėse Valstijose naudojami didesni alkoholinių gėrimų tūrio matavimai, 14 taurių per savaitę jau viršytų savaitės normą.

Be to, šio tyrimo metu buvo analizuojama tik moterų sveikata, todėl sunku pasakyti, ar tokią pačią grėsmę alkoholis kelia ir vyrams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)