Mokslininkams vadovavęs daktaras Sreeramas Ramagopalanas išanalizavo maždaug 152 tūkstančių šia liga sergančių asmenų, gyvenančių Šiaurės pusrutulyje, ligos istorijas.

Paaiškėjo, kad šios diagnozės tikimybė tiesiogiai susijusi su gimimo mėnesiu. Jeigu žmogus pasaulį išvydo balandį, rizika išauga 5 procentais ir, priešingai, jeigu gimė spalį ar lapkritį, ši rizika 5-7 procentais sumažėja.

Vis dėlto, galutines išvadas bus galima paskelbti tik atlikus klinikinius bandymus. Bus aiškinamasi, ar vitamino D turintys maisto papildai gali užkirsti kelią išsėtinei sklerozei.

Manoma, kad išsėtinė sklerozė išsivysto dėl sudėtingos genų ir aplinkos veiksnių sąveikos.

Vienas iš išorinių faktorių yra vitamino D trūkumas. Jo gamyba organizme suaktyvėja tuomet, kai odą pasiekia saulės spinduliai. Todėl mokslininkai mano, kad tamsiaisiais žiemos mėnesiais kūdikių besilaukiančios moterys turi vartoti papildus su vitaminu D, kad ateityje apsaugotų savo atžalas nuo išsėtinės sklerozės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)