„Kur žiūri higienistai? Gal jie laukia infekcinių ligų protrūkio.

Pavyzdžiui, Rota viruso, kuris visą šeimą į lovą gali paguldyti mažiausiai savaitei?“ – stebėjosi moteris.

Apsilankius keliose Klaipėdos mokyklose paaiškėjo, kad Vytauto Didžiojo gimnazijoje padėtis – viena geresnių. Čia išties nėra šilto vandens, bet prie prausyklių tualetuose padėta skysto muilo. Pora mažų gabalėlių muilo buvo padėta ir prie netoli gimnazijos valgyklos įrengtų prausyklų. Tualetuose buvo ir tualetinio popieriaus. Tačiau valgykloje pakabintas vėjelis rankoms džiovinti irgi neveikė.

Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba teisinosi, kad kol kas nėra galimybių pasiekti, kad iš čiaupų tekėtų ir šiltas vanduo. Tam būtina keisti vamzdynus. Tai ketinama padaryti jau šiemet prasidėsiančios mokyklos rekonstrukcijos metu.

M.Gorkio vidurinėje mokykloje, kur neseniai atliktas kapitalinis remontas, taip pat trūko higienos priemonių. Tualetuose nebuvo popieriaus, rankšluosčių, o prie prausyklų mėtėsi gabalėlis ūkiško muilo. Tiesa, valgykloje veikė vėjelis ir buvo muilo.

Priemonių netausoja

Dar prastesnė padėtis S.Dacho mokykloje. Čia nebuvo nei tualetinio popieriaus, nei muilo, nei vėjelių ar rankšluosčių. Sutiktos moksleivės tvirtino šių priemonių tualetuose niekada nemačiusios.

S.Dacho mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Jonas Ališauskas tvirtino, kad higienos priemonių mokiniai visai netausoja. Valgykloje skysto muilo tuoj pat nebelieka. Ne kartą dėl higienos priemonių stokos mokykla buvo įspėta higienistų, bet padėtis nesikeičia.

„Jei daugumoje viešųjų įstaigų nuo suaugusiųjų reikia rakinti tualetus, ko norėti iš vaikų?“ – klausė J.Ališauskas.

Panašiai kalbėjo ir kitų mokyklų vadovai. „Aukuro“ vidurinės mokyklos direktorė Lygija Virkšienė priminė, kad rankas galima nusiplauti ir klasėse. Kiekvienoje yra kriauklė, prie kurios būna padėta ir muilo, ir rankšluostis. „Santarvės“ vidurinės mokyklos direktorė Laima Vaitonienė pastebėjo, kad daugelis mokinių ne tik netausoja mokyklos turto, bet net nėra įpratinti pasinaudoję tualetu nuleisti vandenį ar plautis rankas. Tačiau direktorė teigė, kad su kai kurių tėvų pagalba higienos priemonių atsargas stengiamasi papildyti nuola.

Gresia infekcijos

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) darbuotojai nuolat tikrina švietimo ir ugdymo įstaigas. Pernai rudenį vykusio reido metu sąlygos laikytis asmens higienos buvo užtikrintos „Smeltės“, Baltijos, „Versmės“, „Gabijos“, Gedminų, L.Stulpino ir „Santarvės“ mokyklose bei „Aitvaro“ gimnazijoje. Kitose mokyklose ko nors trūko.Klaipėdos VSC Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėja Asta Šlepetienė pasakojo, kad higienos priemonių stoka – beveik visoms mokykloms aktuali problema.

„Negalime teigti, kad tų priemonių mokyklose nebūna nuolatos. Gal tiesiog taip sutampa, kad kai mes apsilankome, jos būna išnaudotos?“ – svarstė vedėja.

Gydytoja pabrėžė, jog mokyklos privalo užtikrinti, kad vaikai turėtų kuo nusiplauti rankas. Pašnekovė priminė, kad neplaunant rankų gresia ne tik žarnyno infekcijos, bet ir galima greičiau užsikrėsti virusinėmis ligomis. Laikytis higienos ypač aktualu per gripo epidemą.