„Apsauga buvo su kaukėmis, visas personalas buvo su kaukėmis, bet klausytojai, tikriausiai didžioji dalis, buvo be kaukių. Realiai, tos apsaugos buvo gana mažai“, – sakė kaunietis.

Epidemiologai, matydami vaizdus iš koncerto, griebiasi už galvos, ir sako, kad tokio masto renginyje, jei netaikomos išimtys, kaukės visiems griežtai privalomos.

„Uždarose erdvėse reikalingos medicininės kaukės arba respiratoriai. Ypatingai dabartiniu metu, kai omikron plinta Lietuvoje“, – LNK žinioms kalbėjo epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Panašu, kad į galimybių pasus buvo pažiūrėta pro pirštus.

„Masė žmonių prie įėjimo, didžioji dalis, aišku, be kaukių. Pasų tikrai niekas netikrino, buvo tikrinami tik bilietai, praleidžiama viskas“, – prisiminė koncerto žiūrovas.

Vaizdai iš koncerto

Kaunietis koncerte saugiai nesijautė.

„Dėl saugumo, čia kiekvieno asmeninis reikalas. Bet žiūrint į esamą situaciją, tikrai nebuvo labai saugu“, – kalbėjo kaunietis.

Kauno apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė „Delfi“ pasakojo, jog tą vakarą, kai vyko koncertas, pranešimų apie tai, kad nesilaikoma nustatytų reikalavimų, gauta nebuvo.

„Tai buvo pranešimai apie nustatytus įvairius viešosios tvarkos pažeidimus, vagystes. O tie pranešimai, kur gyventojai konkrečiai pranešė apie tai, kad koncerte nedėvimos kaukės, nesilaikoma atstumų ir apskritai nesilaikoma nustatytų reikalavimų, tokių pranešimų gavome vakar 2 ir šiandien 1. Visi šie pranešimai buvo gauti per e.policija sistemą. Mūsų pareigūnai, kurie dirba toje teritorijoje, pradėjo informacijos, aplinkybių patikslinimą. Po to bus sprendžiamas šis klausimas pagal tai, kokia medžiaga bus surinkta“, – sakė O. Vaitkevičienė.

Vaizdai iš koncerto

Kiek vėliau policija papildė, kad papildomai pirmadienį gauti dar 2 pranešimai. Tad iš viso sulaukta 5 pranešimų dėl pandemijos taisyklių nesilaikymo šiame koncerte.

Tyrimą pradėjo ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVCS).

„Renkama visa informacija, kurią įmanoma rasti, ir bus vykdomas tyrimas. Bus duodami paklausimai atsakingoms institucijoms, organizatoriams ir kitiems atsakingiems asmenims“, – LNK žinioms sakė Visuomenės sveikatos saugos skyriaus patarėja Inga Šapokaitė.

Pasidomėti ketina ir Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„NVSC, tarnybos žiūrės, aiškinsis, o paskui įsitrauks kitos institucijos, nes už renginius atsakinga ir savivaldybės administracija, ir tiesiog bus konkrečiai žiūrima. Bet tyrimas tikrai bus“, – sakė A. Dulkys.

Gyventojai piktinasi dėl skandalingo koncerto ir dvejopų standartų.

„Į darželio vaidinimą negalėjome nueiti, o kiti gali po 15 tūkstančių būti arenoje. Dviprasmiška labai“, – LNK žinioms sakė gatvėje sutikta kaunietė.

Vaizdai iš koncerto

„Jie tubrbūt žino, kuo rizikuoja. Ne tik savo sveikata ir gyvybe, bet ir tėvų, artimųjų“, – sakė kita praeivė.

Epidemiologai sako, kad plintant omikron atmainai, po SEL koncerto, statistika paaiškės greitai, nes vienas žmogus gali užkrėsti bent 10 kitų.

„Žmonės, kurie galėjo turėti vieną ar kitą užkratą, kalbant apie omikron, tai taip, rezultatus galime turėti greitu metu. Nes inkubacinis periodas yra žymiai trumpesnis, kartais nesiekia net ir 7 dienų“, – sakė D. Razmuvienė.

Koncerto dalyviams gali grėsti iki 1,5 tūkstančio eurų baudos.

„Aš galiu pakartoti tą patį, ką prieš 2 metus sakė Veryga: o kam kaukės, plaukit rankas. Tai šiandien aš irgi tą patį galiu pasakyti. Rytoj, kai užveš kaukių ir jas reikės parduoti, sakys, turėkit kaukes. Žmonės ne pirmą dieną šitoje pandemijoje, visi puikiai viską žino ir čia kiekvieno atsakomybės reikalas. Gal kažkas turėjo limonadą ar šampaną rankoje, kažkas gėrė, dainavo, aš nežinau. Čia kiekvieno reikalas. Bet kiekvienas žmogus aiškiai žino, visi informuoti“, – LNK žinioms sakė Egidijus Dragūnas.

Pandemijos reikalavimų nesilaikymas SEL koncerte buvo ne vienintelė problema. Policija gavo kelis pranešimus apie vagystes bei viešosios tvarkos pažeidimus. Koncerto metu į areną lėkė ir ugniagesiai ir policija, nes pilnoje mašinų aikštelėje užsiliepsnojo automobilis.

Čia galite pažiūrėti LNK video.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)