Vienas tyrimas parodė, kad jei moteris susilaukia vėlyvo kūdikio tuo pačiu metu, kaip ir jos marčia, abiejų naujagimių šansai sulaukti pilnametystės sumažėja 50 proc., rašo dailymail.co.uk.

Šefildo universiteto ir Turku universiteto Suomijoje mokslininkės mano, kad tai gali paaiškinti, kodėl moterys, priešingai negu dauguma kitų gyvūnų, taip anksti praranda reprodukcines galias.

Toks paaiškinimas sustiprina ir kitą teoriją, jog menopauzė išsivystė tam, kad moterys galėtų rūpintis savo vaikaičiais. Tradiciškai šis vaidmuo reikšdavo, kad joms reikėdavo ruošti maistą šeimai ir saugoti mažuosius vaikus nuo nelaimių ir ligų.

Mokslininkės analizavo 200 metų duomenis, kuriuos mokslų daktarė Virpi Lummaa iš Šefildo universiteto ir jos studentė Mirkka Lahdenpera iš Turku universiteto surinko iš bažnyčių registrų ikipramoninėje Suomijoje.

Jos analizavo informaciją apie gimusius ir mirusius vaikus nuo 1700 iki 1900 metų, kai dar nebuvo modernios kontracepcijos ir sveikatos priežiūros.

Tyrimas parodė, kad moterys susilaukdavo daugiau anūkų, jeigu nustodavo gimdyti maždaug 50 metų amžiaus. Mokslininkių komanda mano, kad taip įvyko dėl sumažėjusios vyresnio amžiaus moters ir jos marčios konkurencijos ir dėl didesnės paramos, kurią močiutė galėjo pasiūlyti savo anūkams.

Vienu metu gimę ir anytos, ir marčios vaikai du kartus dažniau mirdavo nesulaukę 15 metų. Tačiau tokia tendencija nebuvo pastebėta, kai vienu metu gimdydavo motina ir jos dukra. Tai reiškia, kad giminystės ryšiais susietos moterys vaikus gimdo ir augina bendradarbiaudamos, o nesusietos – konfliktuodamos.

Moteris, bendradarbiaudama su savo dukra, turi akivaizdžią biologinę naudą: tokios moterys turi 50 proc. tokių pačių genų, todėl jų konkurencija yra netikslinga.

Anytos ir marčios atveju yra kitaip: jos nėra giminaitės, todėl logiška, kad jos konkuruoja, siekdamos maksimaliai paskleisti savo genus.

Egzistuoja daug teorijų, kodėl moterims atsirado menopauzė, įskaitant idėją, kad taip gamta siekia apsaugoti vyresnio amžiaus moteris nuo mirties pavojaus vėlyvo nėštumo ar gimdymo metu.
Tačiau surinkti duomenys liudija, kad ikipramoninėje Suomijoje gimdymo metu mirdavo tik kiek mažiau nei 2 proc. gimdyvių virš 40 metų. Panašus procentas vyresnio amžiaus gimdyvių miršta ir dabartinėse medžiotojų – rinkėjų bendruomenėse.

„Nors šeimos vaidmenys pasikeitė, daug močiučių vis dar atlieka svarbų darbą prižiūrėdamos savo vaikaičius. Įdomu, kad net šiandien motinos retai ryžtasi gimdyti kartu su savo dukromis, net jei joms menopauzė dar neprasidėjusi“, - sakė V. Lummaa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)