Vaizdo įrašo kūrėjai tvirtina, kad avokado kauliukas – pati maistingiausia šio vaisiaus dalis. Jį išdžiovinus, susmulkinus į dalis ir sutrynus, gaunate miltelius, kurie kuo puikiausiai tinka tirštiems kokteiliams, kepiniams ar tiesiog kaip pagardas kasdieniniam maistui.

Nuo tada, kai kovo 13 dieną buvo paskelbtas internete, filmukas jau peržiūrėtas daugiau nei 25 mln. kartų.

Nejaugi iš tikrųjų visą tą laiką beatodairiškai išmesdavome pačią naudingiausią avokado dalį?

Mitybos specialistė Cynthia Sass teigia, kad taip tikrai nėra: „Esu tikrų tikriausia avokadų gerbėja. Valgau juos kiekvieną dieną, rekomenduoju ir savo klientams, tačiau apie kauliukų vartojimą turiu gana griežtą nuomonę. Nors ir yra atlikta tyrimų, įrodančių, kad avokadų kauliukuose yra sveikatai naudingų junginių, specialistai nenustatė, kad juos valgyti saugu. Kitaip tariant, tiksliai nežinomas naudos ir galimo pavojaus santykis“.

Tiesą sakant, tyrimų, susijusių su avokado kauliukų naudojimu maistui, yra labai nedaug. Kalbant apie esamus, mokslininkai vienbalsiai sutinka – norint oficialiai deklaruoti, kad juos valgyti saugu ir sveika, reikia atlikti daugiau tyrimų. Be to, atliktuose tyrimuose didžiausias dėmesys buvo skiriamas galimai avokado kauliukų ekstraktų naudai, o ne pačių kauliukų vartojimui maistui. Svarbu ir tai, juose pateikiami tik laboratorinių tyrimų, o ne klinikiniai duomenys.

avokadas

„Turime šiek tiek duomenų apie galimą avokado kauliukų ekstrakto naudą sveikatai, tačiau per mažai žinome apie galimą riziką“, – teigia kita mitybos specialistė iš Atlantos Marisa Moore.

Net ir organizacija „California Avocado Commission“ savo svetainėje internete skelbia nerekomenduojanti maistui naudoti avokado kauliukų: „Avokado kauliuke yra medžiagų, kurios tikrai neskirtos vartoti žmonėms“.

Taigi, kol neatlikta daugiau tyrimų, leidžiančių teigti, kad avokado kauliukai yra saugūs vartoti, specialistai rekomenduoja apsiriboti tik minkštimu. „Jame itin gausu gerųjų riebalų, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir ląstelienos“, – pabrėžia C. Sass.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)