Agresyvūs kasos vėžio augliai yra priklausomi nuo autofagijos – ląstelės savęs virškinimo proceso, kurio metu ji suvirškina kai kurias savo dalis, kad pasigamintų energijos ir galėtų augti.

Mokslininkams iš Bostone, Masačūsetso valstijoje, veikiančios Harvardo medicinos mokyklos pavyko išsiaiškinti „jungiklį“, kuris reguliuoja šį autokanibalizmo procesą.

Šių mokslininkų tyrimo, kuris buvo aprašytas prestižiniame žurnale „Nature“, išvadose paaiškinama, kad kasos vėžio ląstelėse yra nuolat įjungtos tam tikros virškinimo funkcijos, kurios nebūna įjungtos normaliuose kasos audiniuose. Išsiaiškinę šį procesą gydymui atspariuose kasos augliuose mokslininkai tikisi rasti naujų gydymo būdų.

Kasos latakų adenokarcinomos, sudarančios daugumą kasos auglių, yra priklausomos nuo autofagijos. Tačiau iki šiol nebuvo žinoma, kaip jos išlaiko tokį aukštą savęs perdirbimo lygį. Profesoriaus Nabeelio Bardeesy'io vadovaujama mokslininkų komanda nusprendė išsiaiškinti šią paslaptį ir padarė labai svarbų atradimą.

Mokslininkai išsiaiškino, kad pagrindinis autofagijos programos ir ląstelių virškinimo sistemos reguliatorius – lizosoma – kasos vėžio ląstelėje yra nuolat „įjungta“. Sveikose ląstelėse šis jungiklis, tarpininkaujant MiT/TFE baltymams, yra įjungiamas ir išjungiamas priklausomai nuo ląstelių energetinių poreikių. O kasos vėžio ląstelėse šis autofagijos procesas ir lizosomos funkcija yra reguliuojama kitaip: ląstelės yra nuolat priverstos save virškinti ir gaminti energiją tolesniam vėžinių ląstelių dauginimuisi. Dėl to vėžinės ląstelės yra geriau prisitaikiusios išgyventi.

Kasos latakų adenokarcinomos yra itin agresyvūs ir sparčiai augantys augliai. Net 97 proc. žmonių, kuriems diagnozuojamas toks vėžys, neišgyvena daugiau nei penkerius metus. Suvokdami, kaip toks vėžys išgyvena ir kaip galima pakeisti šiuos procesus nepažeidžiant sveikų ląstelių, mokslininkai galės sukurti naujų gydymo būdų.

Beje, mokslininkai jau mano nustatę galimus taikinius, kurie padės kovoti su kasos latakų adenokarcinomomis. Tai „nešėjomis“ vadinamos IP07 ir IP08 molekulės, kurios padeda palaikyti aukštą autofagijos lygį. IP07 ir IP08 molekulės jungiasi prie MiT/TFE baltymų ir nuneša juos toliau nuo potencialių reguliatorių. Kasos vėžio ląstelėse šių molekulių koncentracija yra itin aukšta, todėl manoma, kad jos ir yra vėžinių ląstelių „Achilo kulnas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)