Jie nustatė, kad tokios dietos sustabdo įprastą maždaug 900 genų, atsakingų už senėjimą ir atminties prastėjimą, aktyvumo padidėjimą ir sumažėjimą, rašo britų dienraštis „The Daily Mail“.

Eksperimentinio tyrimo metu pirmą kartą nustatyta, kad tam tikro maisto, ypač angliavandenių, apribojimas gali daryti įtaką gerokai didesniam skaičiui genų negu iki šiol buvo manyta.

Tai, kad dietiniai apribojimai pratęsia tam tikrų gyvūnų gyvenimą, žinoma jau kelis dešimtmečius. Tačiau praktiškai tai išsiaiškinti buvo sunku, nes mokslininkams buvo sudėtinga nustatyti tokius veikimo mechanizmus.

„Mūsų tyrimas parodė, kad kalorijų apribojimas praktiškai sustabdo genų veikimą, susijusį su senėjimo fenotipu. t.y., kaip kai kurie genai veikia peles, žmones ir kitus žinduolius jiems senstant“, – sakė tyrimui vadovavęs Niujorko universiteto „Langone“ medicinos centro neuromokslininkas dr. Stephenas Ginsbergas.

Tačiau jis pabrėžė, kad kalorijų ribojimas nėra „jaunystės eliksyras“, nors tyrimo rezultatai „sustiprins įrodymus, kad mityba gali atitolinti senėjimą ir su juo susijusias ligas“.

Anot S. Greenbergo, iki šiol skelbta, kad mažo kaloringumo dietos sumažina širdies ligų, aukšto kraujospūdžio ir insulto riziką. Tačiau apie genetinį poveikį atminčiai ir senstančių smegenų dalims, atsakingoms už mokymąsi, nebuvo kalbėta. Ankstesni tyrimai atskleidė mitybos poveikį vienam ar keliems genams. Tačiau jo analizė apėmė daugiau nei 10 tūkst. genų.

Šis tyrimas „atveria duris naujiems tyrimams apie kalorijų ribojimą ir senėjimą“, sakė mokslininkas.

Naujausio tyrimo metu pelių patelėms, kurios yra labiau linkusios į silpnaprotystę nei patinai, buvo duodama pašaro, kuriame kalorijų buvo 30 proc. mažiau nei pašare, kuris buvo duodamas kitoms pelėms.

Vėliau iš vidutinio ir vėlyvojo amžiaus pelių hipokampų – smegenų dalies, kurią anksčiausiai paveikia Alzhaimeris, – buvo paimti audinių mėginiai siekiant nustatyti, ar smegenyse yra genų pasireiškimo skirtumų.
Tyrimo rezultatai buvo pristatyti šią savaitę Vašingtone įvykusio kasmetinio Neuromokslininkų draugijos susitikime.

„Šis tyrimas leidžia teigti, kad riboto kaloringumo dieta gali turėti įtakos didelei grupei už senėjimą atsakingų genų pelių patelių smegenyse. Tačiau neaišku, ar šie pakitimai bus naudingi mokymuisi ir atminčiai, – tyrimo išvadas komentavo Didžiosios Britanijos Alzhaimerio tyrimų centro direktorius dr. Ericas Karranas. – Būtinos intervencinės studijos, kuriose dalyvautų žmonės, siekiant nustatyti riboto kaloringumo dietos poveikį ilgalaikei sveikatai ir su senėjimu susijusioms atminties problemoms. (...) Šiuo metu ekspertai pabrėžia, kad norint išsaugoti sveikas smegenis senstant būtina nerūkyti, palaikyti sveiką svorį, subalansuoti mitybą, saikingai vartoti alkoholį ir kontroliuoti kraujospūdį bei cholesterolio kiekį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)