Daugiau kaip 200 vaikų tyrimas parodė, kad tie mažyliai, kurių motinos nėštumo metu rūkė, turėjo mažesnes smegenis ir buvo linkę į stresą bei nerimą, rašo dailymail.co.uk.

Mokslininkai įtaria, kad tabakas gali turėti įtakos vaikų vystymuisi, naikindamas neuronus ir mažindamas vaisiaus aprūpinimą deguonimi.

Studijoje, kuri buvo paskelbta žurnale „Neuropsychopharmacology“, teigiama, jog motinų rūkymas nėštumo metu galėjo turėti ilgalaikį poveikį vaikų psichinei sveikatai.

Anglijoje ir Velse nėštumo metu rūko 17 proc. moterų, tačiau amžiaus grupėje iki 20 metų šis rodiklis siekia net 45 proc.

Nors dauguma tokių moterų susilaukia sveiko kūdikio, rūkymas gali padaryti daug žalos dar negimusiam vaikui.

Manoma, kad cigarečių dūmai pakeičia smegenų struktūrą, tačiau kol kas mažai žinoma, kaip nukenčia šio organo vystymasis ir ar pastebėtos elgesio problemos yra nulemtos šių skirtumų.

Daktaras Hananas El Marrounas su kolegomis vertino 113 vaikų nuo šešerių iki aštuonerių metų smegenis bei emocinį funkcionavimą. Visų šių vaikų motinos surūkydavo nuo vienos iki devynių cigarečių per dieną.

17 iš jų metė rūkyti, kai tik sužinojo, jog laukiasi, o 96 rūkė toliau.

Tyrimo rezultatai buvo palyginti su kontroline grupe, kuriai priklausė vaikai, gimdoje nepatyrę tabako įtakos.

Tyrimas parodė, kad tie vaikai, kurių motinos nėštumo metu nemetė rūkyti, turėjo mažesnes smegenis su mažiau pilkosios ir baltosios medžiagos.

Jie turėdavo ir daugiau emocinių problemų – depresijos simptomų bei nerimo. Jų smegenų žievė kaktos srityje, kontroliuojanti nuotaiką, būdavo menkesnė.

Svarbu pažymėti, kad vaikai, kurių motinos nėštumo metu metė rūkyti, tokių problemų išvengė.

Daktaras H. El Marrounas iš „Erasmus“ medicinos centro Roterdame sakė: „Gerai žinoma, kad rūkymas sukelia tokias rimtas sveikatos bėdas kaip širdies ligos ir vėžys“.

„Tyrimai rodo, kad rūkymas nėštumo metu neigiamai veikia ir palikuonio sveikatą. Tačiau nėštumo metu rūkyti nemeta iki 25 proc. moterų“.

„Nėščiųjų rūkymas siejamas su spontaniškais persileidimais, sulėtėjusiu vaisiaus augimu ir staigios kūdikių mirties sindromu“.

„Rūkymas siejamas ir su elgesio bei kognityvinėmis problemomis vaikystės bei paauglystės metais“.

„Maža to, daugėja įrodymų, jog rūkymas gali būti susijęs su pcichinėmis vaikų ligomis ir jų mirtingumu iki pat pilnametystės“.

„Taigi labai svarbu suprasti, kaip rūkymo sukelti smegenų pokyčiai prisideda prie rizikingos vaiko būklės“.

„Mūsų rezultatai patvirtina ir praplečia ankstesnius paauglių smegenų tyrinėjimus. Pavyzdžiui, jie nustatė, kad dėl motinos rūkymo nėštumo metu paauglių smegenų žievėje būna mažiau pilkosios medžiagos“.

Daktaro teigimu, rūkymas gali kenkti vaisiui per nikotiną (tai pademonstravo tyrimai su gyvūnais) arba sutrikdyti smegenų ląstelių migraciją.

Kitas galimas paaiškinimas yra tas, jog rūkymas susiaurina motinos kraujagysles, todėl vaisius gauna mažiau deguonies ir maistingųjų medžiagų, o tai savo ruožtu pakenkia smegenų vystymuisi.

„Žvelgiant bendrai, mūsų tyrimai parodė, kad rūkymas nėštumo metu daro ilgaalikę žalą vaiko smegenų raidai ir psichologinei būklei“, - sakė H. El Marrounas.

„Šie rezultatai ir jau egzistuojanti literatūra apie rūkymo žalą pabrėžia, kaip svarbu atsisakyti šio įpročio nėštumo metu“.

Tačiau jis pažymėjo, kad reikia daugiau tyrimų, norint ištirti struktūrinį ir funkcinį rūkymo poveikį nervų sistemos vystymuisi.

Statistika rodo, kad Anglijoje ir Velse kasmet gimsta apie 3700 kūdikių, turinčių rūkymo sukeltų fizinių defektų.

Tikimybė, kad vaikas gims su deformuota galūne ar be jos, dėl rūkymo išauga 26 proc., o rizika, kad jis turės „kiškio lūpą“ – 28 proc.

Rūkymas 28 proc. padidina šleivapėdystės ir 27 proc. – virškinimo sistemos defektų riziką.

Kaukolės patologijų tikimybė padidėja 33 proc., o regos – 25 proc.

Anglijoje ir Velse iš 700 tūkst. kasmet į šį pasaulį ateinančių kūdikių 120 tūkst. pagimdo moterys, kurios nėštumo metu rūkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)