Emorio (JAV) universiteto daktaro Andrew Franciso nuomone, seksualinė revoliucija kilo būtent dėl antibiotikų. Iš tiesų nuo šešto dešimtmečio žymiai sumažėjo sifilio atvejų. Mokslininkas lygina situaciją dėl ŽIV su sifilio situacija praėjusiame amžiuje (antiretrovirusiniai vaistai kai kuriems žmonėms teikia klaidingą saugumo jausmą).

JAV sifilis buvo labiausiai išplitęs 1939 m. Tada nuo jo mirė 20 tūkst. žmonių. Žmonės buvo įsibauginę, tai turėjo padarinių seksualinei sferai. Peniciliną išrado 1928 m., bet juo pradėjo gydyti tik 1941 m. Antibiotikas išgelbėjo nuo sifilio daugelį kareivių, Antrojo pasaulinio karo metais kariavusių užsienio šalyse.

Nuo 1947 iki 1957 m. mirtingumo nuo sifilio rodiklis sumažėjo 75 proc., o sergamumas – 95 proc. Kai tik sumažėjo sifilio baimė, žmonės pajuto seksualinę laisvę, todėl ir kilo seksualinė revoliucija. A. Francisas įvertino seksualinius santykius, atsižvelgdamas į nesantuokinių vaikų, paauglių motinų skaičių ir gonorėjos paplitimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)