Vis tik Linai atrodo, kad reikalavimai, keliami grįžusiems iš svetur, Lietuvoje yra per griežti, ypač palyginti su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis.

Iki vasario 15 dienos Lietuvoje taikyta 14 dienų izoliacija atvykusiems iš šalių, nepriskiriamų mutavusio koronaviruso paplitimo valstybėms. Vėliau šis terminas buvo sutrumpintas iki 10 dienų. Vis tik jis, Linos nuomone, yra per ilgas.

„Kitose šalyse, turint neigiamus COVID-19 testus, izoliacija netaikoma visai, arba taikomas maksimalus 5 dienų izoliacinis laikotarpis, – teigė Lina, pasidalijusi kitų ES šalių pavyzdžiais: – Vokietijoje ir Austrijoje reikalingas neigiamas testas, atvykstant ar iš karto atvykus į tą šalį ir pakartotinai testas po 5 dienų. Jei jis ir vėl neigiamas – žmogus laisvas judėti“.

Nepaisant to, anot moters, Vokietijoje ir Austrijoje sergamumo COVID-19 liga skaičiai yra netgi mažesni nei Lietuvoje. Naujausiais Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, dviejų savaičių naujų užsikrėtimo COVID-19 liga atvejų rodiklis Vokietijoje šiuo metu yra 123,11 atvejo 100 tūkst. gyventojų, Austrijoje atitinkamai – 227,95 atvejo, o Lietuvoje, nors ir rodiklis vis mažėja, jis tebėra 261,05 atvejo.

„Vokietija – didžiausia ES šalis, per kurią nuolat juda šimtai tūkstančių krovininių sunkvežimių, kurių vairuotojai naudojasi paslaugomis šalyje, oro uostais keliauja žmonės į visas pasaulio šalis (žmonių gerokai mažiau, bet skrydžiai vyksta kas dieną). Tačiau, atlikus ir gavus neigiamą COVID-19 testą, izoliuotis reikia tik 5 dienom, jei po 5 dienų atlikus pakartotinį testą jis ir vėl neigiamas.

Susirgimų skaičiaus sprogimo, kaip nėra, taip nėra. Vadinasi, 5 dienų izoliacija, turint neigiamus testus, yra pakankama“, – padarė išvadą Lina, nusistebėjusi, kodėl tuomet Lietuvoje izoliacijos trukmė yra dukart ilgesnė.

Šį klausimą portalas „Delfi“ pateikė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovams.

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Lukas Vosylius atkreipė dėmesį, į dabartinę epidemiologinę situaciją ES bei Europos ekonominės erdvės valstybėse ir į spartesnį mutavusio viruso sukeliamos infekcijos plitimą. Esą dabar plintančių viruso mutacijų įvežimo ir išplitimo ES tikimybė yra didelė, tad turi būti taikomos sustiprintos užkrečiamųjų ligų prevencijos ir kontrolės priemonės, siekiant šią grėsmę sumažinti.

Be to, tai daroma atsižvelgiant į tai, kad ne visose šalyse yra pakankami koronaviruso genomo sekoskaitos tyrimai, trūksta informacijos apie jų tikrą paplitimą šalyse.

„Valstybės priima sprendimus dėl taikomų priemonių, atsižvelgiant į šalyje esamą epidemiologinę situaciją, turimus pajėgumus ir galimą poveikį visuomenės sveikatai.

Nepriklausomai nuo atliekamų tyrimų dėl COVID-19 ligos ir / arba taikomos izoliavimo strategijos, išlieka rizika dėl įvežtinių COVID-19 atvejų.

Remiantis ECDC rizikos vertinimu ir matematinio modeliavimo tyrimais, 14 d. izoliacijos laikotarpis keliautojams yra efektyviausia priemonė sumažinti viruso plitimą riziką“, – paaiškino L. Vosylius.

Penktadienį SAM paskelbė atnaujintą paveiktų šalių sąrašą, iš kurių atvykus taikomos griežtesnės izoliacijos sąlygos. Jį papildė Jungtinės Amerikos Valstijos, o „paliko“ Ispanija ir Portugalija.

Reikšmingas pokytis vežėjams ir kitiems išvykstantiems iš Lietuvos: pakeistas pranešimo apie išvykimą terminas – nelieka nuostatos informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC), sužinojus apie išvykimą iš šalies ne vėliau kaip prieš 24 val. iki išvykimo. Šie pakeitimai įsigalioja nuo pirmadienio, kovo 1 d.

Taip pat patikslintos jūrininkų izoliavimosi sąlygos – nuo šiol izoliavimas nėra privalomas tik tiems jūrininkams, kurie nedalyvauja vykdant tarptautinius pervežimus.

Siekiant valdyti naujų COVID-19 mutacijų plitimą, penktadienį nustatytos izoliacijos sąlygos asmenims, kurie turėjo sąlytį su sergančiuoju koronaviruso infekcija, kuriam genomo sekoskaitos metodu nustatyta viena iš COVID-19 viruso mutacijos atmainų. Tokį sąlytį turėjusiems asmenims arba susijusiems su protrūkiu, kuriame bent vienam iš asmenų nustatyta viena iš viruso mutacijos atmainų, taikoma 14 dienų izoliacija, be galimybės terminą sutrumpinti. Šiems asmenims ne anksčiau kaip 10 izoliavimo dieną yra atliekamas PGR tyrimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)