Patvirtindamas ankstesnes studijas, jis nustatė, kad kūno svorį sumažinus 10 proc., tikimybė susirgti II tipo diabetu – sparčiausiai pasaulyje plintančia lėtine liga – sumažėja net 90 proc., rašo dailymail.co.uk.

Pasaulinėje „Preview“ studijoje dalyvavo aštuonios valstybės, tyrinėjusios geriausius būdus, kaip įveikti ligą, kurią mokslininkai kadaise laikė nepagydoma.

Tyrimo metu 2300 žmonių, kuriems buvo iškilusi didelė grėsmė susirgti diabetu, aštuonias savaites laikėsi vos 800 kcal per dieną dietos, valgydami tik sriubas ir gerdami pieniškus kokteilius.

Jie taip pat darydavo reguliarius, kontroliuojamus fizinius pratimus. Šios priemonės padėjo smarkiai sumažinti diabeto riziką.

II tipo diabeto plitimas yra susijęs su augančiu nutukusių žmonių skaičiumi. Manoma, kad Didžiojoje Britanijoje kas šešioliktas žmogus (3,9 mln.) serga arba diagnozuotu, arba dar nediagnozuotu diabetu.

Nuo 1996 metų šis skaičius išaugo dvigubai ir manoma, kad iki 2025 metų šia liga sirgs jau 5 mln. Didžiosios Britanijos gyventojų.

„Preview“ tyrime dalyvavę žmonės per aštuonias savaites atsikratė vidutiniškai 10 kg, arba 10,8 proc., kūno svorio.

Vėliau jie buvo atsitiktinai padalyti į atskiras grupes, kad mokslininkai per dvejus metus galėtų ištirti, kokį poveikį daro intensyvūs ir lėti fiziniai pratimai bei mityba, paremta dideliu ir mažu baltymų kiekiu bei pasižyminti aukštu ir žemu glikemijos indeksu.

Ekspertai įsitikinę, kad tiems žmonėms, kurie laikysis tokios dietos, per trejus metus pavojus susirgti diabetu žymiai sumažės. Savo tyrimo rezultatus jie turi pristatyti per Europos nutukimo viršūnių suvažiavimą, kuris Švedijoje numatytas birželio 1 dieną.

Tokie rezultatai patvirtina kitus pastarojo meto tyrimus, rodžiusius, kad lieknėjimas ir svorio kontrolė yra esminė diabeto prevencijos programų dalis. Be to, kuo daugiau svorio numetama, tuo didesnė žmonių dalis išvengia diabeto.

Vienas Niukaslio universiteto tyrimas anksčiau šiais metais nustatė, kad net dešimt metų diabetu sergantys žmonės išsivadavo nuo šios ligos, du mėnesius pasilaikę griežtos dietos.

Praėjus šešiems mėnesiams po šios dietos, dalyviai vis dar nejuto diabeto simptomų – tai rodo, kad liga buvo efektyviai sustabdyta.

Ryšys tarp sveiko gyvenimo būdo ir ilgesnio gyvenimo be diabeto buvo pademonstruotas ir per JAV Diabeto prevencijos programą, kuri parodė, kad per šešis mėnesius žmonių rizika susirgti diabetu krisdavo po 10 proc. su kiekvienu numesto kūno svorio procentu.

Tai vienas iš pigiausių būdų kovoti su šia liga.

II tipo diabetu susergama tuomet, kai organizmas pradeda nebegaminti pakankamai insulino, kad kontroliuotų cukraus kiekį kraujyje – arba ląstelės į jį nereaguoja. Ši liga dažnai būna susijusi su nutukimu ir pasireiškia sulaukus vidurinio amžiaus. Diabeto komplikacijomis tampa galūnių amputacijos, infarktas ir apakimas.

Mokslininkai mano, kad lieknėjimas padeda įveikti diabetą, nes nuo kasos pasišalinus riebalams, normalizuojasi insulino gamyba – taip problema išsprendžiama nuo pat jos šaknų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)