Programą koordinuojanti Žemės ūkio ministerija dar neturi duomenų, kokia pinigų dalis panaudota, bat mažas programos dalyvių skaičius rodo, jog siekti užsibrėžto tikslo - praturtinti vaikų valgiaraštį sveikatai naudingais pieno produktais, o tuo pačiu skatinti jų vartojimą vidaus rinkoje - pirmaisiais metais sekėsi sunkiai.

"Pieno programa strigo dėl to, kad valgyklos nesuinteresuotos joje dalyvauti. Vaikai neįpratę gerti pieno, nemėgsta pigiau parduodamo nepagardinto jogurto, natūralių sūrių. Kadangi perkančių subsidijuojamą pieną nedaug, potencialiems paramos gavėjams dėl keliasdešimties litų neapsimoka veltis į popierizmą", - Eltai sakė Žemės ūkio ministerijos Pieno produktų skyriaus vyriausiasis specialistas Ovidijus Drulė.

Valgyklų darbuotojų nuomone, programa "Pienas vaikams" remia pačius "neskaniausius" pieno produktus - pieną, jogurtą, sūrius be pagardų - todėl moksleiviai ir darželinukai nenori jų valgyti.

Vis dėlto, O. Drulės teigimu, kitais metais šią programą numatoma papildomai remti iš nacionalinio biudžeto ir sudaryti sąlygas kai kuriems vaikams ne tik pigiau, bet ir nemokamai gauti pieno produktų. Tikimasi, kad bent tuomet vaikai rinksis sveikus produktus.

Kaip Eltai sakė Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros Gyvulininkystės produktų skyriaus vadybininkė Nijolė Samuolienė, dalyvaujančių programoje mokyklų vaikams stiklinė pieno, priklausomai nuo jo riebumo, kainuoja nuo 12 iki 18 centų pigiau.

Skirtingai nei jogurtą ar sūrius, dotuojamą pieną leidžiama pagardinti šokoladu, bananų, braškių skoniu.

Nors buvo planuota, kad pigesnį pieną šių metų sausio-balandžio mėnesiais mokyklose ir darželiuose gers ne mažiau kaip 30 tūkst. vaikų, nuo 2003 metų gruodžio 15 iki šių metų gruodžio 14 dienos galimybę dalyvauti programoje pareiškė tik 61 vaikų lopšelis-darželis, 48 mokyklos ir gimnazijos, 29 individualios įmonės, 8 vaikų globos namai, 6 savivaldybės ir 3 seniūnijos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją