AlytusPlius.lt dalijasi Julijos istorija.

„Skaičiuoju 34 nėštumo savaitę. Vieną dieną prastokai jaučiau vaisiaus judesius, tad vakare nusprendžiau važiuoti į nėščiųjų priėmimą pasitikrinti. Priėmusi akušerė paguldė paklausyti tonų, vaikas pradėjo judėti, viskas tvarkoje.

Akušerė pildo priėmimo formą ir sako, kad kompiuteryje rodo, jog esu nedrausta. Atsakiau, kad dirbu su individualios veiklos pažyma, moku mokesčius, tad kaip galiu būti nedrausta, juk ir Sodroje buvau dėl nėštumo-gimdymo atostogų išmokos ir jau ją gavau. Kažin, ar nedraustai mūsų šalyje ją būtų kas išmokėjęs?

Akušerė klausia, ar išėjus į dekretą atsižymėjau ligonių kasose, atsakiau, kad ne. Ji tik palinguoja galva - dirbant individualiai, išėjus į dekretą, turėjau atsižymėti TLK (Teritorinėje ligonių kasoje), jei to nepadariau, esu nedrausta.

Pasiuntu, kad tik dėl kažkokio atsižymėjimo esu laikoma nebe drausta, nors kas mėnesį mokėjau PSD įmokas?! Akušerė praneša, kad nieko padaryti negali ir turėsiu susimokėti už paslaugą.

Kadangi laukiuosi, stengiuosi nesinervinti. Kol laukiame gydytojos ginekologės, pasiteirauju, kiek teks susimokėti? Apie 43 litus – atsako.

Toliau stengiuosi nesinervinti. Ateina gydytoja, akušerė papasakoja situaciją. Abiem joms nelabai smagu dėl manęs, bet nieko padaryti neva negali, vizitas jau užfiksuotas kompiuteryje, anuliuoti neišeina.

Ginekologė manęs net neapžiūri, nes viskas gerai, paslaugos suteikimo formoje užrašo tik akušerės apžiūrą, kad būtų mažesnis įkainis (be to, aš juk tik tokią paslaugą ir gavau), bet atbėgusi kita akušerė paprotina, kad tik gydytoja gali pasirašyti, tad apžiūrą turėjo atlikti ir ji. Taip ir užpildo, nors ginekologės apžiūros man niekas nesuteikė.

Lydi mane per visą ligoninę į konsultacijų kasą - jau uždaryta. Einame per tarnybinius praėjimus į priėmimo kasą. Nieks neįleidžia. Pagaliau prieiname, paduodu užpildytus lapus. Siūlo prisėsti, pakvies. Pakviečia -suma – 103 Lt 61ct. Ką? Juk sakė 43 Lt?

Esate nedrausta, atsakė. Pasiuntu, bet juk negaliu sau leisti nervintis... Be to, priėmimo registratūroje vis tiek nieko neišspręsiu. Sukandus dantis sumoku ir paklausiu, kur galėsiu kreiptis dėl pinigų grąžinimo, nes ryt iš pat ryto eisiu aiškintis, ar aš tikrai tapau nebedrausta dėl vienos neuždėtos varnelės?

Siūlo eiti į ligoninės buhalteriją. Galvoju, bandysiu, bet argi galiu turėti vilčių?. Namuose peržiūriu kvitukus. Juose surašytos atskiros trys paslaugos: priėmimas ir akušerės konsultacija 29,71 Lt, , išorinė kardiotografinė diagnostika - 18,72 Lt ir gydytojo specialisto konsultacija 55,18 Lt.

Bandyta neva pildyti palankiausią man variantą, nes visai turėčiau nemokėti, bet susimokėjau net už tris? Vadinasi, jei ir iš tiesų nebūčiau buvusi drausta, susimokėjau už paslaugas, kurių negavau?!

Pasiryžtu žūtbūt ieškoti teisybės! Jei nepavyks išsiaiškinti dėl draudimo, bent ligoninėje už negautas paslaugas reikalausiu grąžinti pinigus!

Kitą dieną pradedu nuo TLK. Sakau, kad noriu atsižymėti. Pareikalauja gydytojos pažymos, kad man jau yra 28 nėštumo savaitės. Klausiu, kodėl aš apskritai turiu čia žymėtis, kad būčiau drausta valstybės lėšomis, jei pati mokėjau PSD įmokas? Ir kodėl neatsižymėjusi praradau draudimą, nors Sodros išmoką jau gavau?

Piktai atsako, kad turbūt neteisingai mokėjau. Žvilgteli į kompiuterį: taip, tikrai, nėra įmokos gegužės mėnesio, todėl jūs nebe drausta.

Pyktis sukyla dar labiau. Pradedu suprasti, kad balandžio mėnesį mane suklaidino Sodra: paskambino, kad turiu PSD permoką, liepė atvykti. Atvykus kita specialistė numykė, kad permoka labai nedidelė, jokių grąžinimų nepildys, sako, tiesiog nebemokėkite įmokos už gegužę, nes pasidengs iš permokos, o juk nuo gegužės pabaigos jau ir dekretas. Suprantu, kad dekreto metu įmokų mokėti nebereikės – jei taip pasako SPECIALISTAI, ką paprastas žmogus dar gilinsies?

Todėl gegužė mano ir gavosi „tuščia“, nes nepervedžiau PSD, o iš permokos niekas nieko nepadengė ir ligonių kasose neberodė mano draudimo.

Visa pikta keliauju aiškintis į Sodrą, kodėl mane taip suklaidino ir kad per juos gavau nepelnytai susimokėti ligoninėje. Einu per visus kabinetus, vis siunčia kitur. Galiausiai viena specialistė priima mane, bet užuot įsiklausiusi, ką pasakoju, labai atidžiai daugybę kartų perskaičiuoja mano įmokas, bando suprasti neatitikimus sumose ir netgi pareiškia, kad turiu skolą.

Informuoja, kad išėjus į dekretą turiu toliau mokėti PSD įmokas, arba nutraukti veiklą. Šios informacijos man taip pat niekas nesuteikė, kai buvau atėjusi tada, kai ši informacija būtų padėjusi išvengti tokių mano žygių, kuriuos tenka eiti dabar. Dar kartą aiškinu, kas ir kaip, siūlo skambinti į Varėną tai specialistei, kuri pranešė apie permoką. Skambinu, atostogauja. Pavaduojanti negali matyti visų duomenų. Nukreipia skambinti į Lazdijus. Ten pasako, kad perskambins. Na ką, galvoju, reikia lėkti tvarkytis draudimą valstybės lėšomis, nes kitaip nieko nebus, laiko neatsuksiu ir savo draudimo nebeįrodysiu.

Gavusi gydytojos pažymą (ši irgi nuostaboje, kaip galiu būti nedrausta, juk sistema nebūtų leidusi išrašyti man nėštumo-gimdymo biuletenio ir gauti išmoką), lekiu į TLK jos pristatyti ir atsižymėti.

Klausiu, ar negalima suvesti informacijos atbuline data, nes man jau juk ne 28, o 34 savaitės! Atsako, kad draustumas atsiranda tik nuo šiandien.

Pradedu galvoti, kad nieko aš neišsikovosiu, bet vėl taip sukyla pyktis dėl tokios neteisybės! Grįžtu į Sodrą tiesiai pas direktorių. Jo nerandu. Einu pas pavaduotoją, reikalaudama, kad kažkas prisiimtų atsakomybę už netinkamą savo SPECIALISTŲ konsultavimą! Ji mane išklauso, pakviečia kažkurią vedėją. Iš visų tądien aplankytų specialistų bent viena pasitaikė žmogiška, kuri suprato, kad tik dėl biurokratijos vakar gavau susimokėti priėmime.

Paskambina į TLK, ilgokai dėsto, kad aš „Sodrai“ neskolinga, todėl neteisingai gavau susimokėti ligoninėje. Keliskart kartoja, kad dėl biurokratinių spragų negalima leisti žmogui nukentėti, jei jis mokėjo mokesčius ir nėra skolingas. Galiausiai sutaria, kad nusiųs į TLK elektroninį laišką su informacija apie mano permoką, kuri turėjo padengti gegužės mėnesio įmoką, ir pasiūlė po kelių dienų eiti į ligoninę bandyti atsiimti pinigėlius, jei tik TLK sugebės atnaujinti duomenis savo sistemoje. Atsiprašė, palinkėjo sėkmės.

Dar nebuvau tikra, kaip viskas baigsis, bet bent jau toje vietoje pasijaučiau gerbiama, kad kažkas kažką stengiasi spręsti, kad nebūčiau neteisingai nukentėjusi. Pasirodo, apėjus kelias institucijas, viskas pasidaro įmanoma - ir duomenis atbuline data pataisyti, ir sumokėtus pinigus už paslaugas atgauti, ir net atsiprašymo sulaukti.

Dar visa laimė, kad dabar taip nutiko, nes jei būčiau nenuvažiavusi į priėmimą, toliau sau ramiai sėdėčiau, net negalvodama, kad galiu kažkurioje sistemoje būti nedrausta, o sužinočiau apie tai nuvažiavusi gimdyti! Dabar dar bent turėjau sveikatos eiti teisybės paieškoti, o ir suma dar nėra tokia siaubinga. O jeigu taip per gimdymą?

Spėju, būtų gera sumelė kaip NEDRAUSTAI, o lakstyti aiškintis jau kaži ar būtų kaip.

Tik štai atgavusi pinigus jau pritrūkau užsispyrimo dar eiti ligoninėje kokį skundą parašyti, kad priskaičiavo paslaugų, kurių negavau, na tarkim jei tikrai nebūčiau drausta. Ir ligonių kasose dar norėtųsi skundą parašyti dėl nelankstumo - kai pati pas juos buvau, tai neva neįmanoma buvo nei atbuline data to draudimo sutvarkyti, nei nieko kito padaryti.

Gaila, kad tiek lakstymų ir nervų paprastam žmogeliui prireikia, norint bent pabandyti rasti teisybę, bet eikim ir ieškokim! Nes nieko nedarant tvarkos niekad nebus!“