Ji nustatė, kad kavos mėgėjams būdinga mažesnė rizika susirgti kepenų ligomis ir kai kuriomis vėžio rūšimis, taip pat mirti nuo insulto. Tačiau mokslininkai negalėjo įrodyti, kad tai lemia būtent kava, rašo „BBC News“.

Apžvalga taip pat patvirtino, kad pernelyg dideli kavos kiekiai nėštumo metu gali būti žalingi.
Tačiau ekspertai sako, kad žmonės neturėtų pradėti gerti kavos sveikatos sumetimais.

Sautamptono universiteto tyrinėtojai rinko duomenis apie kavos poveikį įvairiems žmogaus sveikatos aspektams. Jie peržiūrėjo iš viso daugiau kaip 200 tyrimų, kurių dauguma buvo paremti stebėjimu.

Palyginus su kavos negeriančiais žmonėmis, tie tyrimų dalyviai, kurie išgerdavo maždaug tris puodelius kavos per dieną, sumažindavo savo riziką susirgti širdies ligomis ar nuo jų mirti.

Didžiausia kavos vartojimo nauda buvo susijusi su mažesne kepenų ligų, įskaitant ir vėžį, tikimybe.

Tačiau vienas iš apžvalgos autorių, profesorius Paulas Roderickas iš Sautamptono universiteto Medicinos fakulteto, teigė, kad ši apžvalga negali patvirtinti, kad šie skirtumai tiesiogiai priklauso nuo kavos.

„Įtakos galėjo turėti tokie veiksniai kaip amžius, ar žmogus rūko, ar ne, kiek jis sportuoja ir panašiai“, - sakė jis.

Šie rezultatai paremia kitas pastarojo meto kavos vartojimo apžvalgas ir studijas, todėl, žvelgiant bendrai, jo žinia dėl kavos yra nuraminanti.

„Gyvenime egzistuoja pavojų pusiausvyra ir, panašu, saikingo kavos vartojimo nauda persveria pavojus“, - teigė jis.

Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba nėščioms moterims rekomenduoja per dieną gauti ne daugiau kaip 200 mg kofeino. Tai atitinka maždaug du puodelius tirpios kavos. Didesni kiekiai gali padidinti persileidimo riziką.

Ši apžvalga parodė, kad kavos turėtų atsisakyti ir tos moterys, kurioms yra padidėjusi kaulų lūžių tikimybė.

Kitiems suaugusiems žmonėms per dieną galima suvartoti iki 400 mg kofeino. Tai atitiktų maždaug tris – keturis puodelius kavos per dieną. Tačiau reikia turėti galvoje, kad kofeino turi ne tik kava.

Kiek kofeino turi gėrimai?

Vienas puodelis filtruotos kavos – 140 mg;
Vienas puodelis tirpios kavos: 100 mg;
Vienas puodelis arbatos: 75 mg;
Viena kolos skardinė: 40 mg;
250 ml energinio gėrimo skardinė: iki 80 mg;
Juodojo šokolado plytelė: 25 mg;
Pieninio šokolado plytelė: mažiau kaip 10 mg.

Autoriai teigia, kad kavos mėgėjai turėtų rinktis sveikesnes kavos versijas, kuriose vengiama cukraus, pieno, grietinėlės ar riebaus pyragaičio šalia.

Jie taip pat ragina atlikti kruopštesnius klinikinius kavos vartojimo tyrimus, kurie leistų daugiau sužinoti apie kavos naudą sveikatai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)