aA
„Arbūzas turi dvigubą efektą – yra skanus, aromatingas, malšinantis troškulį ir tuo pačiu „pravalantis“ mūsų organizmą, matyt, todėl vasarą jis taip mėgstamas“, – apie arbūzą sako Jūratė Dobrovolskienė, dietologė, Lietuvos dietologų draugijos viceprezidentė.
Nekaloringas ir skanus arbūzas turi didelį trūkumą: dietologės paaiškino, kaip sumažinti žalą
© Shutterstock

Pasak dietologės, arbūzas yra pagrindinis kalio, magnio šaltinis, tačiau labiausiai vertinamas dėl vitamino C išteklių. Šimte gramų arbūzo yra apie 30 proc. rekomenduojamos paros vitamino C normos. Tai kartais žmonėms atrodo keista, nes jis yra visai ne rūgštus, o atvirkščiai – saldus.

Dietologė, mitybos specialistė Evelina Pleterienė priduria, jog arbūze gausu skaidulų, kurios lengvina virškinimą ir mažina vidurių užkietėjimą, dėl to ši uoga (taip, tikrai sunku tuo patikėti) yra mėgiama, kai laikomasi dietų, daromos iškrovos dienos.

Daug cukraus, mažai kalorijų

Anot dietologės, mitybos specialistės Evelinos Pleterienės, su arbūzu reikia elgtis atsargiai ir jo kiekį riboti. Tie žmonės, kurie stengiasi numesti svorį, yra nutukę ar serga cukriniu diabetu, turėtų jausti saiką. Jis yra labai vandeningas, todėl valgydami nejaučiame sotumo jausmo, dėl šios priežasties arbūzo suvalgoma vienu metu daug. O tai lemia staigų cukraus padidėjimą kraujyje.

„Yra tokia populiari arbūzų dieta. Tai yra viena prasčiausių dietų. Ji gausi cukraus, kuris tikrai nepadės negrįžtamai atsikratyti svorio. Žinoma, tai geras vaisius, kuris turi daugybę naudingų savybių, tačiau reikia nepamiršti, jog su jomis, mes suvartojame nemažą kiekį cukraus“, – sako E. Pleterienė.

Dažna klaida, jog arbūzas valgomas vakare. Jame yra didelis kiekis fruktozės, taip pat jis turi aukštą glikeminį indeksą (tai skaičius nurodantis kaip greitai maiste esantys angliavandeniai organizme paverčiami į gliukozę), todėl arbūzas gali sukelti labai staigų cukraus kiekio padidėjimą kraujyje.

Dietologė pataria per dieną suvalgyti ne daugiau kaip 300 gramų arbūzo, be to, tai padaryti geriausia iki pietų. Tinkamiausias tam laikas, pasak E. Pleterienės, yra pusryčių ar priešpiečių metas.

Nekaloringas ir skanus arbūzas turi didelį trūkumą: dietologės paaiškino, kaip sumažinti žalą
© Shutterstock nuotr.

J. Dobrovolskienė sutinka ir sako, jog sergantiems cukriniu diabetu, nutukusiems asmenims arbūzas kelia gliukozės lygį kraujyje, todėl nors pagal sako kaloringumą jiems tai tinkamas pasirinkimas, tačiau aukštas glikeminis indeksas verčia labai riboti jo vartojimą.

Tačiau dietologė teigia, jog palyginus su kitais vaisiais, arbūzas nėra kaloringas. Viename šimte gramų arbūzo yra tik 27 kilokalorijos, kai palyginus viename didesniame banane jų yra apie 160.

Dėl šios priežasties, dietologė sako, jog galime drąsiai suvalgyti 500 gramų arbūzo ir gauti kur kas mažiau kalorijų, nei iš vieno banano.

„Todėl ši daržovė taip mėgstama, ji duoda energijos, duoda skysčių, kurių taip reikia vasarą, nes nuolat prakaituojame ir taip jų netenkame, o ypač jei sportuojame ar esame fiziškai aktyvūs, ir duoda mums mineralinių medžiagų: natrio, kalio, kurių su skysčiais netenkame“, – tikina J. Dobrovolskienė.

Valgyti sėklyčių specialistės nerekomenduoja

Pasak E. Pleterienės, jei paklius viena ar kita sėklytė – nieko tokio. Tačiau dietologė sako, jog nekramtyta sėklytė organizmui yra pakankamai „agresyvi“, todėl valgyti arbūzo su sėklytėmis ji nerekomenduoja.

Visai kitas reikalas, jei sėklytės apdorojamos, t.y. daiginamos, džiovinamos, o vėliau sumalamos. Žinoma, arbūzų sėklose yra naudingų medžiagų, tačiau, pasak dietologės, reikia kiekvieną kartą pasverti, kiek tos naudos ir vadovautis saiku. Todėl pulti į kraštutinumus ir pradėti valgyti arbūzų sėklas E. Pleterienė nesiūlo.

J. Dobrovolskienė pritaria ir sako, jog labai norintys sėklytes gali valgyti, jei visų pirma jas gerai sukramtys. Juose yra naudingos ląstelienos, apvalkale yra skaidulų, kurios gali pakeisti juodą duoną, tačiau jos nėra labai skanios (kai reikia sukramtyti), kaip pavyzdžiui moliūgų sėklos, ir, dažniausiai, išspjaunamos. Todėl paprastai jas praryti dietologė nerekomenduoja.

Kalbėdama apie populiarėjantį būdą arbūzų sėklas daiginti ir dėti į salotas, J. Dobrovolskienė sako, jog tai galimas variantas, kaip suvartoti sėklas, nes su daigais išeina visos pačios pirmosios naudingosios medžiagos, todėl įsimetus tokių daigų į salotas sveikatai tikrai nepakenksime.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Vilniaus koronaviruso patikros punkto slaugytojos neapsikentė: sąlygos labai blogos (101)

Trečiadienį „Delfi“ rašė, jog prie vienintelio mobiliojo patikros punkto Vilniuje jau kurį...

NVSC: 7 iš 9 naujų COVID-19 atvejų fiksuoti ligoninėse (46)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pristatė...

Pirmą kartą Lietuvoje vienos operacijos metu atliktos dvi gyvybę gelbėjančios procedūros (1)

Kauno klinikose pirmą kartą Lietuvoje atlikta minimaliai invazinė perkateterinė dviejų mirtinų...

Lietuvos medikų sąjūdžio vadovė: visi turime ruoštis antrajai viruso bangai (106)

Dėl COVID-19 protrūkio atsiradusios problemos pakeitė ne tik žmonių elgseną, bet ir L ietuvos...

PSO nerekomenduoja naudoti hidroksichlorokvino kaip vaisto nuo COVID-19 (2)

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir toliau nerekomenduoja naudoti antimaliarinio vaisto...

Top naujienos

Nausėda: ekonomikos ir inovacijų ministro poste norėčiau matyti Vaičiūną (5)

Ketvirtadienį išskirtiniame interviu „Delfi“ prezidentas Gitanas Nausėda pripažino, ką...

Užkrato bijančios keleivės autobuse sukėlė skandalą: bilietą nusipirko, bet atsisėsti neleido (4)

Tarpmiestiniai autobusų maršrutai, kurių tik įsibėgėjus karantinui buvo labai sumažėję, ir...

Arūnas Milašius. Pandemija pakeis Palangą ir Druskininkus – poilsiautojai bus nebereikalingi (32)

Kiekvienas, nepamirštantis pažvelgti pro langą, supranta, kad gyvenimas pasikeitė ir per keletą...

Bute užrakinto dvimečio istorijoje – vis daugiau šokiruojančių detalių: kaimynams įtarimą sukėlė nudraskytos užuolaidos (75)

Kupiškio rajone kone dviem paroms vieną užrakintą dviejų metukų vaiką palikusios motinos...

Vilniaus koronaviruso patikros punkto slaugytojos neapsikentė: sąlygos labai blogos (101)

Trečiadienį „Delfi“ rašė, jog prie vienintelio mobiliojo patikros punkto Vilniuje jau kurį...

Nausėda – apie susisiekimo ministro skandalą: raktelis yra ne pas premjerą ir ne pas poną Karbauskį (197)

Prezidentas Gitanas Nausėda išskirtiniame interviu Delfi ketvirtadienį įvardijo, kas laiko...

Gimę iki 1960 metų galėtų nedirbti ir gauti minimalią algą (438)

Kol Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija, prastovoje esantys vyresni nei 60 metų darbuotojai...

Sveikatos receptas. Ginekologė siunčia svarbią žinutę visoms moterims: stebėkite kūno pokyčius (4)

Gegužės 28 d. yra minima Tarptautinė moterų sveikatos gerinimo diena. Tad ta proga kviečiame...

Sunkumus susilaukiant vaikelio patyrusi Rūta Banionytė – euforijoje: sukūrė būsimo kūdikio lyties atskleidimo video

Tinklaraštininkė ir projekto moterims „Šokoladas sielai” įkūrėja Rūta Banionytė su...

Maldeikienė – apie Nausėdos metus: nulis yra nulis, ir dar komandos nesimato (261)

Kritiškai nuo pat pradžių prezidentą Gitaną Nausėdą vertinanti europarlamentarė savo nuomonės...

|Maža didelių žinių kaina