Kai kalbame apie lieknėjimą ar kūno linijų išsaugojimą, pakankamai dažnai galime išgirsti tokį terminą, kaip neigiamas produktų kaloringumas. Iš tiesų tai skamba kiek neįtikėtinai ir netgi primena fantastiką, nes visi produktai turi vienokį ar kitokį kaloringumą – didesnį ar mažesnį – kurio nebūti negali, o juo labiau jis negali būti neigiamas.

Šiandien pabandysime išsiaiškinti, ką būtent reiškia terminas „neigiamas kaloringumas“ ir kokiems produktams jis būdingas.

Neigiamas kaloringumas – kas tai?

Neigiamas kaloringumas – tai pakankamai sąlyginis terminas, nes kiekvienas mūsų vartojamas produktas visgi turi kalorijų, tačiau kai kurių kaloringumas pakankamai menkas, o virškinami jie ganėtinai ilgai. Taip gaunasi, kad tokį maisto produktą suvalgius gaunamas energijos kiekis yra kur kas mažesnis už energiją, kurios reikia mūsų organizmui tam produktui suvirškinti ir įsisavinti.

Štai ir išeina, kad suvalgę tokį produktą mes ne tik kad negauname jokių kalorijų, bet ir eikvojame savo energiją jų įsisavinimui. Vis dėlto maistas į organizmą patenka, skrandis yra pripildomas ir alkio jausmo praktiškai nejaučiame.

Būtina priminti, kad produktų kaloringumas gali keistis priklausomai nuo jų paruošimo būdo ir toli gražu ne visi produktai, kuriuos šviežius galima priskirti prie turinčių neigiamą kaloringumą, bus tokie ir virti ar netgi paruošti ant garų.

Kokiems produktams būdingas neigiamas kaloringumas?

Tokių produktų pakankamai daug, tačiau daugiausiai tai yra daržovės, vaisiai, uogos ir kai kurios žolės bei prieskoniai.

Prie neigiamo kaloringumo daržovių priskiriami šparagai, burokėliai, gūžiniai kopūstai, brokoliai, žiediniai kopūstai, morkos, salierai, agurkai, pankoliai, česnakai, šparaginės pupelės, ridikai, špinatai, salotų lapai, pomidorai.

Prie neigiamo kaloringumo vaisių priskiriami obuoliai, abrikosai, greipfrutai, citrinos, mangai, apelsinai, papajos, persikai, ananasai ir mandarinai.

Neigiamo kaloringumo uogos – mėlynės, slyvos, braškės, spanguolės, avietės, arbūzai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)