Murdocho vaikų tyrimų institutas Australijos Viktorijos valstijoje penktadienį paskelbė savo tyrimą, kuriame nustatė, jog mažiausiai vieną vaiką turinčioms moterims tikimybė pajusti ankstyvuosius išsėtinės sklerozės simptomus yra perpus mažesnė negu visai negimdžiusioms moterims.

Be to, su kiekvienu pagimdytu vaiku ši tikimybė vis labiau mažėja. Pavyzdžiui, tris vaikus turinčioms moterims rizika susirgti išsėtine skleroze būna sumažėjusi net 75 proc., palyginus su bevaikėmis moterimis.

Šiam tyrimui vadovavusi mokslininkė Anne-Louise Ponsonby sako, kad nors šis tyrimas nustatė tik ryšį tarp nėštumo ir mažesnės rizikos susirgti išsėtine skleroze, jis gali paaiškinti, kodėl pastaraisiais dešimtmečiais padaugėjo šia liga sergančių moterų.

“Mūsų tyrimas rodo, kad taip gali būti dėl to, jog moterys gimdo vėliau ir nusprendžia turėti mažiau vaikų”, - teigė mokslininkė.

Tyrimas, kuriame dalyvavo 800 moterų, taip pat parodė, jog teigiamas nėštumo poveikis išlieka net tada, jei moteris rūko, daug kaitinasi saulėje ar yra paveldėjusi išsėtinę sklerozę sukeliančių genų.

Išsėtinė sklerozė pažeidžia centrinę nervų sistemą ir gali sukelti šlapinimosi sutrikimų, paralyžių, depresiją ir suvokimo problemų. Australijoje ji diagnozuota apie 20 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)