Jį nuo skausmų galėtų išvaduoti nugaros smegenų elektrostimuliacijos operacija, kuri kartą jau atlikta Kauno klinikose. Tačiau šios operacijos Valstybinės ligonių kasos nekompensuoja, o už ją negalima ir susimokėti, nes gydymas Lietuvoje esą yra nemokamas.

Skausmas – lyg pjaustytų

Neseniai 60-metį atšventęs klaipėdietis Eugenijus Zubavičius 2008 metų sausį iškrito iš balkono, jam buvo pažeistos nugaros smegenys, todėl vyras nuo pusės yra paralyžiuotas ir sėdi neįgaliojo vežimėlyje.

„Mes nieko nekaltiname dėl patirtos traumos, tai buvo nelaimingas atsitikimas. Per tiek metų jau susitaikėme su tuo, kad Eugenijus visą likusį gyvenimą bus prikaustytas neįgaliojo vežimėlyje, savarankiškai negalės judėti. Skaudžiausia yra tai, kad Lietuva nemyli savo žmonių. Lietuvos valdžia ragina aukoti ukrainiečiams, pati iš biudžeto skiria jiems paramą, nors jiems tikrai reikia pagalbos, bet kodėl į užribį nustumiami lietuviai, kuriems taip pat reikia dėmesio“, – valdžios politika šiek tiek piktinosi E. Zubavičiaus žmona Zita.

Vyrą nuo pat tos akimirkos, kai atsisėdo į neįgaliojo vežimėlį, ėmė kamuoti nugaros skausmai. Kiekvieną dieną jie vis stiprėja. „Kasdien Eugenijus išgeria po saują nuskausminamųjų vaistų, nes be jų jau nebeįmanoma gyventi. Dar tik morfijaus nevartojame. Skausmas toks, lyg kažkas tarp šonkaulių būtų įkišęs peilių ir juos sukinėtų. Aišku, mums, sveikiems žmonėms, tai sunku suprasti, bet labai skaudu kiekvieną diena matyti savo sutuoktinio kančias“, – guodėsi Z. Zubavičienė.

Implantavo elektrodą

Šeimai nušvito geresnio gyvenimo viltis, kai pernai sausį žiniasklaidoje jie rado informaciją, jog Kauno klinikų neurochirurgai pirmieji Baltijos šalyse pradėjo taikyti modernų lėtinio nugaros skausmo gydymo būdą.

52 metų jurbarkiečiui, kuris dėl nugaros skausmų buvo praradęs darbingumą, neurochirurgai implantavo nugaros smegenis stimuliuojantį elektrodą.

Iki operacijos vyras penkerius metus kasdien vartojo nuskausminamuosius vaistus, jis buvo patyręs dvi stuburo operacijas, tačiau jos nepadėjo.
Kauno klinikų neurochirurgai, kuriems padėjo ir kolega iš Suomijos, jurbarkiečiui implantavo nugaros smegenų elektrostimuliacijos elektrodą, kurio siunčiami impulsai veikia skausmą.

Teigiama, kad po tokios operacijos pacientas jaučia 70-80 proc. mažesnį skausmą. Tokios operacijos pasaulyje jau yra tapusios lėtinio nugaros skausmo gydymo standartu, kai nebepadeda kiti gydymo būdai.

Tyla – dveji metai

„Kai sužinojome, kad tokios operacijos jau atliekamos ir Lietuvoje, iškart ėmiausi žygių, kad ji būtų skirta ir mano vyrui, nes supratome, kad tai yra viltis bent kažkiek išsivaduoti iš skausmų“, - teigė Z. Zubavičienė.

Ji vyro vardu parašė raštą Sveikatos apsaugos ministerijai ir pernai vasarį gavo atsakymą, kad „Jus gydantis gydytojas ir universitetų ar tretinio lygio sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių gydymo įstaigų gydytojų specialistų konsiliumas turi įvertinti gydymo, kurį prašoma kompensuoti labai retų ligų ar būklių bei numatytais atvejais, pagrįstumą ir tikslingumą.“

Gavęs tokį atsakymą E. Zubavičius jau po savaitės gulėjo Kauno klinikose, kur buvo tiriama, ar jam tikslinga atlikti nugaros smegenų elektrostimuliacijos operaciją.

„Gydytojų konsiliumas konstatavo, jog Egidijui tokia operacija gali būti atliekama, kad galima tikėtis teigiamų rezultatų. Išvados buvo išsiųstos į Valstybinę ligonių kasą“, – pasakojo Z. Zubavičienė.

Tačiau klaipėdiečiai iki šiol jokio atsakymo, ar E. Zubavičiui bus kompensuojamas nugaros smegenis stimuliuojančio elektrodo įsigijimas ir jo implantavimo operacija, negavo.

Iš ministro – pažadai

Z. Zubavičienė net buvo nuvykusi pas tuometį sveikatos apsaugos ministrą Vytenį Povilą Andriukaitį. „Ministras tik pažadėjo, kad reikalai kada nors pajudės. Jis dar pabrėžė, jog gydymas Lietuvoje yra nemokamas, todėl patys už operaciją susimokėti negalime, nes tai prieštarautų Konstitucijai. Kita vertus, tas elektrodas ir operracija kainuoja apie 40 tūkst. litų ir nors nesame bėdžiai, tokių pinigų tikrai neturime“, – pasakojo klaipėdietė.

Ji pabrėžė, kad neprašo nieko, kas jiems, kaip Lietuvos piliečiams, kurių darbo stažas yra po daugiau nei 35 metus, neprašo. „Atrodo, kad reikia padaryti labai nedaug – tą operaciją įtraukti į kompensuojamų gydymo būdų sąrašą. Tačiau viskas jau beveik dveji metai stovi vietoje. Jei vyrui nebereikėtų kentėti skausmų, būtume patys laimingiausi žmonės. O dabar vis dar gelbsti viltis kad sulauksime tos operacijos Jei ne viltis, tai lieka tik virvę ant kaklo ir viską pabaigti“, – žodžių į vatą nevyniojo Z. Zubavičienė.

Praktika – 30 metų

„Tą naujovę – gydymą elektrodais – reikia Lietuvoje aprobuoti, įteisinti, ir tik tada bus galima kalbėti apie jo kompensavimą iš privalomojo sveikatos draudimo fondo. Kol to nėra, negalime to daryti. Todėl pirmiausia reikia, kad ši technologija būtų aprobuota – gydymo įstaiga turėtų kreiptis į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą prie Sveikatos apsaugos ministerijos, kuriai yra pavestas naujų technologijų vertinimas. Tai atlikus bus sprendžiama dėl jos kompensavimo būdo“, – atsakymą kodėl klaipėdiečiui nekompensuojama jam taip reikalinga operacija, pateikė Valstybinės ligonių kasos atstovai.

Klaipėdiečio E. Zubavičiaus būklę ir tinkamumą operacijai tyręs neurochirurgas Andrius Radžiūnas negalėjo atsistebėti, jog iki šiol negalima paciento operuoti ir kliūtis yra ne medikai ar gydymo įstaiga.

„Tokios operacijos pasaulyje atliekamos jau 30 metų, o pas mus Lietuvoje jos dar neaprobuotos, nepripažįstamos. Taip, mes teiksime dokumentus, kad ji būtų įteisinta. Tačiau šiuo metu kaip tik rengiama visą neuromoduliacinės terapijos paslaugų, kurias siekiame akredituoti, paketą. Jame yra ir minima nugaros smegenų elektrostimuliacijos operacija. Tačiau bėda ta, kad ta Akreditavimo taryba renkasi tik du kartus per metus. Tikėtina, kad po pirmosios peržiūrės ji gali paprašyti kokių nors papildomų dokumentų, todėl nenustebčiau, jei žmogui taip reikalinga operacija būtų įteisinta tik po kokių dvejų ar trejų metų“, – realiai situaciją įvertino A. Radžiūnas.

Įsikišo tam tikros jėgos

Jis tvirtino, jog tokios operacijos laukia ir vienas panevėžietis. Jis net pasiryžęs nusipirkti elektrodą, susimokėti už operaciją.

„Tačiau jos atlikti negalime. Kauno klinikų teisininkai išaiškino, kad jei žmogus už operaciją susimokėtų, nusižengtume Konstitucijai, nes gydymas Lietuvoje esą yra nemokamas. Gyvename paradoksų valstybėje. Žmonėms būtinos operacijos ne tik nekompensuojamos, bet jie jų net negali sulaukti už pinigus. Vienintelė išeitis žmogui išsivaduoti iš kančių – užsienio gydymo įstaigos, kur tokios operacijos atliekamos. Tačiau kaina prasideda nuo 15 tūkst. eurų“, – dėstė neurochirurgas.

Paklaustas, kaip minėta nugaros smegenų elektrostimuliacijos operacija buvo atlikta jurbarkiečiui, jei ji Lietuvoje nėra įteisinta, A. Radžiūnas neslėpė, kad buvo įsikišusios tam tikros pajėgos.

„Tiksliai detalių nežinau, bet kai žmogus išsiaiškino, kad jam gali padėti tokia operacija, bet jos negalima teisėtai atlikti, ji nekompensuojama, jis kreipėsi į kažkokį Seimo narį ir problema buvo išspręsta. Tada ir atlikome pirmąją Lietuvoje ir Baltijos šalyse nugaros smegenų elektrostimuliacijos operaciją“, – reziumavo pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (256)