Nesvarbu, ar jums labiau patinka žali, geltoni ar net pradedantys ruduoti bananai – svarbiausia yra jų žievė, kurioje daug mūsų organizmui naudingų maistinių medžiagų, rašoma „Daily Mail Online“.

Mintis, kad banano žievę galima valgyti, mums galbūt neįprasta, tačiau daugelyje pasaulio kraštų, pavyzdžiui, Indijoje ir Karibų salose žievė naudojama pagardinti patiekalams ir suteikti jiems tirštesnę tekstūrą.

Vis daugiau mitybos ekspertų ir tyrėjų skelbia, kad banano žievėje esančios maistinės medžiagos, įvairūs vitaminai ir mineralai gali padėti atsikratyti nereikalingų kilogramų ir pagerinti nuotaiką.

Mitybos ekspertė Ella Allred pasakė „Daily Mail Online“, kad „iš pradžių žievė gali atrodyti kaip labai keistas maistas, bet ją nuodugniai ištyrę radome labai daug naudingų maistinių medžiagų“.
Ji pasakė: „Žievėje esanti ląsteliena padeda sureguliuoti žarnyno veiklą. Be to, joje yra ir magnio, kalio, vitaminų C ir B6, kurie mums taip pat be galo naudingi.“

Mitybos ekspertė iš San Diego Laura Flores su ja sutinka.

Ji pasakė „LiveScience“: „Banano žievėje daug vitamino B6 ir B12, taip pat magnio ir kalio, kažkiek ląstelienos ir baltymų.“

Be to, 2011 m. leidinyje „Applied Biochemistry and Biotechnology“ paskelbtame straipsnyje rašoma, kad banano žievėje yra daug „įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip polifenoliai, karotenoidai ir kitos. Žievėje taip pat daug vitamino A, kuris naudingas dantims, kaulams ir minkštiesiems audiniams.

Vitaminas B6 stiprina imuninę sistemą, gerina smegenų ir širdies veiklą. Jis taip pat reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir gerina nuotaiką. Vitaminas B12 taip pat gerina smegenų veiklą bei stiprina nervų sistemą. Be to, žievėje esantys B grupės vitaminai ir antioksidantai gerina medžiagų apykaitą, todėl yra ypač naudingi tiems žmonėms, kurie nori sulieknėti. Taip pat kovojantiems su papildomais kilogramais turėtų būti aktualu tai, kad banano žievėje nėra kalorijų, tačiau ji suteikia sotumo jausmą. Joje esantis vitaminas C padeda organizmui sveikti, auginti naujus audinius ir raiščius, o nuo ląstelienos ilgiau jaučiame sotumą, o tai taip pat svarbu laikantis dietos.

Banano žievėje daug hormono serotonino – neuromediatoriaus, kuris susidaro iš triptofano, ir kuris gerina nuotaiką. Triptofanas – viena iš pagrindinių amino rūgščių – dažnai išrašomas ir nuo miego problemų.

Joje daug pesticidų

Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad ląsteliena padeda sumažinti cholesterolio kiekį, apsaugo nuo širdies ligų, infarkto ir insulto.

Žievėje yra labai daug liuteino, kuris gerina naktinį regėjimą. Ši medžiaga taip pat užkerta kelią kataraktai ir makulos degeneracijai – tai pagrindinė apakimo priežastis.

Tačiau E. Allred įspėja, kad nors banano žievė yra valgoma, dažniausiai joje labai daug pesticidų.
„Tad jei nuspręsite savo mitybą praturtinti banano žievėje esančiomis medžiagomis, pirkite tik organinius bananus ir kruopščiai juos nuplaukite“, – pasakė ji „Daily Mail Online“.

Mitybos ekspertė taip pat pridūrė: „Nemanau, kad žalia banano žievė yra skanus, lengvai virškinamas ar plačiai socialiai priimtinas produktas. Net mūsų protėviai primatai bananą nusilupa, nevalgo su žieve, todėl valgyti banano žievę nėra nei normalu, nei natūralu.“

Kaip tokiu atveju gauti naudos iš visų tų puikių joje esančių maistinių medžiagų ir mineralų?

E. Allred pataria: „Geriausia žievę naudoti fermentuojant produktus, gaminant padažus, taip pat pritaikyti kitiems dalykams, pavyzdžiui, balinti dantis, malšinti vabzdžių įkandimo sukeltą skausmą.“

Paprastai banano žievė patiekiama virta, troškinta arba kepta. Ją galima sutrinti su kitais vaisiais, kad suteiktų daugiau ląstelienos tirštajam kokteiliui, tačiau turėkite omenyje, kad banano žievė nėra tokia pat saldi, kaip bananas (kuo labiau prinokęs bananas, tuo saldesnė jo žievė).

Be to, pridūrė ekspertė, ne tik bananų žievėje daug naudingų maistinių medžiagų. „Tokių vaisių, kaip apelsinai ar žaliosios citrinos, žievė yra naudinga, nors ir gan sunkiai virškinama.“ Šių vaisių žievė yra valgoma, o jei valgysite mažais kiekiais, ji neapsunkins skrandžio. Storesnę žievelę reikėtų sumalti, ir gardinti ja patiekalus, bet turėkite omenyje, kad ji gali suteikti kartoko skonio.

Obuolių ir kriaušių žievėje, kurią mes paprastai valgome, taip pat yra daug ląstelienos, o daugiausia maistinių medžiagų glūdi po pat žievele.

„Nupjaudami žievelę pašaliname daug maistinių medžiagų.“

Naudingų medžiagų yra ne tik obuolių, kriaušių, citrusinių vaisių ir bananų žievėje, pasakoja ekspertė, kuri labai stebisi, kodėl dauguma žmonių nevalgo kivių žievelių.

„Joje daug ląstelienos, todėl kivius reikia valgyti su visa žievele“, – pataria ekspertė.
„Kivius taip pat pirkite organinius, nes plaukuotoje jų žievelėje būna itin daug pesticidų.“

„Be to, juk daug patogiau ir lengviau tiesiog suvalgyti visą kivį, nesiterliojant su peiliu ar šaukštu.“
Kai kurie ekspertai skeptiškai vertina idėją, kad vaisių žievelė yra „supermaistas“.

Kornelio universiteto mitybos ir psichologijos profesorius Davidas Levitsky pasakė „NBC News“: „Žmonės visuomet ieško kažkokio stebuklingo maisto, tikėdami, kad maiste slypi laimės šaknys. Maistas tikrai labai svarbus mūsų gyvenime, bet jis nėra stebuklingas atsakymas į visus klausimus, padedantis išspręsti visas problemas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)