Dažniausiai išberiami jaunesni žmonės, išbėrimai praeina po kelių dienų, praneša BBC. Išbėrimas nėra virusinėms infekcijoms nebūdingas požymis, pavyzdžiui, susirgus vėjaraupiais, ant odos atsiranda rausvų dėmelių. Vis dėlto tyrėjai prisipažino nustebę, kad yra tiek daug skirtingų išbėrimų rūšių, būdingų COVID-19. Tiesa, kol kas išbėrimas nėra įtrauktas į naujojo koronaviruso sukeliamos ligos simptomų sąrašą.

Yra nemažai pranešimų apie „COVID kojos pirštą“ – koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms pasireiškiantį išbėrimą net nesant kitų simptomų. Visgi pagrindinis tyrimo autorius dr. Ignacio Garcia Dovalis sakė, jog dažniausia studijos metu užfiksuota išbėrimų rūšis buvo makulopapulės – nedideli plokšti arba iškilę raudoni guzeliai, kurių atsirasdavo ant liemens.

„Keista matyti keletą skirtingų išbėrimų, o kai kurie iš jų yra itin specifiniai, – BBC pasakojo dr. I. G. Dovalis. – Paprastai tirtus pacientus išberdavo vėlesniu ligos etapu, kai virusas jau buvo pažeidęs kvėpavimo takus, todėl išbėrimai nelabai tinka COVID-19 diagnozuoti.“

Visi tyrime dalyvavę pacientai gulėjo ligoninėje ir turėjo COVID-19 būdingų kvėpavimo takų sutrikimų. Recenzuotas darbas praėjusią savaitę buvo išspausdintas žurnale „British Journal of Dermatology“.

Visų Ispanijos dermatologų buvo paprašyta pasidalyti smulkesne informacija apie pacientus, kuriems per ankstesnes dvi savaites pasireiškė išbėrimų. Gauta duomenų apie 375 tokius pacientus.

Nustatytos 5 išbėrimų rūšys:

  1. nušalimą primenantys asimetriški odos pakitimai aplink plaštakas ir pėdas; kartais išbertas vietas niežti ar skauda;
  2. neretai niežtinčios nedidelės pūslelės ant liemens ir galūnių. Šis išbėrimas pasireiškė vidutinio amžiaus pacientams, truko apie dešimt dienų ir atsirado anksčiau už kitus simptomus (pasireiškė 9 proc. ištirtų pacientų);
  3. neretai niežtintys rožinės ar baltos spalvos odos iškilimai, primenantys dilgėlinę. Dažniausiai atsirasdavo ant liemens, bet kartais ir ant delnų (pasireiškė 19 proc. ištirtų pacientų);
  4. makulopapulės – nedideli plokšti arba iškilę raudoni guzeliai. Ši išbėrimų rūšis buvo nustatyta 47 proc. ištirtų pacientų. Makulopapulės išnykdavo maždaug po septynių dienų ir atsirasdavo su kitais simptomais, tačiau daugiausia sunkesniais ligos atvejais;
  5. livedo reticularis išbėrimas (nekrozė) užfiksuotas 6 proc. atvejų. Pažeista oda buvo nusėta raudonų arba mėlynų dėmelių, kurių raštas priminė tinklą. Tai yra prastos kraujo apytakos požymis. Livedo reticularis pasireiškė sunkia COVID-19 forma sergantiems vyresnio amžiaus žmonėms.

Tyrimo autoriai pabrėžė, kad išbėrimų priežastys yra įvairios, o neturint medicininio išsilavinimo gali būti sunku atskirti jų rūšis.

„Šio tyrimo tikslas nėra padėti gyventojams patiems nustatyti COVID-19 diagnozę, bet plėsti mūsų supratimą, kaip naujojo koronaviruso sukeliama infekcija paveikia žmones“, – pareiškė dr. Ruth Murphy, Britanijos dermatologų asociacijos prezidentė.

Sautamptono universitete dirbantis dr. Michaelis Headas nurodė, kad išbėrimai yra gerai žinomas daugelio virusinių infekcijų, įskaitant plaučių uždegimą, šalutinis poveikis.

„Išbėrimų ir odos opų aptikta keliuose procentiniuose punktuose hospitalizuotų COVID-19 pacientų. Kol kas neišsiaiškinome ryšio tarp naujojo koronaviruso ir odos pažeidimų masto, taip pat nežinome, kodėl išberia ne visus sergančiuosius“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)