Variantai buvo pavadinti BA.4 ir BA.5, pranešė jis trumpąja žinute ir „Twitter“ įrašuose. T. de Oliveira sakė, kad šie variantai nesukėlė infekcijų padidėjimo Pietų Afrikoje, be to jų buvo rasta mėginiuose keliose šalyse.

„Atsižvelgiant į labai mažą infekcijų, hospitalizacijų ir mirčių skaičių Pietų Afrikoje, turime informacijos apie besitęsiančią viruso evoliuciją, bet nesame sunerimę, – trumpąja žinute aiškino T. de Oliveira. – Visi laboratoriniai moksliniai tyrimai dėl virusų neutralizavimo ir vakcinų jau vykdomi ir mes stipriname genomo stebėjimą“.

Pietų Afrika ir Botsvana buvo pirmosios šalys, kuriose lapkritį atrasta omikron atmaina. Be to, Pietų Afrika buvo pirmoji šalis, kurią užklupo šios atmainos sukeltų infekcijų banga. Hospitalizacijų ir mirčių skaičius dėl omikron sudarė tik dalį to, kurį sukėlė delta variantas, nors naujų atvejų skaičius gruodį pasiekė rekordą.

Nėra pavojaus

Nauji omikron variantai taip pat buvo aptikti mėginiuose iš Botsvanos, Belgijos, Vokietijos, Danijos ir Jungtinėje Karalystėje (JK), socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė T. de Oliveira.


Iki šiol Botsvanoje buvo nustatyti keturi mėginiai su šiais subvariantais, dar rasti 23 Pietų Afrikoje, skelbiama Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pranešime.

„Nėra priežasties nerimauti, – sakė PSO Afrikos regiono direktorė Matshidiso Moeti. Mes dirbame su Botsvanos ir Pietų Afrikos mokslininkais, kad įgytume išsamių žinių apie šių subvariantų elgesį“.

Šių dviejų variantų spyglio baltymo – viruso dalies, kuri padeda virusui prisitvirtinti prie žmogaus ląstelių, – mutacijos yra panašios į BA.2 pogrupio, kuris, atrodo, yra labiau užkrečiamas nei pirminė omikron padermė. Jos taip pat turi keletą papildomų mutacijų.

Pasak jos, šios dvi porūšės skiriasi viena nuo kitos aminorūgščių mutacijomis už spyglio baltymo ribų.

Pietų Afrika pirmadienį pranešė apie 553 naujus koronaviruso atvejus, 5 proc. testų buvo teigiami.