Viduržemio jūros dieta jau anksčiau buvo siejama su gera sveikata ir širdies ligų prevencija, tačiau Italijoje atliktas turimas byloja, kad šis mitybos režimas taip pat žymiai sumažina gimdos vėžio riziką.

Mokslininkai išnagrinėjo daugiau kaip penkių tūkstančių moterų mitybos įpročius ir padarė išvadą, kad tos tyrimo dalyvės, kurių mityba buvo artimiausia Viduržemio jūros dietai, susiduria su daugiau nei perpus mažesne gimdos vėžio rizika. Realią naudą patyrė net ir tos moterys, kurios mažiau griežtai laikėsi šios dietos nurodymų.

Visų liaupsinama Viduržemio dieta
Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „British Journal of Cancer“. Vis dėlto labdaros organizacija „Cancer Research UK“, kuriai ir priklauso minėtas leidinys, atsargiai vertina gautus tyrimo rezultatus, mat jis buvo pagrįstas moterų prisiminimais apie tai, ką jos valgė.

Vien Jungtinėje Karalystėje per metus diagnozuojama apie 8,5 tūkstančio naujų gimdos vėžio atvejų ir per pastaruosius du dešimtmečius šis skaičius nuolat auga.

Italų mokslininkų komanda Viduržemio dietą suskaidė į devynis elementus: daug daržovių, vaisių ir riešutų, ankštinių kultūrų, grūdų ir bulvių, žuvies ir mononesočiųjų riebalų; mažai mėsos ir pieno ar kitų pieno produktų; alkoholis tik labai ribotai.

Tos tyrimo dalyvės, kurios rinkosi nuo septynių iki devynių šios dietos elementų, sumažino gimdos vėžio riziką 57 procentais. Tos, kurios rinkosi šešis elementus – 46 procentų, penkis elementus – 34 procentų. Jeigu mityboje buvo mažiau komponentų, reikšminga nauda nebuvo užfiksuota, o tai, mokslininkų teigimu, tik patvirtina hipotezę, kad ši dieta kaip visuma yra stipresnis veiksnys mažinant gimdos vėžio riziką nei bet kuris pavienis jos elementas.

Tyrimui vadovavusi Cristina Bosetti iš IRCCS instituto Milane teigia: „Mūsų tyrimas rodo, kokį poveikį subalansuota mityba gali turėti rizikai susirgti gimdos vėžiu. Tai suteikia daugiau svorio mūsų supratimui apie tai, kaip mūsų kasdieniniai pasirinkimai – ką mes valgome ir kiek aktyvūs esame – veikia mūsų riziką susirgti vėžiu“.

Visų liaupsinama Viduržemio dieta
Julie Sharp iš „Cancer Research UK“ sako: „Nors mes žinome, kad senėjimas ir antsvoris didina moters riziką susirgti gimdos vėžiu, idėja, kad Viduržemio jūros dieta gali padėti sumažinti riziką, reikalauja tolimesnių tyrimų. Iš dalies dėl to, kad ji grindžiama žmonių prisiminimais apie tai, ką jie praeityje valgė. Vėžio rizikai įtakos turi amžius ir mūsų genai, tačiau sveikas gyvenimo būdas taip pat gali turėti įtakos kai kurių vėžio formų rizikos sumažinimui. Nerūkymas, normalaus svorio palaikymas, sveika mityba ir alkoholio sumažinimas padeda padidinti šansus savo naudai“.

Šis tyrimas nustatė didesnį Viduržemio jūros dietos poveikį gimdos vėžio rizikai nei anksčiau, pavyzdžiui, 2007 metais atliktas baltaodžių, afroamerikiečių ir lotynų amerikiečių moterų, gyvenančių Kalifornijoje, tyrimas ir kitas tais pačiais metais atliktas tyrimas, kurio metu bandyta išsiaiškinti, kaip mitybos pakeitimai gali paveikti vėžio riziką.

Naujausio tyrimo autoriai pažymi, kad „Italijoje įvairių Viduržemio jūros dietos komponentų suvartojimas tradiciškai didesnis lyginant su kitomis šalimis“.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)