VUL Santaros klinikų vadovas profesorius Feliksas Jankevičius sakė, kad, atsižvelgiant į tai, kas vyksta aplink ir į augančius užsikrėtimų COVID-19 skaičius, Santaros klinikos taip pat ruošiasi galimam situacijos pablogėjimui, nors kol kas ypatingai sunkių atvejų šioje ligoninėje nėra.

„Tiesą pasakius, visos aktyvaus gydymo kovidinės lovos užimtos. Šiuo metu jų turime 37-ias, bet reanimacijoje neturime nė vieno kovidinio paciento. Taigi, naujoji atmaina, naujoji infekcijos banga pasižymi tuo, kad visgi sudėtingesnių atvejų, ypatingai sunkių atvejų mes stebime gerokai mažiau nei iki šiol“, – teigė profesorius F. Jankevičius.

Anot jo, nauja omikron atmaina BA.5 pasižymi specifine savita simptomatika, bet jos pagrindinis bruožas greičiausiai yra tas, kad ji plinta gerokai, beveik trečdaliu greičiau nei buvusi prieš tai.

Primename, kad Sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ laboratorinės medicinos gydytoja Eglė Marciuškienė jau anksčiau išvardijo, į kokius COVID-19 simptomus dabar reikėtų atkreipti dėmesį.

Medikė teigia, kad bene pagrindinis naujojo omikron atmainos simptomas – sloga, todėl labai lengva infekciją sumaišyti su paprastu peršalimu. Sergantieji šiuo koronaviruso tipu taip pat skundžiasi ir skaudančia gerkle, galvos skausmais, įnirtingu kosuliu bei nuovargiu.

„Dar vienas, būtent šį subvariantą atpažinti padedantis simptomas – naktinis prakaitavimas, tačiau jis taip pat gali signalizuoti ir kitas ligas. Naktimis prakaituoja ir įvairiomis vėžio formomis ar tuberkulioze sergantys pacientai“, – paaiškino ji.

Visą gydytojos pasakojimą rasite čia.

„Kita savybė, kad visgi mes kol kas nestebime labai sunkių atvejų“, – pasidžiaugė profesorius.

Gydytojas pasakojo, kad šiuo metu neretai stebimi pakartotiniai susirgimai COVID-19 infekcija, kurių galbūt yra daugiau negu anksčiau.

„Jeigu ankstyvesnės atmainos atveju pakartotinai susirgdavo šiek tiek daugiau nei 5 proc., dabar tas skaičius priartėja prie 20 proc., bet visgi didžioji dalis mūsų gyventojų ir beveik visi medikai yra pasiskiepiję. Tai, žinoma, apsaugo nuo sunkios eigos.

Mūsų prognozės, kad atvejų skaičius gali augti, bet tikrai negalvojame, kad epidemija pasieks tokį lygį, kokį turėjome pernai ir užpernai.

Taigi nepanikuojame, tam ruošiamės turime lovų rezervą, kurias galėsime skirti kovidiniams atvejams ir labai tikimės, kad tarp darbuotojų, medikų susirgimų bus kur kas mažiau nei anksčiau. Tai leidžia pasitikti naują pandemijos viražą stipriau negu anksčiau“, – sakė profesorius F. Jankevičius.

Žurnalistams pasidomėjus, kodėl taip žaibiškai auga naujų atvejų skaičiai, profesorius atsakė: „Be abejonės, tai yra nauja atmaina, ji plinta greičiau“.

Kartu gydytojas sakė, kad reikšmės turi ir žmonių atsainus požiūris į infekciją, nesisaugojimas: „Pažiūrėkite: didžiausi atvejų skaičiai stebimi mūsų kurortuose – Palangoje, Neringoje, Druskininkuose. Ką tai sako? Kad žmonės kurortuose tikrai atsipalaidavę ir naudoja mažiau apsaugos priemonių.

Visgi asmens apsaugos priemonės tikrai labai reikalingos ir tikrai gerokai gali pagerinti situaciją ir apsaugoti nuo viruso“.

Gydytojas pabrėžė: vakcina nuo infekcijos apsaugo ne 100 procentų, tik gerokai sumažina sergamumą ir apsaugo nuo sunkios eigos.

Skiepijimas „Eurovaistinėje“

Santaros klinikų vadovas priminė, kad nuo rugpjūčio 1-osios prasidėjo aukštos rizikos ir vyresnių nei 60 metų žmonių skiepijimas antrąja sustiprinančiąja doze. Tokių yra ir tarp medikų.

Antrąją sustiprinančiąja doze bus skiepijami ir saugusieji nuo 18 m., sergantys imunosupresinėmis ir sunkiomis ligomis.

„Dėl visuotinio medikų skiepijimo ketvirta vakcinos doze kol kas nekalbame, bet ką gali žinoti?“ – sakė profesorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)