Spermatozoidus sėklidėse nuolat gamina milijonai spermatogonijų. Tačiau Oksfordo universiteto tyrimas parodė, kad mutavusios spermatogonijos įgauna į vėžį panašų pranašumą, todėl pradeda augti pažeistų spermatozoidų kiekis, rašo bbc.com.

Ekspertai teigia, kad vaikų norinčios susilaukti poros tai turėtų padaryti ankstesniame amžiuje.

Vyresnio amžiaus tėčiams dėl mutacijų spermoje išauga tikimybė susilaukti virtine ligų sergančių vaikų, įskaitant autizmą ir šizofreniją.

Kai tik tėvas sulaukia 50-ojo gimtadienio, rimtų sveikatos problemų tikimybė nuo keturių vaikų kas 200 gimimų padidėja iki penkių vaikų kas 200 gimdymų.

Brandaus amžiaus sperma

Tyrimo, kuris skelbiamas leidinyje „National Academy of Sciences“, metu buvo tiriama 14-os vyrų nuo 39 iki 90 metų sėklidės.

Šie lytiniai organai buvo sveiki, tačiau jie buvo pašalinti dėl kitų ligų, pavyzdžiui, išvaržų, kurios keldavo patinimą kirkšnyse.

Mokslininkai sėklidėse tyrinėjo „didžiulius spagečių raizginius“ ir juose aptiko sritis, gaminančias pažeistą spermą.

Šių pažeistų zonų DNR analizė atskleidė, kad mutacijos yra susijusios su virtine organizmo procesų.

Jos buvo susijusios su nenormaliu išsivystymu ir polinkiu vėžiui, bet taip pat buvo linkusios sėklidėse augti ir plėstis.

Tos pačios mutacijos, kurios buvo pavojingos būsimiems vaikams, skatino pažeistas spermatogonijas plisti – tai reiškia, kad tuo pačiu didėjo ir pažeistos spermos dalis.

„Štai kodėl mes vadiname tai savanaudiška atranka“, - BBC sakė vienas iš mokslininkų, profesorius Andrew Wilkie.

„Šios mutacijos sėklidėse įgauna pranašumą prieš savo sveikas kaimynes, bet jei spermatozoidas apvaisina kiaušialąstę, tuomet ši mutacija įgauna pranašumą prieš būsimą žmogų ir sukelia ligą“.
„Tai pirmas kartas, kai kažkam pavyko pažvelgti į šią sėklidžių sritį ir pasakyti: „Štai kur tai vyksta“.

„Savanaudiškas“ augimas taip pat būdingas navikams.

Mokslininkams pavyko aptikti šias mutacijas, nes jos daro labai ryškų poveikį.

Kol kas neaišku, ką ši studija reikš DNR dalims, kurios didina tokių ligų kaip autizmas tikimybę.

Andrologijos profesorius Allanas Pacey iš Šefildo universiteto teigė, kad pavojai, susiję su vėlyva tėvyste, buvo gerai žinomi.

Tačiau jis pažymėjo, kad šių pavojų priežastys nebuvo aiškios: „Labai svarbu suprasti šiuos procesus, nes vis daugiau ir daugiau vyrų laukia, kol taps vyresni, ir tik tuomet susilaukia vaikų“.
„Maža to, tai mums primena, kad vyrai nėra apsaugoti nuo reprodukcinio senėjimo, kaip galime pagalvoti“.

„Jei yra galimybė rinktis, poroms visuomet geriau susilaukti vaikų anksčiau, negu jos norėtų“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)