Stomatologė Uchenna Okoye pati savo noru kasdien keliasi maždaug 4 val. 30 min. ryto, rašo dailymail.co.uk.

„Voliojimasis lovoje man reiškia gulėjimą iki 6 val. ryto“, - sakė ji.
Daktarė U. Okoye paprastai užmiega apie 23 val. Tačiau ji keliasi anksti net tuomet, kai gulti nueina kur kas vėliau.

„Praėjusią naktį turėjau daug dirbti ir atsiguliau tik 3 val. ryto, - pasakojo ji. – Tačiau automatiškai prabudau 6 val. ryto, net nenustačiusi žadintuvo“.

„Dienos metu mane labai retai apima mieguistumas. Kaip gydytoja žinau, kad tai yra rodiklis, ar žmogus pakankamai miega“, - teigė ji.
Abu jos tėvai taip pat buvo ankstyvi vyturiai ir U. Okoye mano, kad polinkį anksti keltis ji paveldėjo iš jų.

„Mano tėtis sakydavo, kad miegojimas yra mirties praktikavimas, ir vaikystėje mes kiekvieną dieną 6 val. ryto jau turėdavome sėdėti prie pusryčių stalo, nesvarbu, kas būtų įvykę vakar“, - sakė ji.
U. Okoye vyrui, daktarui Chidi Ngwabai buvo sunku susitaikyti su tokiu žmonos įpročiu.

„Jis yra visiškai priešingas – jam patinka likti iki vėlumos ir ilgai miegoti. Kad nesipyktume, per atostogas visuomet rezervuojame apartamentus, kad aš galėčiau tyliai atsikelti ir dirbti kitame kambaryje, o jis miegotų“, - teigė stomatologė.

Per pastaruosius trejus metus smarkiai padaugėjo žmonių, kurie, kaip ir U. Okoye, miega tik penkias ar šešias valandas per parą.

Didžiosios Britanijos Miego tarnyba praėjusiais metais nurodė, kad 33 proc. britų per naktį miega tik 5 -6 val., nors 2010 metais tokių žmonių buvo mažiau – 27 proc. Šiandien britai vidutiniškai miega 6 val. 35 min.
Tik maždaug 5 proc. žmonių mažai pamiegoję gali normaliai funkcionuoti, todėl vidutinis miego valandų mažėjimas gali būti nerimo ženklas. Tai gali paaiškinti ir tą faktą, kodėl auga tokių receptinių vaistų nuo nemigos kaip zopiklono ir temazepamo vartojimas.

Didžiosios Britanijos Sveikatos ir socialinės rūpybos informacijos centras skelbia, kad 2002 metais buvo išrašyta mažiau kaip 10 mln. vaistų nuo nemigos, o 2012 metais šis skaičus pakilo virš 15 mln. Šiuo metu nemigos priepuoliais skundžiasi kas trečias žmogus.

Tačiau tokie ekspertai kaip psichologijos ir miego profesorius Derkas - Janas Dijkas iš Sario miego tyrinėjimo centro dabar teigia, kad viską lemia ne miego kiekis, bet jo kokybė.

„Miego poreikis yra individualus ir gali svyruoti nuo 5 iki 9 valandų“, - sakė profesorius D. J. Dijkas.

„Kokybiškas nakties miegas nebūtinai privalo trukti aštuonias valandas“, - pažymėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)