Dauguma žmonių nė nenutuokia, kad ant jų kūno ropinėja, maitinasi, miega ir dauginasi milijonai erkučių.

Tačiau jei po mikroskopu pakišite blakstieną ar antakio plaukelį, tai taps akivaizdu, rašo dailymail.co.uk.

Miniatiūriniai, skaidrūs gyviai, kurių ilgis siekia vos trečdalį milimetro, knibžda prie plaukelių šaknų. Nors iš pradžių tai skamba šiurpiai, gera žinia ta, kad blakstienų erkutės nėra pavojingos.

Dauguma žmonių apie šias erkutes taip niekada ir nesužino, nebent jie priklauso tai saujelei žmonių, kuriems šie gyviai sukelia alerginę reakciją.

Neseniai atliktas vienas tyrimas parodė, kad plika akimi nematomų erkučių turėjo 100 proc. tirtų žmonių.

Blakstienų erkutėmis mes užsikrečiame per tiesioginius kontaktus su kitais žmonėmis ir, regis, jos labiau mėgsta vyresnio amžiaus šeimininkus, nes jie turi riebesnę odą.

Veido erkučių rūšis Demodex folliculorum knibžda žmogaus ausyse, blakstienose, antakiuose, taip pat plaukeliuose, kurie auga aplink spenelius ar genitalijas.

Tipiška blakstienų erkutė gyvena nuo dviejų iki trijų savaičių. Per šį laiką erkučių patelės plauko folikule šalia riebalų liaukos padeda maždaug 15–20 kiaušinėlių. Iš jų išsirita lervutės, kurios virsta aštuonkojėmis erkutėmis.

Patelės lieka toje pačioje vietoje, o patinėliai išropoja iš plauko folikulo, kad susirastų poravimosi partnerę. Tačiau nuropoti toli jie negali. Dažniausiai patinėliai įveikia tik 10 mm ir gyvybingesni būna naktį.

Be to, kad daugumai žmonių tokie mikroskopiniai bičiuliai kelia nemalonių minčių, jie gali sukelti ir kai kurias odos bei akių ligas, įskaitant rožinę ir blefaritą.

Kai erkutė žūsta, ji išskiria bakteriją bacillusbacterium, kuri rožine sergantiems pacientams sukelia uždegimą. Tokiu atveju ši liga įgauna sunkesnę formą ir virsta papuline rožine.

Rožinė yra genetinė liga, kuri kankina maždaug kas dešimtą žmogų. Dažniausiai ji pasireiškia sulaukus 30 metų. Ji priverčia išsiplėsti veido kraujagysles ir sukelia nekontroliuojamą raudonį. Tačiau taip pat ji gali sukelti raudonus, skausmingus, pūlingus spuogelius, kurie atrodo kaip sunki aknė.

Kiti pacientai, kenčiantys nuo blakstienų erkučių, gali skųstis vokų ir antakių niežėjimu, ypač prabudus.

Tačiau daugumą mūsų gelbėja tas faktas, kad šių erkučių nematome, ir tai padeda mums nesukti galvos dėl jų egzistavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)