Raminta įsitikinusi, kad jos mamos gyvybė pakibo ant plauko tik todėl, kad slaugytojos patingėjo apžiūrėti nevaikštančią pacientę ir išleido namo su didžiausiu pūliniu.

Į ligoninę teko grįžti jau po dienos

Zarasuose gyvenanti pagyvenusi moteris nevaikšto jau apie tris mėnesius. Neseniai Vilniaus respublikinėje greitosios pagalbos ligoninėje jai buvo operuotas auglys smegenėlėse, dėl kurio ir sutriko judėjimo funkcija. Operacija pavyko gerai, gijimo procesas buvo greitas, tačiau neurochirurgams nepatiko infekcija šlapimo pūslėje. Kadangi tai ne jų kompetencija, šie susitarė, kad moterį priims Visagino ligonė, į kurią pacientė buvo pervežta greitosios pagalbos automobiliu. Ši ligoninė arčiausiai Zarasų esanti didesnė gydymo įstaiga. Mat pati pacientė gyvena šiame miestelyje.

„Visagino ligoninėje mama praleido 9 paras. Kai parsivežėme namo, ji pradėjo skųstis, kad jai labai skauda koją. Nusprendėme ją visą apžiūrėti – teko net kaimynų prašyti, kad padėtų apversti, nes ji nevaikštanti ir iš skausmo labai priešinosi judesiui. Nuėmę sauskelnes nustėrome nuo to, ką pamatėme. Sėdmenyse buvo didžiulis, vos ne alkūnės dydžio pūlinys. Kadangi Zarasų ligoninėje chirurginis skyrius panaikintas, chirurgas čia būna tik dienos metu ir net nėra anesteziologo, greitoji vėl ją nuvežė į Visaginą. Mat reikėjo tą pūlinį atverti“, - pasakojo moters duktė Raminta.

Pašnekovė piktinosi, kad Visagino ligoninės personalas turėjo visas reikiamas priemones, kad galėtų tinkamai užsiimti pacientės higiena – mat pati dukra jas visas nupirko, tačiau nesugebėjo pamatyti didžiulio besiformuojančio pūlinio, kuris tikrai neatsirado per kelias valandas. Vidaus ligų skyriuje jos mamą gydžiusi medikė esą tik atsiprašė ir prisipažino, kad pati pacientės nematė, tik sesučių paklausė, ar nėra pragulų.

Be gydymo būtų pradėjusi pūti

„Ligoninėje pūlinį atvėrė, palaikė dvi paras ir griežtai liepė vykti namo. Esą viskas bus gerai, reikės tik vieną kartą perrišti. Klausiau, ar tikrai nereikia jokių vaistų, gydytoja patikino, kad ne. Bandžiau prašyti dar palaikyti mamą ligoninėje, nes mums sunku ją vežioti pirmyn-atgal – juk atgal niekas mūsų su greitąja namo nevežė, reikėjo patiems samdytis mašiną. Parsivežėme ją namo, tačiau vakare, keisdami sauskelnes, pamatėme, kad visas tvarstis sušlapęs nuo pūlių, kurie veržiasi fontanu. Kitą dieną nuėjau pas chirurgą Zarasuose, norėjau prašyti, kad jis atvyktų į namus, bet jis man paaiškino, kad yra įsakymas, pagal kurį į namus pas pacientą jis negali važiuoti.

Galiausiai pavyko mamą paguldyti į Zarasų ligoninę. Pati greitoji čia ją atvežė, nes vėl prasidėjo nežmoniški skausmai. Dabar ji guli slaugos skyriuje. Vieną kartą chirurgas bandė valyti pūlinius pašaldęs raumenis, tačiau kitą dieną vis tiek teko kviestis anesteziolą iš Visagino, nes vėl susidarė nauji pūliniai. Normalios pagalbos savo miestelyje neturime. Vakar gydytojas vėl negalėjo išvalyti pūlinių, nes nebuvo kam atlikti narkozę, o be jos tai per daug skausminga. Zarasų ligoninės personalas nustebęs, nesupranta, kaip tai nutiko, ir nieko gera nežada: atvirai pasakė, kad nežino, kaip mamos organizmas kovos su šia situacija“, - piktinosi pašnekovė.

Raminta guodėsi, kad nors medikai negalėjo pažadėti, kad jos motina vaikščios, nes per daug nusilpę raumenys, ji jau ketino ją bent jau sodinti, kad ji galėtų sėdėdama valgyti, tačiau dėl visų šių bėdų pastaroji visiškai nusilpo.

„Kadangi ji buvo gulinti, vadinamosiose „kišenėse“ susidarė pūliniai ir dabar jie pradėjo lįsti. Chirurgas padarė, kad pūliai rinktųsi vienoje vietoje, bet gi Visagine man aiškino, kad nieko čia nėra, viskas praeis. O štai dabar gydytojai sako, kad motinos laukia ilgas gydymas. Dar daugiau: be vaistų, be gydymo ji tiesiog pradėtų pūti. Pasak medikų, pūlinys galėjo atsirasti dėl injekcijų. Tačiau sesutės tikrai turėjo apžiūrėti sėdmenis ir pamatyti bėdą. Deja, nelabai joms tai, matyt, rūpėjo. Bent žmoniškai pūlinį būtų atidarę. Aš pati daugiau nei 10 metų dirbau sanitare chirurginiame skyriuje – tokio dalyko per visą savo darbo patirtį nesu mačiusi“, - tikino pašnekovė.

Ligoninė neigia kaltę

Kaip DELFI teigė Visagino ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Svetlana Pimšina, vidaus ligų gydytoja iš tiesų pacientės neapžiūrėjo, kadangi pacientė sėdmenų srityje neturėjo skundų. Ji sakė, kad skauda koją kelio srityje – jis ir buvo apžiūrėtas. Moters savijauta išrašymo dieną buvo gera, temperatūros nebuvo, todėl nebuvo jokių įtarimų, kad gali vystytis abscesas (pūlinys). Į raumenis jai nebuvo leista vaistų – ji tik gavo antibiotikus po operacijos.

„Kai pacientė atvyko kitą dieną, apžiūrėję chirurgai įtarė, kad čia abscesas ir padarė operaciją, taigi viskas buvo sutvarkyta. Tuo tarpu namuose uždegiminiai procesai vėl galėjo atsirasti todėl, kad abscesas galėjo būti lėtinio pobūdžio. Todėl kažkas galėjo likti ir pasireiškė jau grįžus namo. Moteris visgi pagyvenusi, po operacijos ir nusilpęs organizmas nesusitvarkė su uždegimu. Tačiau ji pati daugiau pas mus nesikreipė“, - teigė medikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)