Vitaminų ir maisto papildų rinkoje pristatomi neva sveikatai naudingi suaugusiesiems skirti guminukai. „Jie skanūs kaip saldainiai, - teigia 53 m. nekilnojamojo turto agentė ir vitaminų guminukų pavidalu mėgėja Susan Drexler. – Valgau jų nuolat.“ Moteris guminukų su vitaminais paragavo dėl 10 m. dukros. Tada ją nustebino, kodėl ji turi ryti dideles kapsules, kai vaikams skiriami vitaminai itin patogiu guminukų pavidalu. „Dabar perku suaugusiesiems skirtus guminukus, kuriuos valgome kartu su dukra“, - džiaugėsi moteris.

Guminukai su vitaminais pavergė milijonų širdis. Remiantis „IBISWorld“ pateikiama informacija, 2016 m. multivitamininiams guminukams teko 7,5 proc. visos 6 mlrd. JAV dolerių (5,67 mlrd. eurų) vertės JAV multivitaminų rinkos.

Guminukams vertinant visą 41 mlrd. JAV dolerių (38,77 mlrd. eurų) vertės JAV maisto papildų rinką tenka 1 mlrd. JAV dolerių (0,95 mlrd. eurų), o nuo 2015 m. tokios produkcijos pardavimai augo net 25 proc. „Matome iš tiesų puikų guminukų kaip maisto papildų paklausos augimą pastaruosius 3-4 metus“, - teigė vienos šioje rinkoje dirbančios įmonės atstovas.

Guminukai su vitaminais ir maisto papildų guminukai skiriami vaikams kaip smagus būdas įtikinti juos vartoti vitaminų. 2012 m. maisto papildų gamintoja „Perrigo“, kurios centrinė būstinė įsikūrusi Airijoje, ėmė siūlyti ir suaugusiesiems skirtos produkcijos. Praėjusiais metais ši bendrovė pranešė bendradarbiausianti su „Ferrara Candy“ saldumynų gamintoja ir pristatysianti multivitaminus, skirtus 30-metį perkopusiems suaugusiesiems.

Viena iš suaugusiesiems skirtų guminukų su vitaminais populiarumo priežasčių – žmonės pavargo nuo tablečių. 2005 m. nustatyta, kad 45 m. ir vyresni suaugusieji kasdien vartoja po keturias receptinių vaistų tabletes. Žmonės buvo linkę manyti, kad vartodami vitaminų ar maisto papildų guminukų pavidalu jaučiasi vartojantys mažiau tablečių.

Dar guminukai atrodo kaip patraukli tablečių alternatyva tiems suaugusiesiems, kurie susiduria su sunkumais, kai tenka nuryti tabletę.

Tenka pripažinti dar vieną ne ką mažiau reikšmingą faktą – guminukai nustelbia toli gražu ne visada malonų vitaminų skonį. „Vitaminai gali būti labai neskanūs, - patikino mitybos specialistas iš Rutgers universiteto Paulas Bresinas. – Kai kurių skonis tikrai prastas, kiti gali kelti nemalonių pojūčių, daugybė vitaminų turi nemalonų kvapą. Guminukai – puikus būdas nemaloniems pojūčiams maskuoti.“

Svarbu pastebėti, kad žmonėms patinka ne tik malonus guminukų skonis, bet ir kramtymas. „Pripažinkime, tie malonūs burnos judesiai suteikia dinamiškų patirčių, - patikino jis. – Žmonės mėgsta kramtyti, tai jų genuose, perkame kramtomąją gumą.“ Vis tik kramtymo malonumas nėra pigus. Vitamino C įprastiniu pavidalu kaina septynis kartus mažesnė už to paties vitamino kainą guminukų pavidalu.

Be to, kiekviename vitaminų guminuke yra 1-2 g cukraus. Tiesa, dabar jau galima rinktis guminukų su vitaminais be cukraus. Puikus guminukų skonis – ne tik privalumas, bet ir trūkumas: žmonės linkę jų suvartoti per daug. „Vienintelė problema, kurią įžvelgiu, yra ta, kad žmonės linkę juos valgyti kaip saldainius, todėl viršija rekomenduojamą vitaminų dozę, ypač tai aktualu vartojant riebaluose tirpius vitaminus, galinčius ilgainiui sukelti problemų.“ – teigė mitybos specialistė Kim Larson.

Kita specialistė Hallie Rich tikina vengianti guminukų, kai tenka rinktis vitaminus. „Jų sudėtyje gausu pridėtinių medžiagų, mažai vietos lieka aktyvioms maistingosioms medžiagoms“, - guminukų su vitaminais nauda atvirai abejojo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)