Didžiosios Britanijos sūrių gamintojų tarybos organizuotame tyrime dalyvavo 200 savanorių, kurie 30 min. prieš miegą suvalgydavo po 20 g sūrio. 72 proc. tyrimo dalyvių teigė, kad miegojo puikiai, 67 proc. respondentų prisiminė savo sapnus.

Mokslininkai teigia, kad tai - pirmas tokio pobūdžio tyrimas. Jie žada paneigti seniai gyvuojantį įsitikinimą, kad prieš miegą suvalgius sūrio, naktį kankins neramus miegas. „Įrodyta, kad sūrio sudėtyje esanti amino rūgštis triptofanas mažina stresą ir gerina miegą", - tvirtina mitybos specialistė Judita Bryans.

Mokslininkus nustebino faktas, kad kai kurios sūrio rūšys gali nulemti sapnų pobūdį. Vienas populiariausių Anglijoje čederio sūris sustiprina svajones apie įžymybes. Stiltono sūrio poveikiui ypač jautrios moterys. Paragavusios sūrio su mėlynuoju pelėsiu, jos regėjo keistus sapnus, pvz., kalbančius minkštus žaislus. Raudonasis lesterio sūris eksperimento dalyvius nukėlė į praeitį, o lakašyro sūris - leido pažvelgti į ateitį. Vertindami nakties miego kokybę, daugiausiai gerų atsiliepimų išsakė žmonės, valgę češyro ir raudonąjį lesterio sūrius.

Didžiosios Britanijos sūrių gamintojai tikisi, kad tyrimo rezultatai paskatins didesnį sūrio vartojimą. Kiekvienas britas per dieną suvalgo vidutiniškai 30 g sūrio ir tai dvigubai mažiau, nei jo suvartoja kiti europiečiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)