Mokslininkai nustatė, kad smegenims yra naudingas žemas gliukozės lygis kraujyje.

Tyrimas, kurio rezultatai skelbiami žurnale „Neurology“, parodė, jog tie žmonės, kurių kraujyje būdavo padidinta gliukozės koncentracija, patirdavo atminties problemų, rašo dailymail.co.uk.

Mokslininkai tyrė 141 diabetu nesergantį žmogų, kurių vidutinis amžius buvo 63 metai.

Tie tyrimo dalyviai, kurių kraujyje būdavo mažiau gliukozės, atminties testuose pasiekė geresnių rezultatų.

Mokslininkai nustatė, kad žmonėms su padidinta gliukozės koncentracija kraujyje sunkiau sekėsi prisiminti 15 žodžių sąrašą, praėjus pusvalandžiui nuo tada, kai juos išgirsdavo.

Keliais žodžiais mažiau prisimindavo jau tie žmonės, kuriems atlikus gliukozės tyrimą HbA1c gliukozės koncentracija kraujyje siekdavo maždaug 7 mmol/l.

„Šie rezultatai rodo, kad net tiems žmonėms, kurių gliukozės koncentracija kraujyje neviršija leistinų normų, gali būti pravartu sumažinti cukraus kiekį ir užkirsti kelią atminties sutrikimams bei kognityvinių galių silpnėjimui, kuris prasideda su amžiumi“, - sakė daktarė Agnes Floel iš „Charite“ universitetinės ligoninės Berlyne.

„Tokiems žmonėms reikėtų pabandyti sumažinti gaunamų kalorijų kiekį ir padidinti fizinį aktyvumą“, - pažymėjo ji.

Tyrime nedalyvavo savanoriai, kurie turėjo antsvorio, per dieną suvartodavo daugiau kaip 3,5 alkoholio vienetus ir jau prieš tai kentėjo nuo atminties bei mąstymo sutrikimų.

Tyrimo dalyvių atminties sugebėjimai buvo matuojami kartu su jų gliukozės koncentracija.

Dalyviams taip pat buvo atlikta galvos smegenų tomografija, išmatavusi jų hipokampo dydį.

Daktarė Clare Walton iš Alzheimerio draugijos sakė: „Mes jau žinome, kad II tipo diabetas yra Alzheimerio ligos rizikos faktorius, bet šis tyrimas parodo, kad aukštas gliukozės lygis gali sukelti atminties sutrikimų ir diabetu nesergantiems žmonėms“.

„Tyrimo rezultatai įrodo, kad kontroliuojant cukraus kiekį kraujyje galima pagerinti savo atmintį“.

„Tačiau šioje srityje reikia daugiau tyrimų, nes silpnaprotystė išsivysto kas trečiam žmogui virš 65 metų“, - teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)