Kaip skelbiama poliklinikos feisbuke, šiuo metu užsikrėtęs darbuotojas gydomas, jis yra izoliuotas.

„Šeškinės poliklinikos darbuotojui patvirtinta koronaviruso infekcija. Jis gydomas ir izoliuotas. Visi, turėję sąlytį su šiuo asmeniu, taip pat laikosi izoliacijos režimo“, – skelbia poliklinika.

Taip pat pranešama, kad aiškinamasi su kuo užsikrėtęs žmogus turėjo kontaktų.

„Jų sąrašas nedidelis. Su tais žmonėmis, kurie galimai turėjo sąlytį su koronavirusu užsikrėtusiu darbuotoju, bus susisiekta.

Poliklinikos darbuotojai, kaip įprasta, medicinos pagalbą teikia ir pacientais rūpinasi. Prašome išlaikyti ramybę“, – teigiama poliklinikos įraše.

„Šiuo metu žinome, kad šis atvejis yra įvežtinis. Sprendžiama dėl skubių veiksmų šioje gydymo įstaigoje“, – BNS sakė mero patarėjas Karolis Žukauskas.

„Oficialią informaciją ir oficialius duomenis teikia Sveikatos apsaugos ministerija, vos tik gauna iš laboratorijos. Kol kas neturime duomenų, kad nors vienas tyrimas būtų vietinis. Iki šiol visi - įvežtiniai“, – sakė ji.

Kaip spaudos konferencijoje teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, Šeškinės poliklinikos darbuotoja 8 dieną grįžo iš Kubos. Ministro teigimu, ji keturias dienas buvo darbe.

Užsikrėtusi moteris – šeimos gydytoja

Trečiadienio popietę Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis patvirtinto, kad Šeškinės poliklinikoje Vilniuje koronavirusas buvo patvirtintas šeimos gydytojai.

„Šeškinės poliklinikoje nustatytas koronaviruso atvejis šeimos gydytojai. Ji grįžo kovo 6 dieną iš Kubos. Dvi dienas ji dirbo, turėjo laisvadienį, ir dar dvi dienas dirbo. Tada pasijuto blogai ir į darbą nebenuėjo“, – sakė jis.

P. Poderskis sakė, kad šiuo metu 5 su ja dirbę asmenys yra izoliuoti. Šeimos gydytoja esą galėjo turėti kontaktą su 80 asmenų.

„Su šeimos nariais ji karantinuojasi. Pati gydytoja yra Santaros klinikose. Kai jį grįžo iš Kubos, ši šalis dar nebuvo viena iš viruso židinio. Mes norėtume, kad į šituos atvejus mes greičiau sureaguotume. Tame matome ir tam tikrų poliklinikos darbo organizavimo problemų, informacijos slėpimas tikrai nėra pateisinamas niekuo. Pacientų sąrašas yra perduotas nacionaliniam sveikatos centrui, mes bandysime su jais bendradarbiauti ir padėti tiems specialistams išgaudyti tuos žmones“, – sakė jis.

P. Poderskis sakė, kad viso Vilniaus medicinos darbuotojams rekomenduoja naudoti rezervo teikiamas priemones.

„Man atrodo, kad faktas, kad yra tikrinami tik pacientai, manau, kad tikrai buvo padaryta prielaida, kad medikas neis su temperatūra į darbą, blogai su tuo. Mes turime tuos procesus keisti ir peržiūrėti“, – teigė jis.

Vilniaus valdžia planuoja stabdyti Šeškinės poliklinikos darbą

Vilniaus valdžia žada stabdyti Šeškinės poliklinikos darbą dėl koronaviruso rizikos, kai paaiškėjo, kad čia kelias dienas dirbo užsikrėtusi gydytoja.

„Manau, kad mes priimsime operatyviai sprendimą visą Šeškinės poliklinikos darbą, išskyrus būtinosios pagalbos, stabdyti ir perorientuoti pacientus, kuriems būtina gauti paslaugas artimiausiomis dienomis“, – žurnalistams trečiadienį sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Poliklinikos priima tik dėl būtinos pagalbos

Delfi primena, kad šalyje paskelbus karantiną keičiasi Pirminės sveikatos priežiūros centrų, šeimos gydytojų ir slaugytojų darbo metodai. Šeimos gydytojai ir slaugytojos sako, kad geriausias būdas padėti užkirsti kelią virusui – likti namuose.

Nuo kovo 16 d. poliklinikose teikiama tik neatidėliotina medicinos pagalba, prie įėjimų darbuotojai aiškinsis, kodėl pacientai atvyko pas medikus ir skirstys juos į grupes – pas gydytoją, konsultacija nuotoliniu būdu, namo.

Įvedus karantiną, operacijos, apsilankymai poliklinikoje stabdomi. Sprendimą dėl planinės konsultacijos suteikimo individualiu atveju priims gydantis gydytojas.

Gyventojams nurodoma likti namuose, esant būtinybei, skambinti poliklinikų registratūrų telefonais.

Taip pat informuojama, kad dėl koronaviruso galima skambinti Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 (pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju; norint pasikonsultuoti, kilus klausimų) – visą parą, visoje Lietuvoje, nemokamai.

Paslaugų teikimas nuotoliniu būdu

Vienas aktualiausių karantino laikotarpio klausimų – paslaugų teikimas. Kaip teigiama pranešime, vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymas, konsultacijos, el. nedarbingumo pažymėjimų išdavimas ir tęsimas, gydytojų tarpusavio konsultacijos, būtinųjų tyrimų paskyrimas, slaugytojo konsultacijos bus organizuojamas nuotoliniu būdu.

Keičiasi lankymosi pas šeimos gydytojus tvarka

Ypatingas dėmesys bus skiriamas šeimos gydytojų priėmimų perorganizavimui, numatant pacientų srautų valdymą. Pacientai turėtų nenustebti dėl to, kad prie kiekvieno įėjimo į sveikatos priežiūros įstaigą lauks „filtras“ – darbuotojai aiškinsis paciento atvykimo priežastį, matuos temperatūrą ir skirstys pacientus – pas gydytoją, namo, gauti nuotolines sveikatos paslaugas. Atkreiptinas dėmesys, kad internetinė registracija apsilankymui pas gydytoją bus sustabdyta, bet atidaryta internetinė registracija nuotolinei sveikatos paslaugai.

Rūpinantis apylinkės gydytojų sveikatos apsauga, bus atskiriami pacientų srautai: karščiuojantys, nekarščiuojantys, norintys nuotolinės sveikatos priežiūros paslaugos. Diferencinei diagnostikai atlikti naudoti bus atliekami gripo greitieji testai.

Atidedamos planinės konsultacijos

Karantino metu visuotinai nustatomas planinių konsultacijų, diagnostinių, profilaktinių ir gydomųjų paslaugų atidėjimas. Išimtis tik pagalba ir paslaugos, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė.

Gydytojai specialistai konsultacijas teiks pagal būtinybę. Jau užsiregistravusieji gydytojų specialistų paslaugoms pacientai artimiausiu metu turėtų sulaukti poliklinikų darbuotojų skambučių – bus siekiama individualiai išsiaiškinti konsultacijos poreikį, nebūtinosios bus atšauktos.

Paslaugų namuose teikimo ribojimas

Asmens sveikatos priežiūros įstaigos įspėja, kad bus ribojamas ir paslaugų namuose teikimas, išskyrus ambulatorines slaugos ir paliatyviosios pagalbos paslaugas namuose.

Stabdomos, tai yra atidedamos, visos ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos, išskyrus tuos atvejus, kurių nesuteikimas lemtų paciento neįgalumą.

Atidedami profilaktiniai ir privalomi patikrinimai

Atidedami profilaktiniai patikrinimai ir prevencinių programų vykdymas, tarp jų ir privalomieji sveikatos mokymai (pirmosios pagalbos, higienos įgūdžių, alkoholio, narkotinių ir psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo poveikio žmogaus sveikatai).

Stabdomi ir privalomi sveikatos tikrinimai (vairuotojų sveikatos, norinčiųjų įsigyti ginklą, licencijavimui, įsidarbinant, dirbančių darbo aplinkoje, kurioje galima profesinė rizika ir kt.).

Tęsiami skiepai ir paslaugos būsimoms mamoms

Nėščiųjų priežiūra tęsiama – ji bus atliekama kaip numatyta pagal teisės aktus, srautus organizuojant tam tikromis įstaigos nurodytomis valandomis.

Nenutraukiami ir planiniai skiepijimai, bet bus rūpinamasi jų perorganizavimu.

Odontologijos paslaugos bus atidedamos, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą.

Kaip teigiama pranešime, Vilniaus miesto savivaldybė sieks medikus reikiamai aprūpinti medicininėmis kaukėmis ir respiratoriais, pirštinėmis, vienkartiniais chalatais. Sostinės sveikatos priežiūros įstaigų vadovai užtikrins, kad būtų vykdoma darbuotojų rotacija, o darbuotojai, esantys rizikos grupėje dėl amžiaus ir sveikatos būklės (lėtinės ligos), neteiktų paslaugų, kurioms būtinas tiesioginis kontaktas su pacientu.

Delfi primena, kad patvirtintų koronaviruso atvejų Lietuvoje užfiksuota jau 26, vien per antradienį buvo patvirtinti 7 atvejai. Karantinas Lietuvoje buvo paskelbtas pirmadienį. SAM skelbia, kad ištirta buvo 742, stebima 43 270 asmenys.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Grįžusiems iš užsienio 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Pajutus ligos simptomus būtina skambinti 1808 (nemokamai, visoje Lietuvoje, visą parą). Primenama, kad atsižvelgiant į situaciją dėl koronaviruso plitimo visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje pirmadienį prasidėjo karantinas. Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.

Tai reiškia, kad įsigaliojo taisyklės, kurių privalu laikytis visiems Lietuvos gyventojams, įstaigoms.




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (769)