Tam, ką po gimdymo praėjus vos kelioms dienoms padarė Gemma, ryžtasi mažuma. Gimdymo vaizdo įrašą ji patalpino svetainėje „YouTube“. Tai reiškia, kad visas pasaulis gali pamatyti, kaip gimdė ši 25 metų moteris, praneša „Daily Mail“.

Daugumai motinų nė į galvą neateitų mintis tokiais dalykais dalintis su visu pasauliu, joms tokia idėja kelia šiurpą.

Svetainėje „YouTube“ paskelbtas 39 minučių trukmės Gemmos gimdymo įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 16 tūkst. kartų. Moteris šiuo faktu labai džiaugiasi ir didžiuojasi.

„Jaučiuosi iš tiesų labai šauniai, nes mano gimdymą jau pamatė tiek daug žmonių. Tikrai nesuku galvos, kad kaimynystėje gyvenantys vyrai matė mane nuogą ir gimdančią. Man krūtys visada buvo susijusios su kūdikio maitinimu, nemačiau ir nematau jose nieko seksualaus“, – teigia Jungtinės Karalystės Kento grafystėje gyvenanti Gemma.

„Aišku, visokie keistuoliai siuntinėja žinutes. Vienas toks norėjo, kad nufilmuočiau savo pėdas (...). Aš juos tiesiog ignoruoju. Man labai smagu, kad pavyko sudominti tiek daug žmonių“, – pasakoja Gemma.

Skaičius, kiek internete yra tokių vaizdo įrašų, gniaužia kvapą. Svetainės „YouTube“ paieškos langelyje įveskite anglišką frazę „Live Childbirth“, ir pasiruoškite nustebti – bus rasta mažiausiai 1,3 mln. vaizdo įrašų šia tema iš viso pasaulio.

Kai kurie filmuoti sterilioje aplinkoje ligoninėse. Kiti – namuose, baseinuose ar net kieme. Nors dalis tokių vaizdo įrašų gana skoningi, pats procesas nefiksuotas, nemažai ir tokių, kurie nebepalieka vietos fantazijai. Kyla natūralus klausimas – kodėl moterys ryžtasi tokiam dalykui?

Gemma, kuri su savo 27 metų vaikinu Matthew išsiskyrė praeitais metais, teigia turėjusi ne vieną priežastį.

„Mane visada domino nėštumas ir gimdymas. Esu iš septynių vaikų šeimos, todėl aplinkui visada buvo vaikų. 2010 metais atradau „YouTube“, netrukus sužinojau, kad laukiuosi, tačiau nėštumas buvo labai sunkus, atsidūriau ligoninėje. 12 nėštumo savaitę praradau kūdikį, prireikė daug laiko vėl atsistoti ant kojų. Reikėjo veiklos, kuri užimtų mano mintis. Vieną dieną atradau, kad svetainėje „YouTube“ galima talpinti vaizdo įrašus, pamaniau, kad būtent tuo ir galėčiau užsiimti“, – pasakoja Gemma.

„Po persileidimo praėjus trims mėnesiams, sužinojau, kad laukiuosi savo vyriausiojo sūnaus Freddie. Nusprendžiau, kad noriu pildyti nėštumo ir mažylio dienoraštį. Iš pradžių tai buvo tarsi hobis, o antras svarbus dalykas – man pasirodė, kad tapau labai šaunios ir palaikančios bendruomenės dalimi. Nė viena mano draugė neturėjo vaikų, todėl labai apsidžiaugiau galimybe apie savo viltis ir baimes pasikalbėti su kitais žmonėmis“, – teigia Gemma.

Gemma kurti filmukus apie savo nėštumą pradėjo besilaukdama 20 savaitę, tačiau dabar pripažįsta, kad buvo šiek tiek nedrąsu. „Žinojau, kad atvėriau duris pačioms įvairiausioms neigiamoms nuomonėms, tačiau nusprendžiau blogų emocijų neprisileisti. Be to, paaiškėjo, kad man visai nevertėjo nuogąstauti. Žmonių reakcija buvo išskirtinai teigiama“, – pasakoja jauna britė. Moteris pripažįsta norėjusi būti kuo įmanoma atviresnė, nes laikosi nuomonės, kad kartais sveikatos priežiūros profesionalai nesugeba besilaukiančioms moterims suteikti reikiamos informacijos.

„Jie nepasako, kaip viskas yra iš tikrųjų. Pati lankiau kursus nėščiosioms, pribuvėjos pripažino dažnai nutylinčios didžiausias nėštumo blogybes, nes nenori moterų gąsdinti. Mano nuomonė kiek kitokia – jeigu moterys žinotų, ko laukti, mažiau bijotų, kai tai nutiktų“, – samprotauja Gemma.

„Man tikrai nerūpi, kad žiūrovai pamatys mano kūną, tai, ko galbūt nepamatytų tikrame gyvenime. Gimdymo metu buvau su liemenėle, nors mano kojos ir buvo pakeltos ir praskėstos, buvau pridengta paklode, todėl matėsi tikrai nedaug. Paviešinusi vaizdo medžiagą, sulaukiau tik teigiamos reakcijos. Įrašą netrukus peržiūrėjo apie tūkstantis žmonių, sulaukiau tikrai mielų komentarų. Dabar gimdysiu rugpjūtį, norėčiau pertraukų tarp sąrėmių metu daugiau kalbėti į kamerą – noriu, kad kitos moterys sužinotų kuo daugiau, kas tai per jausmas“, – tvirtina Gemma.

Anot psichologų, dalijimasis tokia teigiama ir emocionalia patirtimi gali būti labai naudingas.

„Komentarai ir grįžtamasis ryšys, kurio sulaukia tokius įrašus viešinančios moterys, padeda geriau suvokti ir išgyventi savo jausmus“, – sako specialistai, tačiau perspėja, kad intymiausių akimirkų viešinimas slepia ir nemažai pavojų.

„Iš karto po gimdymo siaučia hormonai, moterys labai pažeidžiamos ir jautrios. Bet kokie neigiami komentarai gali jas traumuoti“, – konstatuoja psichologai.

Psichologė: ir Lietuvoje yra moterų, kurios tai darytų

Psichologė psichoterapeutė Rūta Bačiulytė DELFI tikino, kad pati niekada neišdrįstų su nepažįstamais žmonėmis pasidalinti tokia asmeniška akimirka, tačiau pridūrė, kad Lietuvoje yra moterų, kurios pasiduotų šiai „madai“.

Rūta Bačiulytė
„Lietuviai yra gan santūrūs žmonės, kai kalba pakrypsta tiek apie santykius ar asmeninį gyvenimą. Gimdymas – labai intymus ir privatus reiškinys kiekvienos poros gyvenime. Tam, kad tai demonstruotum viešumoje, reikia daug drąsos, narcicizmo, noro pasirodyti ar net ekshibicionizmo.

Lietuviams nėra tai labai būdinga, tačiau ir lietuviai, ypač jaunesni, lengvai ir greitai pasiduoda įvairioms madoms. Negalėčiau teigti, kad lietuvos gimdyvės greitu metu nuspręs pasidalinti savo intymiausiomis akimirkos. Mes irgi einame koja kojon su technologijom, socialiniais reiškiniais, internetiniu viešumu. Taip, dabar to yra mažai ir tam yra priežastys, tačiau, manau, ir mūsų visuomenėje yra socialinis moterų sluoksnis, kuris tai išdrįstų padaryti.

Moteris yra suaugęs žmogus ir, tikiuosi, pasveria šio poelgio galimas pasekmes, galbūt kitų kritiką. Jei žengi tokį žingsnį, turi būti pasiryžęs ir jį apginti bei suvokti, kad ne visiems jis atrodo priimtinas.

Aš savęs absoliučiai neįsivaizduoju to darančios. Nemanau, kad savo gimdymo viešinimas gali padėti kitoms moterims pasiruošti gimdymui – tai yra labai individualus potyris. Kita vertus, gimdymas yra natūralus gamtos procesas. Tačiau vėl – nerodome, kaip mes tuštinamės ar darome kitus natūralius dalykus. Šiek tiek reikia pasilikti sau. Mūsų kūnas priklauso mums, o ne internetui. Juk tik visai neseniai vyrai ėmė dalyvauti gimdymuose. Ne visoms moterims buvo priimtina savo antrai pusei demonstruoti gimdymo proceso. O čia tai matytų visiškai svetimi žmonės. Lietuviai atsiveria iš lėto ir aš esu ganėtinai kritiškai savo gyvenimo viešinimui socialinėse erdvėse“ - sakė ji.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (775)